Hlavní obsah

Video: Násilníka zatkla policie. S jeho rodinou zúčtovala rada starších

Svět bez obalu: Rodina násilníka se musí odsud vystěhovat, rozhodla rada starších v kyrgyzské vesnici.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ve vesnicích Kyrgyzstánu často nahrazují policii a soudy rady starších. Jako v obci, kde muž podle policie znásilnil dívku. Viník je ve vazbě, místní rada starších nadto rozhodla, že z vesnice se musí odstěhovat i celá rodina.

Článek

„Nežádám o milost pro Nurlana, žádám o milost pro své děti. Jsou ještě tak malé,“ prosí manželka podezřelého v reportáži Rádia Svobodná Evropa.

Policie případ nadále vyšetřuje, ale soud rady starších svůj verdikt změnit nehodlá. „Bude trvat, než mu to lidé případně odpustí. Nyní požadují, aby rodina odešla. Je to přímé ultimátum schválené staršími. Je to konečné rozhodnutí. Každá vesnice má své nepsané zákony, kterými se řídí. Nemohu říct, zda je to správné rozhodnutí, nebo ne, ale požadavek lidí musí být splněn,“ říká předseda vesnické rady Akylbek Jyljymyšev.

Kyrgyzstán v roce 2012 povolil tzv. soudy starších, které tvoří respektovaní obyvatelé vesnic ve věku nad 50 let a působí vedle standardního právního systému.

V posledních letech jsou tyto soudy starších stále aktivnější a počet případů, kterými se zabývají, stoupl jen od roku 2015 do roku 2018 o 600 procent.  Zmíněný případ znásilnění však v Kyrgyzstánu vyvolal debatu o tom, jestli už tradiční právo nezachází příliš daleko.

Zákon totiž uvádí, že tyto rady mohou rozhodovat pouze o méně závažných případech, jakou jsou například majetkové nebo rodinné spory.

„Toto rozhodnutí soudu starších je nezákonné,“ uvedl kyrgyzský státní prokurátor Orozbek Berdibajev. „Rodina má právo žít, kde chce. Policisté jim od 5. prosince poskytují ochranu, protože jim bylo vyhrožováno vypálením jejich domu. A to přesto, že vesnici kvůli vlastní bezpečnosti opustili.“

V Kyrgyzstánu dochází k mnoha případům sexuálního násilí na ženách. V tomto případě byla údajně znásilněna šestnáctiletá dívka, která poté musela být převezena do nemocnice.

Zástupce kyrgyzského ombudsmana uvedl, že místní lidé byli možná oprávněně nespokojeni s prací policie, ale zároveň prohlásil, že rada starších nemá oprávnění se do takovýchto případů vměšovat.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované