Hlavní obsah

Kupuje si podnikatel vliv v obci? Je to střet zájmů, tvrdí naštvaní občané

Záhady Josefa Klímy: Kupuje si podnikatel vliv v obci? Je to korupce, tvrdí naštvaní občané.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Josef Kolář plánuje v městečku Jemnice postavit drůbežárnu a masokombinát. Skupině místních odpůrců vadí, že mu plán schválili zastupitelé a radní, kteří jsou s Kolářem v obchodním zájmu.

Článek

Na konci listopadu proběhlo v malém městečku Jemnice na Vysočině veřejné zasedání zastupitelstva, na němž se projednávala výstavba velké drůbežárny a masokombinátu.

Řada místních však naštvaně odešla ze sálu ještě před koncem; měli za to, že zastupitelé jdou na ruku plánům zdejšího agropodnikatele, který si je koupil.

Přítomní zastupitelé totiž jednomyslně dali plánům zdejšího agropodnikatele Josefa Koláře zelenou a plánovanou výstavbu pustili do dalšího kola. Kritici těchto záměrů otevřeně hovoří o tom, že si podnikatel v malém městečku kupuje vliv.

„My jako občané máme právo vědět, jestli jste ve střetu zájmů, jestli vaše firmy dělaly obchody s panem Ing. Kolářem!“ hřímal na listopadovém zastupitelstvu do mikrofonu soukromý zemědělec Karel Štober, který stojí v čele kritiků, ale jeho výzva nebyla na městském jednání vyslyšena.

Odpůrcům drůbežárny a masokombinátu vadí třiačtyřicetiletý inženýr Josef Kolář, majitel velkého zemědělského holdingu, starosta malé vesnice Lovčovice, zemědělský manažer roku 2020 a také majitel zámku v Písečném.

„Zápach z drůbežárny se do Jemnice nedostane“

Pan Kolář si zakládá na tom, že začal od nuly a své zemědělské impérium vybudoval postupně vlastními silami.

„Obhospodařujeme téměř 22 tisíc hektarů zemědělské půdy, k tomu chováme 3200 kusů skotu, 2200 kusů prasat, 830 tisíc kusů drůbeže. Na tento rozsah činnosti zaměstnáváme asi 500 lidí z okolí. Rozhodně patříme mezi jednu z těch větších zemědělských skupin v rámci ČR,“ popisuje své podnikání Josef Kolář.

V současné chvíli vlastní jeho společnosti 13 živočišných farem a 2 drůbežárny. Rád by ale expandoval. A vybral si k tomu právě Jemnici, kde chce na 2,6 hektaru pole vybudovat novou velkodrůbežárnu. Lokalita, kterou si pro tento záměr vybral, leží zhruba 1000 metrů vzdušnou čarou od prvního stavení v Jemnici a Josef Kolář je přesvědčen o tom, že plánovaná drůbežárna nikoho obtěžovat nebude.

„Není reálné, aby se zápach z této potenciální farmy nějak dostal do Jemnice,“ dodává Kolář.

O tom ale zdaleka nejsou přesvědčeni členové Spolku za dobrý život na Jemnicku, jehož vzniku daly impuls právě podnikatelské plány pana Koláře.

„Můj názor a názor mnoha obyvatel Jemnice je takový, že velkovýkrmny takového rozsahu jsou přílišnou zátěží pro Jemnici, a že se jedná o intenzivní průmyslové zemědělství, které není vhodné pro tuto oblast,“ říká šéf spolku Karel Štober.

Ohrožení spodních vod, zamoření ovzduší nepříjemným zápachem, podstatné navýšení nákladní dopravy – to jsou hlavní argumenty odpůrců expanze Kolářova holdingu právě do Jemnice.

„Všude, kde přijdeme a řekneme, že bychom rádi zmodernizovali nějakou farmu nebo postavili novou, tak se setkáváme s těmito názory. Nicméně je potřeba nezapomenout na jednu věc – máme tu systém státní správy, která toto všechno řeší, dozoruje, máme tu odborníky, kteří mají kulatá razítka od toho, aby posuzovali různé vlivy na životní prostředí,“ oponuje Kolář.

„Když spadla železná opona, tak jsme vyrazili do Rakouska a obdivovali jsme tam ta turistická městečka, jako je třeba Retz. A mysleli jsme si, že něco podobného vybudujeme tady. Ono se to samozřejmě z části podařilo, z části ne, ale teď ten velkokapitál, který se sem chrlí, tak je to děs a hrůza,“ říká bývalý starosta Jemnice Jiří Tříska.

Starosta je proti, zastupitelé ne

Podobný názor má i současný starosta Jemnice Miloň Slabý. Ten sice původně s plány Koláře souzněl, ale když se ve městě začaly ozývat hlasy odporu, svůj názor změnil.

„Já vnímám naše město jako fakt historické městečko, které je klidné, s čistým životním prostředím, a tady toto je zátěž, která to změní úplně jiným směrem,“ říká starosta Slabý.

„Rok a půl o tom věděl, rok a půl s tím souhlasil. Dokonce o tom hlasoval i na zastupitelstvu. A když se potom ozvaly hlasy některých odpůrců, tak změnil názor. Já to přisuzuji tomu, že tam bude víc hlasů do komunálních voleb příští rok na podzim,“ komentuje změnu názorového postoje starosty podnikatel Kolář.

Starosta je v současném zastupitelstvu názorový sirotek. Z 21 zastupitelů je pouze on jediný proti plánům pana Koláře. Ostatní zastupitelé jednotně drůbežárnu i masokombinát podporují.

„Pan Kolář má vzrůstající vliv, kdy se snaží všemi prostředky ovlivňovat zastupitele. Má s nimi obchodní vazby, případně přátelské vazby a město a občané se dostávají do vleku událostí, kde začíná pan Kolář o všem rozhodovat,“ je přesvědčen vůdce kritiků Karel Štober.

Několik zastupitelů i radních je s Kolářem obchodně propojeno. Jejich firmy dodávají materiál a služby jeho firmám. Z obchodních vazeb mají ekonomický profit. Že by ale neměli rozhodovat na zastupitelstvu o věcech, které se Koláře týkají, to si nemyslí.

„Když mu dodám tři náklaďáky písku za rok, tak to je střet zájmů, jo?“ směje se do telefonu radní Jiří Slabý a dodává: „Když dělají v jižních Čechách, ta jeho firma, tak si berou ode mě písek. O střetu zájmů mám úplně jiné představy.“

„Zastupitelé jsou živnostníci nebo podnikatelé, kteří dělají pro různé ostatní podnikatele. A jestliže někdo z nich provádí nějakou zakázku na základě smlouvy o dílo i s panem Kolářem, tak se nejedná o žádný střet zájmů, o žádné ovlivnění ze strany pana Koláře tak, jak se to spolek snažil prezentovat,“ říká další z radních Ervín Reegen.

„Jestli my občas potřebujeme něco vyprojektovat, vyrobit něco ze železa, někde zavést nový rozvod vody, tak na to využíváme zdejší lidi. A to, že někteří z nich sedí v zastupitelstvu, tak prosím vás…dáváme lidem práci, za to jsme trestaní? Za to se máme stydět?“ reaguje na tvrzení o střetu zájmů Josef Kolář.

„To, že někdo o někom rozhoduje a přitom pracuje pro něj. To si myslím, když se podíváte na výklad právníků, že to je střet zájmů. Minimálně by to měl oznámit a při svém rozhodování by to měl zohledňovat,“ myslí si ale starosta Jemnice Slabý.

„Odpor místních lidí nakonec zlomím“

Starosta Jemnice nakonec pro nemoc na listopadové veřejné zasedání zastupitelstva, kde se mělo opět hlasovat o projektech pana Koláře, nedorazil. A vůdce rebelů Štober nedostal možnost téma střetu zájmů na zasedání probrat.

„Nechávám hlasovat o ukončení rozpravy,“ reagoval na výzvu Karla Štobera, který chtěl od každého z přítomných zastupitelů slyšet, zda pro pana Koláře dělají či nikoliv, řídící schůze místostarosta Zdeněk Hošek.

Poté přítomní zastupitelé jednotně odhlasovali Kolářovi podporu. Pokud současní zastupitelé stihnou Kolářovy projekty definitivně schválit do komunálních voleb na podzim 2022, mají nespokojení občané smůlu.

Josef Kolář je ale přesvědčen o tom, že bude pro Jemnici jeho byznys přínosem a za svou filozofií vyváženého zemědělství, kdy živočišná výroba vhodně doplňuje tu rostlinnou, si stojí: „Víte, jsem optimista, a myslím si, že ten odpor místních lidí nakonec zlomím. Žiju tady v Jemnici, moje děti tady chodí do školy, a já tady prostě nechci potkávat naštvané lidi, kteří mně budou nadávat, že je tady obtěžuji. Proto jsme ty lokality vybrali tak zodpovědně.“

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované