Hlavní obsah

Video: Práce dětí je v Pákistánu zakázaná. Jenže úřady ji tolerují

Svět bez obalu: Chudé pákistánské děti musí pracovat. Studenti pro ně vymysleli školu v parku zdarma.Video: RFE/RL

 

Reklama

Skupina pákistánských vysokoškolských studentů se rozhodla, že bude v parku zadarmo učit děti z chudých rodin, které musí místo školy chodit každý den pracovat, aby uživily své rodiny. Kurzům se začalo říkat: Každý učí každého.

Článek

Ten den se v jednom pákistánském parku sešlo na šedesát dětí. Malých žáků, kteří se učí pod širým nebem. Nepotřebují školní uniformy. A ani učebnice; ty mají k dispozici zdarma.

„Jedná se o děti, které nikdy nechodily do školy, protože je tam jejich rodiče buď neposlali, anebo kvůli chudobě,“ říká učitel Rohail Ahmad, člen projektu Každý učí každého. „Pomáháme jim a učíme je tady šest dní v týdnu s volnými pátky. Učíme je základní věci jako je abeceda, ale také chování a etiku.“

Děti se reportérům RFE/RL pochlubily, jak se jim daří skloubit práci a školu.

„Čtyři dny v týdnu prodávám zboží z vozíku a zbývající tři dny tady studuju. Naučil jsem se už abecedu a další věci. Až vyrostu, založím si vlastní obchod a budu ve studiu pokračovat,“ svěřilo se jedno z nich.

Jiný žák prozradil: „Rodiče mi ze začátku nedovolovali sem chodit. Pak k nám domů ale přišli učitelé a řekli jim, že se děti něco naučí. A že vše, co potřebují, dostanou zdarma. Teď už jsem se toho naučil hodně, například abecedu a trochu počítat. Naučil jsem se tu spoustu věcí.“ Děti mladší 16 let nesmí v Pákistánu ze zákona pracovat, ale vláda a úřady dělají jen velmi málo, aby tomu zabránily. Ve většině pákistánských měst běžně pracují děti v restauracích, myjí auta nebo prodávají zboží na ulici.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované