Hlavní obsah

Video: Putování sedmi statečných přes nebezpečné kyrgyzské hory

Svět bez obalu Milana Šímy: Kyrgyzští honáci se vydali se 150 koňmi na nebezpečnou cestu přes pohoří Ťan Šan.Video: RFE/RL

 

Reklama

Tradiční kočovný způsob života je v Kyrgyzstánu už spíše výjimkou. Přesto se každý rok na začátku léta místní „kovbojové“ vydávají se svými stády na nebezpečnou cestu na letní pastviny, které leží vysoko v horách.

Článek

Reportéři Rádia Svobodná Evropa se vydali se sedmi pastevci na 160 kilometrů dlouhou nebezpečnou cestu, která vede po úbočích horských svahů. Výpravy bývají i fyzicky náročné a pastevci nemají během putování téměř žádný čas na odpočinek.

„Můj otec mě naučil, jak pracovat s koňmi. Od svých osmi let až do patnácti jsem se účastnil koňských dostihů,“ říká v reportáži Rinat Ramazanov, který patří mezi nejmladší honce ve skupině.

Třídenní vyčerpávající cesta s sebou přináší řadu rizik. Horské silnice jsou úzké a hrozí zde srážka s projíždějícími auty. Už první den cesty utratili pastevci jedno hříbě, které kvůli vozidlu utrpělo těžké zranění.

Další riziko jsou pády z horských svahů, které mohou být smrtelné jak pro koně, tak i pro jejich jezdce.

„Začal jsem jezdit se stádem, když mi bylo 14 let. Poprvé to bylo těžké. Chtělo se mi spát, byl jsem vyčerpaný. Dokonce jsem i brečel. Ale nakonec jsem si zvykl,“ popisuje těžké začátky další z mladých jezdců Ulukman Asanov. I v noci musí muži stádo hlídat a moc se během cesty nevyspí.

„Zítra nás čeká prudké stoupání a před tunelem to bude těžké,“ vysvětluje reportérům Rinat Ramazanov.

Tunel leží v průsmyku Too-Ašuu, který spojuje většinu Kyrgyzstánu s oblastí okolo metropole Biškek. Nadmořská výška je zde okolo 3500 metrů nad mořem. Koně zde musí odpočívat každých několik hodin, aby stoupání zvládli, a ti nejslabší jsou převáženi nahoru v přívěsu.

Koňská stáda mohou být převáděna přes průsmyk pouze dvakrát denně. Na druhé straně se nachází údolí Suusamyr. Odtud už to bude jen den cesty na novou pastvinu.

„Někomu může připadat, že je to pro nás snadné. Že si tady jen tak pro zábavu jezdíme na koni, ale my jsme zodpovědní za celé stádo. Je to těžká práce,“ říká další z pastevců.

Jezdci nikdy nevědí, co je na cestě čeká. Rozbitý most může například představovat velký problém a prodloužit cestu o několik hodin. Když jezdci se stádem dorazí na určené místo, postaví si zde jurtu, ve které stráví asi jeden měsíc. Poté, až roztaje sníh na výše položených místech, budou pokračovat v cestě dál – na lepší pastviny.

Reklama

Doporučované