Hlavní obsah

Naše ulice, naše město! Neozbrojení Ukrajinci se napříč zemí staví na odpor

Svět bez obalu: Naše ulice, naše město! Neozbrojení Ukrajinci se po celé zemi odvážně staví na odpor proti ruským okupantům. Video: RFE/RL

 

Reklama

Civilisté riskují své životy, aby zastavili postup ruských invazních jednotek.

Článek

V úvodním videu můžete vidět záběry z Melitopolu na jihu Ukrajiny, kde místní obyvatelé zatarasili ruským vojákům cestu. „Běžte domů, běžte domů! Jsme neozbrojeni. Budete střílet na civilisty? Nemáme žádné zbraně,“ křičí na vojáky.

Podobného „přivítání“ se Rusům dostalo třeba i v Charkovské oblasti. Davy tam skandovaly, že Ukrajinci nikdy nedopustí rozdělení své země. 

A také zde mezi místními obyvateli a agresory došlo ke slovní potyčce. „Proč to děláte? Proč? Jsme neozbrojení!” volají na vojáky místní.

„Vážení občané, opusťte ulice,” vyzývá je hlas v reproduktoru vojenského vozidla. 

„To jsou naše ulice! Naše ulice! Naše město!” odpovídá dav. 

„Ano. Jsou to vaše ulice, vaše město,” souhlasí voják a na to dostane rezolutní odpověď: „Když je to naše město, tak ho opusťte!”

Ruští vojáci nakonec použili k rozehnání místních obyvatel slzný plyn. 

Podobně se lidé pokoušeli zastavit ruský postup třeba i v Kupjansku, který také leží v Charkovské oblasti. Obdobně v Berďansku, nebo třeba ve vesnici Dobrjanka.

„Slyšíte nás, Bělorusové? Prosím, předejte to dál: V Dobrjance nejste vítáni! Běloruské ani ruské vojáky sem nepustíme. Jděte domů! Nepotřebujeme tady žádný ‚ruský svět‘. Slyšíte nás? Zvedněte ruku, pokud slyšíte. My vás sem nepustíme,” volají na vojáky lidé, kteří zablokovali silnici.

Jiné záběry zas ukazují ukrajinskou řidičku, která byla zastavena ruskými vojáky na silnici. Ti ji vyzvali, aby jim ukázala doklady a papíry k vozu. Odmítla to, vše si pro jistotu natáčela na svůj mobil.

V záběrech slyšíte, jak říká: „Zastavili mě nějací neznámí lidé s červenými pruhy. Požadují po mně doklady a také, abych otevřela kufr. Nechápu, na základě čeho bych to měla udělat. Ukažte mi svou tvář. Proč bych měla teroristům ukazovat své doklady? Jsem občanka Ukrajiny. Narodila jsem se tady. Proč jste přišli zabít mé rodiče, mé děti? Kdo jste? Proč mě zastavujete se zbraní na mé půdě?“

„Tohle není nic proti vám,” odpovídá jí na dotazy ruský voják.

„A proti komu to je?“ reaguje řidička. „Proč jste sem přišli? Sakra, lidi, tohle je moje rodná země, rozumíte? Tohle je moje rodná země. Proč bych vám měla ukazovat nějaké doklady? Doklady můžu ukázat jen ukrajinské policii. Co to děláte? To jsou mé osobní údaje. Máme zákon o ochraně osobních údajů. Určitě bych je neměla prozradit prvnímu člověku, kterého potkám.”

Starosta ukrajinského Konotopu pak oznámil na shromáždění místních obyvatel, že dostal od ruských sil ultimátum, aby se město vzdalo, jinak bude zničeno dělostřelectvem. Davu se zeptal: „Jste pro, abychom se bránili? Budeme bojovat? Kdo chce bojovat?”

A lidé odpověděli: „Samozřejmě že bojovat!”

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované