Hlavní obsah

Portugalská ministryně vnitra rezignovala. Kritici jí vyčítají úmrtí při požárech

Portugalská ministryně vnitra rezignovala kvůli požárůmVideo: AP

 

Reklama

Constanca Urbanová de Sousaová rezignovala po vlně kritiky. Její vláda podle veřejnosti nebyla dostatečně připravená na lesní požáry.

Článek

Portugalská ministryně vnitra Constanca Urbanová de Sousaová dnes rezignovala na svou funkci. Podle ČTK její demisi okamžitě přijal premiér. Za rezignací Sousaové je nedělní a pondělní vlna lesních požárů, při které zemřelo 41 osob a 71 bylo raněno.

„Došla jsem k závěru, že z politického ani lidského hlediska už nemohu svou funkci vykonávat,“ uvedla ministryně v rezignačním dopise. Ministryně vnitra v Portugalsku velí hasičům, policii i úřadu civilní ochrany, na které po požárech dopadala kritika. Zpráva o červnovém neštěstí poukázala na to, že tísňové služby reagovaly pomalu, hasiči byli špatně koordinováni a úřadu pro civilní ochranu selhala komunikační síť, píše ČTK.

Portugalský premiér vyzval celou vládu, aby rezignovala. Podle něj měla být schopna prosadit reformy hašení, aby se předešlo dalším tragédiím. Opozice již předložila návrh k vyslovení nedůvěry vládě.

De Sousaová čelila vlně kritiky již v červnu, kdy požáry zabily přes 60 lidí. Již v té době chtěla podle BBC rezignovat, premiér ale její demisi nepřijal.

Reklama

Související témata:

Doporučované