Hlavní obsah

Portugalci se brání lithiové horečce, těžaři slibují miliony

Foto: maczhb/Pixabay.org

Ilustrační foto.

Reklama

Portugalské vnitrozemí se potýká se stárnutím obyvatel a exodem mladých do měst. Těžba lithia může regionům ekonomicky pomoci, zároveň se však místní obávají, že je připraví o všechno.

Článek

Raketový nárůst ceny lithia a jeho vysoká poptávka z počátku letošního roku způsobily v Portugalsku lithiovou horečku. Pohoří na severovýchodě země u španělských hranic totiž ukrývají největší zásoby kovu v Evropě, které by po vytěžení mohly pohánět miliony elektrovozů.

Stovky vrtů po celé krajině ukazují jediné, horníci se připravují na těžbu a podle všeho je už nic nedokáže zastavit. Zemědělec Paulo Pires, jenž na kopcích pase své ovce, prožívá peklo. „Pokud mi seberete můj zdroj obživy, můžu to tu zabalit,“ řekl agentuře Reuters pětačtyřicetiletý obyvatel, jehož vesnice se nachází v městské části Boticas, kam soustředí firmy svou pozornost nejvíc.

Čím více však firmy na místní tlačí, tím větší odpor vyvolávají. Více než pět obcí podalo stížnost proti průzkumu v oblasti a obyvatelé v regionu sepsali národní manifest, jenž je zásadně proti vládní těžební strategii. „Těžební společnosti přicházejí s miliony eur. Co můžeme udělat my s tím málem, co máme? Můžeme se jen pokusit je zastavit,“ řekl Pires pro Reuters.

Za loňský rok vytěžilo Portugalsko asi 1200 tun lithia, v současnosti jej prodává z největší části keramickému průmyslu, na hlavní složku autobaterií zanedbatelné množství. I když patří Portugalsko mezi největší producenty lithia v Evropě, ve srovnání se 42 tisíci tun v Austrálii a 18 tisíci tun v Chile je jeho produkce kapkou v moři. Ale zároveň sedí asi na 60 tisících tun, což už firmám za nepohodlí protestů stojí.

Britská těžařská společnost Savannah Resources už získala pro Boticas těžební licenci, stejně jako portugalská firma Lusorecursos, která už těží v nedalekém Montalegre. Obě oblasti spolu tvoří region Barroso, který chrání pečeť světového zemědělského dědictví. Další oblasti vybrané pro těžbu kovu čekají na mezinárodní výběrové řízení, ve kterém se rozhodne o udělení práva pro zahájení těžby.

Vlk se nažral, koza zůstala celá

Ve snaze zmírnit obavy místních připravuje vláda v Lisabonu nový zákon o těžbě, který zpřísní pravidla týkající se udělení budoucích licencí. Během února se návrh projednává s místními úřady. Těžaři a vláda se shodují – těžba přinese peníze a pracovní místa do vnitrozemských regionů, které se potýkají se stárnutím populace a nízkými investicemi.

„Když v Portugalsku těžíme lithium, je tu jedna věc, o které jsme přesvědčeni. Budou dodržovány nejvyšší ekologické standardy, nejzodpovědnější přístup pracovníků, v neposlední řadě bude zajištěna naprostá bezpečnost dodávek,“ uvedl pro agenturu Reuters ministr hospodářství Pedro Siza Vieira. „Lithium je pro budoucnost zelené ekonomiky kritické. Je lepší jej těžit u nás než se spoléhat na ostatní země, kde nemůžeme standardy zaručit,“ dodává.

Pokud jde o udělení dvou licencí v zemědělsky chráněné oblasti, tak velká část půdy určená pro těžbu je klasifikována jako obyčejná země. I přesto mají místní sdružení právo rozhodnout, jakým způsobem se bude používat. Jako příhodnější by jim připadal chov nebo lov zvěře. Mnoho sdružení vydalo proti průzkumům návrhy, které zdůrazňují opatrnost vůči poškození krajiny.

Reklama

Doporučované