Hlavní obsah

Hrozba války. Příbuzní si už balí alarmový kufr, říkají Ukrajinci v Česku

„Hodně mých známých už je v ukrajinské armádě. A teď přemýšlím – co bude dělat moje maminka,“ říká Galina AndrejcevaVideo: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ukrajina se chystá na možnou ruskou invazi. Na jejích hranicích už je podle odhadů přes sto tisíc ruských vojáků. Tomu, jak dění ve své rodné zemi prožívají Ukrajinci žijící v Česku, se věnuje nové vydání Terénu Kristiny Cirokové.

Článek

„Já jakožto Ukrajinec to vnímám velice, velice ostře a chápu, že to může mít obrovské důsledky pro moji zemi. Myslím, že jistý strach je namístě,“ říká Radomyr Mokryk, který působí jako historik v Ústavu východoevropských studií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Obavy z hrozícího konfliktu neskrývá ani novinářka Natalia Churikova: „Když čtu zprávy, kde se popisuje, jak může být hlavní město Ukrajiny zbombardováno, jde mi z toho mráz po zádech.“

„Mám tam rodinu, mám tam rodiče, mám tam hodně kamarádů, hodně už jich je v ukrajinské armádě. A teď přemýšlíte – no, a co jako bude moje maminka dělat?“ líčí svoje pocity Galina Andrejceva, výkonná ředitelka neziskové organizace „Ukrajinsko Evropská Perspektiva“.

Všichni tři už léta žijí v České republice. Srdcem jsou ale stále na Ukrajině.

Ve videoreportáži mluví i o tom, proč podle nich ruský prezident Vladimir Putin usiluje o Ukrajinu nebo jak se na případnou válku připravují tamní obyvatelé.

„Připravují si alarmový kufr, jak se tomu říká na Ukrajině. Balí si nějaké dokumenty, léky, teplé věci a tak dále. Prostě aby byli připraveni. A také kvůli tomu psychickému napětí, protože když něco děláte, tak máte pocit, že jste víc připraveni, než když sedíte a bojíte se,“ vysvětluje Natalia Churikova.

To, jak se Moskva zachová, zda skutečně na Ukrajinu zaútočí a případně v jakém rozsahu, se dá těžko odhadnout.

Česká firma Semantic Visions, která sleduje devadesát procent globálního zpravodajského obsahu internetu, uvádí, že se mnohé dá vyčíst právě analýzou těchto dat. Firma monitoruje 25 tisíc zpravodajských zdrojů uvnitř Ruska a říká, že na rozdíl od situace před anexí Krymu v roce 2014, kdy propaganda ve velkém šířila dezinformace na podporu negativních zpráv vůči Ukrajině, se teď zaměřuje na strašení Severoatlantickou aliancí.

„Vychází nám z toho to, že si myslíme, že Putin neplánuje skutečnou velkou válku s Ukrajinou, protože kdyby tak činil, tak by se snažil, aby vznikla podpora tohoto válečného tažení,“ vysvětluje zakladatel Semantic Visions František Vrabel.

Může být válka na Ukrajině i hrozbou pro nás? Jak vypadá ruská propaganda? A přemýšlejí Ukrajinci o přestěhování svých rodin sem do Česka? Dozvíte se v pořadu Terén Kristiny Cirokové, který najdete v úvodu tohoto textu.

Reklama

Doporučované