Hlavní obsah

Video: Zmlátili ho při demonstraci. Policista na protest proti invazi emigroval

Svět bez obalu Milana Šímy: Video: Ruský policista dal na protest proti válce na Ukrajině výpověď a emigroval do Gruzie.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ze strachu z represí a odvodu do ruské armády zvolil bývalý moskevský policista radši emigraci. Nový domov našel v Gruzii.

Článek

Maksim Zlobov odevzdal svůj odznak nadřízeným v únoru minulého roku. V dubnu tohoto roku pak odjel do gruzínského Tbilisi, aby se vyhnul odvodu do armády.

Po příjezdu do Gruzie se snažil najít práci, nakonec mu v jedné z tbiliských restaurací nabídli, aby dělal na ulici chodící reklamu na jejich speciality.

Zlobov v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa tvrdí, že se ještě jako policista snažil pomáhat zadrženým ruským aktivistům. Uvádí, že vůči protestujícím nikdy nepoužil násilí a naopak se jim pokoušel pomoct – třeba sehnat právníka.

„Bylo jasné, že Zlobov je trochu jiný než ostatní policisté. Choval se k zadrženým lidštěji. Nechával zatčené použít svůj telefon, aby si mohli zavolat domů. Dával jim vodu a mluvil s nimi zdvořile,“ potvrzuje ruská právnička Maria Eismontová.

V roce 2022 byl Maksim už jako bývalý policista zatčen během protiválečné demonstrace v Moskvě.

„Policie zadržela na Manéžním náměstí všechny demonstranty během minuty. Dva policisté mě chytili za ruce. Zeptal jsem se, jestli můžu jít pěšky, a oni na to, abych se nebránil. Řekl jsem jim, že nebudu klást odpor a půjdu pěšky. Jednoho z nich jsem se pak zeptal na jméno. Hned se začal tvářit agresivně. Podívali se na sebe a mně došlo, co se chystá. Odvedli mě za policejní auto a začali mě mlátit obuškem,“ popisuje chování bývalých kolegů Zlobov.

Jak Rusko postupuje proti kritikům režimu

„Přiznávám vinu: Nepodařilo se mi přesvědčit dost lidí o tom, jak velkým nebezpečím pro svět je současný kremelský režim,“ řekl v závěrečné řeči ruský disident Vladimir Kara-Murza. Pak ho odsoudili k 25 letům vězení.

„Můj případ je politický. Proto o sobě neuvažuji jako o někom, kdo je souzen za spáchání trestného činu. Přiznat vinu je pro mě stejné, jako když učitel přizná, že je učitel, nebo lékař, že je lékař.“ Tato slova zazněla v závěrečné řeči 41leté ruské opoziční političky Lilii Čanyševové před obvodním soudem v Ufě na východě Ruska. Žena, která stála v čele štábu Navalného protikorupčního fondu, byla odsouzena k sedmi letům a šesti měsícům vězení za vyzývání k extremismu a vytvoření extremistické organizace.

Za účast na demonstraci dostal bývalý policista pokutu.

„Dostal stejnou pokutu jako všichni, kteří tam byli zadrženi. Ale ta pokuta je zároveň důkaz toho, že veřejně protestoval proti této válce,“ říká Eismontová.

Ruský režim tvrdě potlačuje jakékoliv protesty opozice vůči agresi na Ukrajině. V dubnu byl v zemi schválen zákon, který ztížil možnost vyhnout se odvodu do armády. Zlobov se proto rozhodl raději z Ruska utéct pryč. Gruzie se tak stala jeho první cestou do zahraničí.

Když Rusko zavedlo zjednodušený mobilizační postup, něco se ve mně zlomilo. Nikdy jsem si nemyslel, že opustím svou vlast. Byl jsem vychován jako vlastenec a utéct znamená být zbabělcem. Pořád mám tuto myšlenku v hlavě,“ říká Maksim Zlobov, ale dodává, že jinou možnost neměl.

Reklama

Doporučované