Hlavní obsah

Video: Na známku s ruskou válečnou lodí, která má jít do …, se stojí fronty

Svět bez obalu: O známku „Ruská lodi, jdi do prd**e“ je mezi lidmi velký zájem. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinská pošta vydala známku na počest obránců Hadího ostrova, kteří na začátku ruské invaze od plic řekli posádce ruské válečné lodi, co si myslí o jejich návrhu vzdát se.

Článek

Autorem známky je Borys Hroch, umělec žijící ve Lvově. Byl jedním ze skoro 500 soutěžících z Ukrajiny i dalších zemí, kteří pro Ukrajinskou poštu navrhli známku nazvanou „Ruská válečná lodi, jdi do prd**e“. Jaké další návrhy byly v soutěži, jsme psali zde.

O speciální známku je neskutečný zájem. Oficiální e-shop ukrajinské pošty nezvládá nápor zájemců. Tisíce lidí například stály fronty na hlavní poště v Kyjevě, aby si ji mohly koupit.

„Jsem tu od osmi hodin ráno. Kolik je teď? Jedna hodina odpoledne? Všichni v této frontě stojíme, abychom si mohli koupit známku s ruskou vojenskou lodí,“ vysvětluje v reportáži jedna z čekajících. 

Na otázku, proč jí stálo za to čekat takovou dobu, odpověděla: „Za prvé je to symbol vzdoru naší země a symbol vítězství. Kromě toho nás naši přátelé v zahraničí požádali, abychom jim pohlednici právě s touhle známkou poslali. Naši přátelé v jiných zemích nás a naše rodiny podporují, hostí naše přátele.“

Ukrajinská pošta vytiskla jeden milion kusů těchto pamětních známek a prodalo se jich prý už více než 700 tisíc. Organizace nechala vyrobit i trička se známou větou statečného ukrajinského pohraničníka, jíž odpovídal na výzvu Rusů ke složení zbraní.

„Koupil jsem si jednu sadu pro vnitrostátní dopisy a jednu do zahraničí. Je to suvenýr, který budu ukazovat svým dětem. Všichni si je kupují a já také,“ svěřil se další muž na poště.

Ukrajině se podařilo ruskou válečnou loď Moskva na začátku dubna potopit. „Dvanáctého dubna jsme vydali speciální známku a druhý den ta loď skončila tam, kam patřila. Je to symbol Ukrajiny. Po válce vydáme další známku. Bude symbolizovat naše vítězství,“ věří ředitel Ukrajinské národní pošty Ihor Smeljanskij.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované