Hlavní obsah

Video: Tak se Ukrajinci chystají na nejhorší zimu v novodobé historii země

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajinci se připravují na nejhorší zimu v novodobé historii své země.Video: RFE/RL

 

Reklama

Letošní zima bude na Ukrajině díky válce obzvláště těžká. Obyvatelé města Irpiň, které leží nedaleko Kyjeva, se vrací do svých polorozbořených domů a bytů a snaží se je před nástupem mrazů opravit.

Článek

„Náš dům byl, bohužel, zasažen. Požár se nám naštěstí podařilo uhasit vodou, kterou jsme tu měli,“ ukazuje v reportáži RFE/RL obyvatel Irpině Hryhorij.

Data ukazují, že 75 % obyvatel města se po útěku před ruskými okupanty, kteří v Kyjevské oblasti úřadovali na začátku války, už vrátilo zpátky. Teď ale musí své domovy opravit tak, aby v nich mohli strávit zimu.

„Byla to pro nás těžká rána. Chtěl jsem odsud odejít a už se nikdy nevrátit,“ popisuje své někdejší pocity muž. Největší problém pro něj představuje oprava střechy domu. „Teď je asi 17 nebo 18 stupňů, takže je to dobré. Pomáhá nám to při opravách. Doufám, že to bude všechno hotové, než začne mrznout.“

Přes zimu klesnou teploty na Ukrajině hluboko pod bod mrazu.

Ruské cíle

Putinovské Rusko po sérii neúspěchů při své agresi vůči Ukrajině znovu sáhlo k masivnímu útoku proti civilní infrastruktuře. Rakety zasáhly nejméně 11 důležitých objektů.

„Tímto oknem proletěla střepina. Všechna okna tu byla rozbitá. Chlapi díru ucpali cementem. I tohle okno bylo úplně rozbité,“ ukazuje dál Hryhorij.

Obyvatelé domu opravují vše svépomocí a z vlastních zdrojů. Je před nimi ale ještě hodně práce.

„Zatím není jasné, zda budeme mít během zimy dostatečné zásoby plynu. A pokud ano, tak si stejně nejsem jistá, jestli to tu vytopíme. Všechna okna jsou rozbitá,“ stýská si jedna z místních obyvatelek, která se představila jako Valentyna.

Většina lidí tu nemá dost peněz, aby si vše opravili. Nájemníci si stěžují, že úřady jim téměř vůbec nepomáhají. Připravují se proto na nejhorší.

„Kdyby to dopadlo špatně, tak si dáme kamna do sklepa a z okna vyvedeme komín,“ uvažuje nahlas Valentyna.

O problému s okny

Ruské bombardování, rostoucí ceny energií, ale i přerušené obchodní vztahy. Takové jsou důvody ukrajinských problémů s dodávkami skla. Statisíce Ukrajinců přitom už teď mrznou ve svých bytech bez oken. A to zima teprve přichází.

V Kyjevě zase lidé doufají, že budou mít dost elektřiny a že nebude docházet k výpadkům.

„Mám elektrické topení. Stačí na vytápění jedné místnosti v bytě. Ale obávám se, že v případě výpadku proudu bude k ničemu,“ říká Kyjevanka Lilja. Pořídila si už velkou powerbanku pro případ nouze, vydrží na nabíjení elektroniky několik dní.

Jiný kyjevský pár se chce zase přestěhovat ze svého domova do jiného bytu.

„Hledáme dům s kotlem, který lze vytápět nejen plynem, nebo elektřinou, ale i tuhými palivy - například dřevem, nebo uhlím. Pak nebudeme tak zcela závislí na ústředním topení,“ vysvětluje Mykyta.

Někteří lidé si mohou dovolit drahé bydlení a vytápění. Ale většina Ukrajinců se snaží si nakoupit teplé přikrývky a oblečení, spací pytle, baterky a trvanlivé potraviny.

Bude to prý nejtěžší zima, co zažili.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované