Hlavní obsah

Očité svědectví z Kazachstánu: V Almaty se stále střílí, budovy hoří

Svět bez obalu: „V Almaty je stále slyšet střelba a hoří tu budovy,“ popisuje očitý svědek dění v Kazachstánu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Kazachstánem zmítají největší nepokoje za posledních deset let. V největším městě Almaty znovu nefunguje internet a mobilní sítě. Přesto se podařilo získat očité svědectví od reportéra Rádia Svobodná Evropa Timura Ermaševa.

Článek

Během nepokojů už zemřely desítky demonstrantů. Přesná čísla zatím nejsou známa. Masivní protesty rozpoutalo zrušení cenového stropu na zkapalněný plyn, jehož ceny se pak zdvojnásobily.

„Ve městě je stále slyšet střelba z automatických zbraní a výbuchy granátů. Policie je tady v nejvyšší pohotovosti. Budova městské správy je v plamenech a pod kontrolou protestujících. Hořelo i v kancelářích vládnoucí strany Nur-Otan. Úřad starosty uvedl, že bylo poškozeno také několik zdravotnických zařízení,“ popisuje současnou situaci v Almaty Timur Ermašev, reportér Rádia Svobodná Evropa.

Protesty se podle něj v Kazachstánu rozšířily tak prudce kvůli doutnající nespokojenost lidí se situací, která v zemi panuje. Kvůli korupci, vysoké míře nezaměstnanosti a nízkým mzdám. „Výnosy kazašské ekonomiky přinášejí zisky pouze určitým lidem,“ potvrzuje kazašský aktivista za lidská práva Galym Ageleulov. „Státem financované programy, jako je zásobování pitnou vodou nebo opravy silnic, slouží pouze k transferu peněz různým bohatým skupinám, zatímco lidé v mnoha regionech nedostávají ani čistou vodu, ani žádné sociální dávky. Sociální politika úřadů nemá důvěru veřejnosti. Lidé jsou nespokojeni s příliš nízkou výší minimální mzdy a také s nedostatečnou podporou v nezaměstnanosti.“

Mnoho Kazachů také ví o tom, v jakém přepychu oproti tomu žijí vedoucí představitelé jejich země.

V minulém roce bylo zdokumentováno, jaké obrovské majetky vlastní například rodina bývalého prezidenta Nursultana Nazarbajeva přes offshorové společnosti.

Protesty se v Kazachstánu rozšířily po celé zemi a zasáhly například i Aktau, Žanaozen a Oral, kde byly údajně zadrženy policií už desítky lidí.

Objevily se také zprávy o tom, že někteří vojáci a policisté odmítají vykonávat rozkazy svých nadřízených.

Situace v Kazachstánu je tak nyní velmi nepřehledná.

V zemi byl omezen internet a také aplikace na zasílání zpráv jsou nedostupné. A protesty pokračují i poté, co prezident Tokajev přijal demisi vlády a vyhlásil v zemi výjimečný stav.

Reklama

Související témata:

Doporučované