Hlavní obsah

Pod oknem mi stříleli ze samopalu, vzpomíná Hübschman, proč skončil v Šachtaru

Hostem Ušáku byl fotbalista Tomáš Hübschman.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Má za sebou úspěšnou reprezentační a klubovou kariéru. S Šachtarem Doněck se stal osmkrát mistrem Ukrajiny a v roce 2009 slavil výhru v poháru UEFA. Nyní hraje za FK Jablonec. Hostem Ušáku byl fotbalista Tomáš Hübschman.

Článek

Každý z nás si občas řekne, jak ten čas šíleně rychle letí. Dny a roky nás míjejí tempem sprintera. Ale jsou lidé, u nichž máte pocit, že se čas zastavil. Nebo, že vládnou nějakou záhadnou schopností, která jim umožňuje existovat a fungovat mimo čas a prostor. Jsou pořád stejní a udržují si ve svých oborech stále vysokou výkonnost. Jedním z těchto přírodních úkazů je i fotbalista Tomáš Hübschman. Stále hraje v dresu Jablonce nejvyšší soutěž, ačkoli mu čtyřicítka zaťukala na dveře. A ještě minimálně jednu sezónu bude nedílnou součástí severočeského týmu, byť se na jablonecké Střelnici vyměnili trenéři.

První velké úspěchy sbíral pražský rodák se Spartou, v níž začal už v pěti letech. Pravda, začátek v A týmu letenských nebyl jednoduchý. První ligový zápas v Blšanech se mu hrubě nevyvedl. Ale tehdejší trenér Jaroslav Hřebík, který Hübschmana znal ze společného působení v Jablonci, kde Tomáš na začátku své kariéry působil na hostování, ho nezatratil, dal mu další šanci. Tím byla kariéra budoucího reprezentanta zachráněna.

Hlavní témata Ušáku s Tomášem Hübschmanem

01:54 - Proč se Jablonci letos tak nedařilo

03:22 - Jaké to je hrát první ligu po čtyřicítce

09:16 - O fotbalovém talentu

12:34 - Vzpomínka na první zápas za Spartu

15:33 - O etapě v Šachtaru Doněck

21:15 - Jak vnímá ruskou agresi na Ukrajině

25:07 - Proč skončil v Šachtaru

29:11 - Vzpomínka na finále poháru UEFA, kde nehrál

32:08 - Jaká bude jeho role v další sezoně

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

S reprezentačním mužstvem absolvoval dva evropské šampionáty. V roce 2004 v Portugalsku, kde si zahrál poločas proti Německu a potom turnaj v Polsku a na Ukrajině v roce 2012. V tomto týmu už patřil k základním kamenům. Nepřišel do A mužstva jako reprezentací nepoznamenaný, na svém kontě měl titul evropského šampiona z roku 2002 v dresu jedenadvacítky. Nakonec se kariéra v národním dresu protáhla k takřka šedesáti utkáním.

Největší část své kariéry prožil Tomáš v barvách Pod. Odehrál v nich celkem deset sezón, ačkoli při rozmýšlení, jestli se z Prahy vydá na východ Ukrajiny, nebyl vůbec přesvědčen, že vydrží původně navrhovaných pět let. Osmkrát se stal mistrem Ukrajiny a v roce 2009 slavil výhru v poháru UEFA, když jeho Šachtar porazil ve finále Werder Brémy. Ovšem bez účasti Hübschmana na hřišti. O tento velký zápas přišel kvůli žlutým kartám. Ale sám říká, že to nebral nijak úkorně, protože pro něj byl vždy nejdůležitější týmový úspěch, který vždy předsunoval před úspěchy individuálními.

Vzpomínky na angažmá na Ukrajině jsou dnes zkaleny současnou situací v této zemi okupované ruskými vojsky. V Doněcku a okolí se střílelo už v roce 2014 po obsazení Krymu. Byl to ten hlavní důvod, proč Hübschman ještě jednou neprodloužil smlouvu, i když klub měl zájem na jeho dalším působení. Málokdo z nás si dovede představit situaci, kdy sedíte doma v bytě a na ulici pod vámi se rozléhají dávky ze samopalu, zatímco vy nevíte, jestli ozbrojenci nevtrhnou zrovna k vám.

V Ušáku 213 jsme mluvili i o tom, jaké to je, soupeřit s daleko mladšími protihráči, probrali jsme Tomášovy generační souputníky, budoucnost v jablonecké kabině, kde se bere fotbalová dlouhověkost i mnoho dalšího…

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované