Hlavní obsah

Video: Dělají nám ze života peklo, zlobí se Srbové na čínské těžaře

Svět bez obalu: Čínská těžební firma dělá obyvatelům srbské vesnice ze života peklo.Video: RFE/RL

 

Reklama

Vesnice Krivelj na východě Srbska je jedním z nejvíce znečištěných míst v zemi. Může za to čínská těžební společnost, která nedaleko obce těží a zpracovává měď.

Článek

„Moje maliny jsou zničené, moje ostružiny jsou zničené, moje jahody jsou zničené… A stejně je na tom i úroda všech mých sousedů. Všude je tu prach. Nic, co vypěstujeme, se nedá použít,“ stěžuje si Nebojsa Bogdanović, obyvatel vesnice Krivelj. „Na dole Zijin se pracuje nepřetržitě 24 hodin na tři směny. Hluk je tu strašný. Nejhorší je to mezi druhou a třetí hodinou ráno,“ zoufá si.

Situace se pro místní zdá bezvýchodná, jak popisuje jeho otec Paun Bogdanovič: „Těžba tu probíhala i dříve, ale nikdy nedocházelo k tak velkému hluku jako teď. Pracují na plný výkon. V posledních třech letech tu bojujeme s prachem a s hlukem. A kdykoli si stěžujeme, tak na to odpoví něco jako ,nebojte, my s tím něco uděláme‘.“ Těžební společnost RTB Bor do roku 2018 vlastnil srbský stát. Pak ale většinový podíl koupila čínská společnost a přejmenovala ji na Serbia Zijin Bor Copper. Provoz firmy se rozšířil a investoři plánují další rozvoj, což jen zvýší dopad, který má těžba na vesnici a přilehlé okolí.

Paun Bogdanović například říká, že i jediná cestu, která vede k jeho domu, je vlastněna a kontrolována těžební společností.

A Zoran Vojinović - horník v důchodu - zase tvrdí, že se mu kvůli zdejšímu provozu zřítila stodola

„Nejsme proti těžbě, ale jsme proti tomu, aby nás tímto způsobem ohrožovali a ponižovali. Jsme zcela vydáni na milost a nemilost Číňanům a to v Srbské republice. Oni říkají: ‚Všechno je v pořádku.‘ Jak v pořádku? Měli by sem přijet a žít tady s námi, aby viděli, jak se nám daří. Pak by nemohli mluvit o tom, jak se máme dobře, jak se Boru a okolí dobře daří,“ dodává Vojinović.

Obyvatelé si na společnost stěžovali u místních úřadů, ale bez úspěchu. V roce 2020 pak město Bor podalo kvůli znečištění místního ovzduší trestní oznámení. To nakonec donutilo těžební společnost pozastavit provoz a zahájit generální opravu některých zařízení.

Další část dolu byla pak v dubnu 2021 dočasně uzavřena kvůli znečištění vody. Zástupci společnosti na žádost novinářů o vyjádření nereagovali. Letos v červenci pak srbská ministryně hornictví Zorana Mihajlovićová uvedla, že se připravují plány na přemístění přibližně 1 000 obyvatel Krivelje. „Všichni musí být přestěhováni. Každý, kdo se tam přijede podívat, pochopí proč. Každému bude hned jasné, že se tam nedá žít. Ano, je v pořádku, že se doly rozšiřují, to je úplně normální a my to podporujeme. Ale na druhou stranu místním rodinám umožníme -společně se strategickými partnery - se přestěhovat jinam,“ uvedla tehdy na tiskové konferenci ministryně Mihajlovićová.

Časový harmonogram takovéhoto přesunu je ale stále nejasný, a obyvatelé se obávají, že přesídlení může trvat i roky. „Je nešťastné, že nám už léta ztěžují život a jediné, co nám dávají, jsou sliby, prázdné sliby. Ani nevíme, jakou nám nabídnou kompenzaci. Myslím, že ani nelze vyčíslit cenu půdy našich dědů, která už nikdy nebude naše. Ať se přestěhujeme kamkoli, už nikdy nebudeme žít na své půdě. Budeme tam cizinci,“ obává se Zlata Kokoranović-Cvetkovićová z Krivelje.

Přibližně 200 rodin už vesnici samo opustilo.

Čínská společnost mezitím začala se sanací okolí. Podle vyjádření firmy investovala do zlepšení stavu životního prostředí 142 milionů dolarů místo domluvených 70 milionů. V rámci sanačních prací se likviduje odpad z předchozích prací a sází stromy. Společnost mimo jiné uvádí, že neutralizovala mnoho tun odpadu a vytvořila více než tisíc akrů zelené půdy, píše sever Balkan Insight.

Lokalitu na podzim navštívila komise z ministerstva hornictví, která prohlásila, že společnost splnila všechny potřebné požadavky tím, že mechanicky vyčistila odpadní vody a řeku Pek.

Inspektoři však firmě přikázali, aby vybudovala další kanály a nádrže na čištění odpadních vod, aby se zabránilo dalšímu znečištění, stojí v ministerské zprávě.

Navzdory tomu ekologické organizace a mnozí občané obce pochybují o nějakém významném zlepšení životního prostředí.

Jejich obavy potvrzují i nedávno zveřejněné údaje Srbské agentury pro ochranu životního prostředí, které ukazují, že v květnu 2021 překročily emise oxidu siřičitého v oblasti prahové hodnoty, takže jsou škodlivé pro lidské zdraví.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované