Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Uprchlíci, které nikdo nechce. A z kempu se stal azyl

Záhady Josefa Klímy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Daria Rudkov je z Běloruska. Vystudovala univerzitu a pracovala jako programátorka. Před čtyřmi lety s rodinou zemi opustila kvůli diktátorskému režimu Alexandra Lukašenka. Zakotvili v Česku. Situace jiných Bělorusů, kteří kdysi uprchli na Ukrajinu, se ale změnila v okamžiku, kdy se Bělorusko postavilo po bok ruské armády. I oni dnes prchají, přesto jsou ale například v Česku nyní persona non grata. O příbězích Bělorusů natáčela Marcela Sobotková.

Snaží se být co nejvíce utajeni. Přes hrozbu útoků ale každou noc stále vysílají živě a informují ukrajinský lid o aktuálním vývoji válečné situace v jejich zemi. Jak moc se ve válce změnil život těchto novinářů? A jak se snaží známé tváře televizního zpravodajství podporovat miliony lidí? S ukrajinskými novináři hovořila Petra Majerová.

Štefan Oršoš koupil před časem kemp na břehu řeky Berounky v Řevnicích. Původně v něm chtěl bydlet jen on a se zanedbaným areálem neměl žádné plány. Jenže přišel covid a Oršoš jako pořadatel food festivalů přišel o svůj příjem. A tak začal kemp opravovat s úmyslem ho provozovat. Když zaútočil Putin na Ukrajinu, rozhodnutí bylo rychlé. Ve čtvrtek začala válka a v pátek bylo jasno – uprchlíkům věnuje celý kemp. V Řevnicích natáčel Jaroslav Mareš.

Jevdokia Červatujk žije s manželem v Česku už dvacet let. Tenkrát sem odešli jako mladí za prací, začít nový život. Jejich malé dcery vychovávala v Užhorodě převážně babička, a Jevdokia s manželem za nimi pravidelně jezdila. Dnes jsou dcery už dospělé, Ivaně je dvacet dva let, Dianě je devatenáct. Obě dvě plánovaly zůstat v rodné zemi. Když začala válka, všechno se změnilo. Příběh rodiny zpracovala Petra Majerová.

Součástí pořadu jsou tradičně i glosy. Své zamyšlení nad aktuálním děním připojil komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov.

Záhady Josefa Klímy vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované