Hlavní obsah

Video: Rusové na ně pálí vším. Místní líčí život v místě nejtvrdších bojů

Svět bez obalu: O Avdijivku na východě Ukrajiny se nadále vedou těžké boje. Video: RFE/RL

 

Reklama

O Avdijivku na východě Ukrajiny se nadále vedou těžké boje. Ruská vojska, která se snaží město obklíčit, ho téměř bez přestání ostřelují. Dobrovolníci se pokoušejí zbývající civilisty evakuovat do bezpečnějších míst.

Článek

Ve městě zůstává z původních 30 000 obyvatel ještě zhruba 2500 lidí. Ukrajinské úřady je opakovaně vyzývají k evakuaci. Mnozí z nich ale navzdory nebezpečí odmítají svůj domov opustit.

Během natáčení reportáže se několik místních obyvatel přece jen rozhodlo své domy opustit.

„Je tu příliš hluku. Pořád se mi z toho točí hlava. To jsou moje vnoučata. Děti nás prosí, abychom odešli. Chtějí, abychom přežili. Bojíme se ale evakuovat babičku. Co kdyby cestou zemřela a byla by to naše vina? Myslel jsem, že by tu mohla zůstat o něco déle. Ale teď je to takhle,“ ukazuje starší dáma, proč se prozatím neodstěhovali.

Ruské jednotky Avdijivku téměř bez přestání ostřelují, přesto ve městě funguje místní nemocnice, která je díky malému lékařskému týmu stále v provozu.

„Tlaková vlna poškodila velkou část budovy. Všechno je rozbité. Dřív to bylo úhledné a pěkné. Dokud nás tu lidé budou potřebovat, zůstaneme,“ říká Vitalij Sytnik, ředitel nemocnice.

Prohlédněte si snímky z Avdijivky

O Avdijivce se začalo mluvit jako o novém Bachmutu. Přinášíme obrazové svědectví o životě ve městě.

Jak je vidět, město se po ruských úderech proměnilo v nehostinné místo, kde se z domů stala pouhá ohořelá torza.

„Z Avdijivky se stalo město duchů,“ říká reportér televize Current Time Oleksij Prodajvoda během prohlídky města. „Ruská vojska nemohou město dobýt, a tak ho alespoň srovnávají se zemí. Je to jejich obvyklá taktika,“ dodává novinář.

Snahy invazních sil prozatím vycházejí bez výraznějšího úspěchu.

„Snaží se obklíčit Avdijivku ze severu a jihu,“ popisuje situaci jeden z ukrajinských obránců Avdijivky. „Mají určité lokální úspěchy, ale utrpěli obrovské ztráty, co se týká techniky i personálu. Vyměňují své muže za několik metrů naší ukrajinské půdy,“ říká voják.

Reklama

Doporučované