Hlavní obsah

Babiš se Zemanem hodně snížili laťku, do politiky teď může každý, říká Kmenta

Hostem Ušáku byl novinář Jaroslav Kmenta.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Patří k nejznámějším českým novinářům, napsal řadu knih, které patří mezi bestsellery, občas také nakoukne do světa televizní či filmové scenáristiky. Hostem jubilejního 200. Ušáku byl Jaroslav Kmenta.

Článek

Když Jaroslav Kmenta vystudoval pedagogickou fakultu, sám asi netušil, kam ho život zavane. Dnes je velmi uznávaným investigativním novinářem, scenáristou i spisovatelem. Je rozhodně jedním z těch, jejichž jméno vám vytane na mysli okamžitě poté, co někdo použije spojení investigace a novinařina.

Hlavní témata Ušáku s Jaroslavem Kmentou

02:00 – Je víc spisovatel, nebo novinář

04:55 – Jak se změnila novinařina v době internetu

06:33 – O „devadesátkách“ a dokumentu Polosvět

10:30 – O investigativní novinařině a nebezpečí s ní spojeném

16:24 – O zdrojích a etice

21:43 – O vraždě Františka Mrázka

24:37 – O Andreji Babišovi a jeho vstupu do politiky

29:25 – Jaké je to být novinářem

34:31 – Proč pro něj byla nejhorší doba po roce 2013

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Kdysi začínal v ČTK, poté se přes zprávy o počasí či školství dostal až k velkým kauzám, které doslova a do písmene hýbaly českým politickým prostředím. Stačí jen trochu zavzpomínat, aby si člověk uvědomil, že Kmentovy články stály na počátku mnohých afér a leckdy také vedly k pádu silných politických figur. Ať už šlo o někdejšího premiéra Stanislava Grosse, nebo bývalé ministry Krause či Lánského. A tak by se dalo pokračovat až do dnešních dnů.

Být investigativním novinářem žádá nejen velkou znalost řemesla, ale také odvahu, přece jen se potkáváte s lidmi z tzv. polosvěta nebo podsvětí. I když Jaroslav v nejnovějším díle Ušáku říká, že nejvíce měl nahnáno jako tzv. válečný zpravodaj na Balkáně a také při návštěvě Iráku, protože v těchto případech skutečně nemohl tušit, z které strany co „přiletí“. Tehdy pracoval ještě jako deníkář v Mladé frontě Dnes, v současnosti působí v magazínu Reportér, který mu dává prostor a vytváří podmínky na to, aby se mohl věnovat rozsáhlým kauzám.

Není to tak dávno, co Jaroslav uvažoval o tom, že „praští“ s žurnalistikou jako takovou. Že se bude věnovat psaní knížek a hektiku investigativní práce nechá na kolezích. K tomu, aby setrval u toho, co opravdu skvěle umí, ho pohnula vražda slovenského kolegy Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. Sice si uvědomil, že ani on si nemůže být úplně jistý tím, že bude vždy v bezpečí, ale když viděl, jakou vlnu tato vražda na Slovensku vzedmula, a to nejen mezi novináři, uvědomil si, že chce i nadále pracovat na tom, aby se čtenáři dozvídali o kriminálních činech páchaných na té nejvyšší politické i společenské úrovni.

V jubilejním Ušáku číslo 200 jsme s Jaroslavem Kmentou nemohli minout vraždu Františka Mrázka. A shodli jsme se na tom, že vyšetření tohoto kriminálního aktu není v zájmu leckterých lidí, kteří i dnes ještě v politice působí nebo na ni mají silné vazby. Tzv. Mrázkův archiv asi dodnes mnohé budí ze spánku. Z podobného ranku je i případ Radovana Krejčíře. Mnozí si toužebně přejí, aby se tento zločinec nikdy nevrátil do České republiky, protože toho ví tolik, že kdyby začal mluvit, leckteré dlouhé roky budované politické a ekonomické struktury by se mohly zřítit během několika dní.

Knihy Jaroslava Kmenty jsou bestsellery. Ať už pojednávají o Františku Mrázkovi, Andreji Babišovi, či Miloši Zemanovi. Není divu, že mocní jejich autora zrovna nemilují. Ale Jaroslav říká, že vždy bude měřit všem stejně, ať jsou z jakékoli části politického spektra, což v minulosti již dokazoval. Ostatně se můžete přesvědčit sami při zhlédnutí Ušáku číslo 200…

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované