Hlavní obsah

Vysokoškolský pedagog nesmí ke studentům. I kvůli slovům o Ukrajině

Milan Javůrek vyučoval na Fakultě elektrotechniky a informatiky na pardubické univerzitě.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

Vysokoškolský pedagog z pardubické univerzity měl na přednáškách o historii techniky prezentovat různé konspirační teorie a rozebírat i situaci na Ukrajině. Po zásadu vedení fakulty už nesmí ke studentům.

Článek

Docentovi Milanu Javůrkovi z Fakulty elektrotechniky a informatiky pardubické univerzity zakázal tento týden děkan Zdeněk Němec kontakt se studenty. Důvodem jsou dvě stížnosti, které na něj přišly v průběhu jara.

První se týkala toho, že na přednášce historie techniky měl prezentovat proruské názory k situaci na Ukrajině. „Pohledy studentů, kteří tento proruský hnůj nešťastnou náhodou poslouchali, radši komentovat nebudu. Lituji jen studenty z Ukrajiny,“ napsal student ve stížnosti. Identitu studenta redakce zná, ale chrání ji.

Milan Javůrek měl na přednášce rozebírat i ukrajinský Euromajdan. Bylo to den před zahájením ruské invaze. „Hlavním cílem bylo si uvědomit latinskou frázi ‚cui bono‘, tedy ‚komu ku prospěchu‘ se tyto demonstrace a převrat konaly a kdo z něho na Západu benefitoval. Je třeba se totiž vždy dívat i na tu druhou stranu mince. Tu, co nám média tají,“ popsal student ve stížnosti.

Děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky pardubické univerzity Zdeněk Němec na stížnost ihned reagoval. Pedagoga pozval na pohovor. Ten mu prý potvrdil, že skutečně toto téma na přednášce rozebíral. „A že je naváděl dejme tomu na weby, ze kterých by měli čerpat informace. Okamžitě jsem se od takového jednání distancoval a pana docenta jsem okamžitě konfrontoval s tím, že toto není na vysoké škole možné,“ uvedl pro Seznam Zprávy děkan Zdeněk Němec.

Ve stínu Majdanu

Docent Javůrek popsal incident ze svého pohledu. Ale pouze v e-mailu. Vylíčil v něm, že na přednášku přinesl knihu „Válka ve stínu Majdanu“, ze které přečetl pár stránek. „Kdybych tušil, co tam za pár dní vypukne, určitě bych to nedělal. Vlastní názory veřejně zásadně nesděluji. Pouze studentům vždycky říkám, že mají o věcech přemýšlet a udělat si svůj vlastní názor,“ uvedl Javůrek.

Zmíněná kniha je od tří slovenských autorů. Podle ředitele slovenského think-tanku Stratpol Mateje Kandríka, který je odborníkem na strategickou komunikaci a propagandu, jsou to lidé, kteří ve svých publikacích podporují všeslovanskou vzájemnost a prezentují svůj alternativní výklad světa. „Publikace samozřejmě není žádným odborným či akademickým dílem,“ zhodnotil knihu Kandrík.

Američané nebyli na Měsíci

Podle dalšího studenta, Davida Bednáře, měl vyučující prezentovat i další sporná témata. Především různé konspirační teorie, jako například to, že přistání Američanů na Měsíci bylo zfilmované. „Na začátku semestru opatrně našlapoval a teď se snažil argumentovat ve prospěch této konspirační teorie,“ uvedl pro Seznam Zprávy Bednář. Z této přednášky existuje i krátká nahrávka, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici a jež je součástí videoreportáže.

Právě na to upozorňovala i druhá stížnost, která přišla děkanovi na sklonku minulého týdne. Student v ní psal i to, že pedagog najednou změnil pravidla pro získání zápočtu. Milan Javůrek tvrdí, že to není pravda. Děkan ale právě na základě druhé stížnosti rozhodl o tom, že vyučující už nesmí ke studentům. „Je to měnění podmínek pro absolvování předmětu během výuky, což je také nepřípustné. To jsou dva podněty, které stály v řadě za sebou, ale ta řada začínala stížností na dezinformace ve spojitosti s konfliktem na Ukrajině,“ řekl Němec.

Vedení fakulty chce zároveň s pedagogem ukončit pracovní poměr dohodou. To prý ale nesouvisí se stížnostmi, nýbrž s tím, že jeho studijní program končí a univerzita pro něj nemá další práci.

Co všechno na přednáškách docent Javůrek studentům prezentoval? A jak těžké je najít hranici mezi tím, co je kritická debata a co už je šíření dezinformací? Více se dozvíte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované