Hlavní obsah

Glosa: Co my Češi vlastně ve světě chceme?

Glosa Daniela Kroupy: Je čas zahájit debatu o tom, co my Češi vlastně ve světě chceme a jak si ten svět představujeme.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Filozof Daniel Kroupa se na sklonku roku 2021 zamýšlí nad tím, co nás čeká: „My Češi máme tendenci zabývat se svými vlastními věcmi a neuvědomujeme si, že náš život závisí ve velké míře na tom, co se děje venku.“

Článek

Máme novou vládu a hned na ní máme co kritizovat. Ale jako každá nová vláda má i tato právo na 100 dní hájení, a tak si tu kritiku nechám pro sebe.

Spíš se obrátím k tomu, co jsme prožili v minulém roce.

Loni jsme doufali, že 2021 bude lepší rok, kdy se vrátíme k normalitě, a nestalo se. Zažili jsme velkou vlnu epidemie a mnoho lidí nás v té době opustilo. Vzpomínám na Jana Sokola, Jana Vodňanského, Ivana Havla, Jiřinu Šiklovou a týden před Vánoci zemřel pan profesor Ludvík Armbruster, kněz a filozof. Tito lidé nám zanechali velké dílo a vykonali činy, které z našeho povědomí určitě nezmizí. Byli to lidé, kteří se nezabývali jenom sami sebou, ale zabývali se věcmi veřejnými a obecnými.

Zvykli jsme si na to, čemu říkáme normální jistoty. A o ty jsme v posledních dvou letech přišli. A napřesrok nás bohužel nečeká nic moc lepšího. Přijde asi další vlna epidemie, přijde drahota, inflace, která mnoho lidí připraví o jejich celoživotní úspory, a na východě bobtná válečný konflikt.

My Češi máme tendenci zabývat se svými vlastními věcmi a neuvědomujeme si, že náš život závisí ve velké míře na tom, co se děje venku.

Za půl roku mají Češi předsedat Evropské unii a zabývat se evropskými a světovými problémy.

Posledně to nedopadlo dobře. Topolánkova vláda byla v roce 2009 smetena a naše předsednictví skončilo ostudou.

Možná že už nyní by tedy měla začít věcná debata o tom, co my Češi vlastně ve světě chceme a jak si ten svět vlastně představujeme. Aby se naše vláda, až bude řídit evropské záležitosti, měla o co opřít.

Celou glosu Daniela Kroupy si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované