Hlavní obsah

Porušují zákon, tvrdí právníci. Pošta chce roušky dál balit stejným stylem

Foto: ČTK

Česká pošta balila roušky pro seniory. Někteří zaměstnanci neměli při práci správně nasazenou roušku.

Reklama

Nejsou zabalené v originálním obale a chybí k nim návod, zdůvodňují právníci, proč podle nich Česká pošta porušila při balení roušek a respirátorů zákon. Pošta ale trvá na tom, že se nejedná o zdravotní materiál.

Článek

Česká pošta za distribuci ochranných prostředků sklidila kritiku, protože 15 milionů roušek a tři miliony respirátorů seniorům rozesílala v obálkách, a podle řady expertů tím porušila zákon o zdravotnických prostředcích. Ten říká, že zdravotnické prostředky nejsou zboží, se kterým se může zacházet jako s běžnou poštovní zásilkou, a není tak možné roušky volně vkládat do obálek a následně je lidem rozesílat.

Česká pošta ale Seznam Zprávám napsala, že zákon neporušuje, neboť respirátory a roušky nejsou zdravotnické pomůcky, ale osobní ochranné prostředky.

„Jsme přesvědčeni, že uvedené zásilky obsahují roušky, které jsou osobními ochrannými pomůckami, nikoli zdravotnickým materiálem,“ napsal Seznam Zprávám Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty. A podle něj bude distribuce takto probíhat i nadále.

Podle advokáta Viktora Paka ale roušky jsou zdravotnickými prostředky. „Protože slouží k prevenci onemocnění. Pokud dojde k narušení originálního obalu, nelze je distribuovat,“ napsal Seznam Zprávám Pak.

S tím souhlasí i právník Ondřej Dostál, který se specializuje na zdravotnické právo. „V kontextu rozesílání je to jedno, protože v obou případech musí distributor zajistit bezpečnost při manipulaci, a to se v tomto případě nestalo a zásilka zabezpečená nebyla,“ řekl Dostál Seznam Zprávám. Jeho slova podporuje i tvrzení právníka Jakuba Krále, který tvrdí, že není možné, aby se s rouškami zacházelo jako s běžnou poštovní zásilkou.

To, že se jedná o zdravotnický materiál, je vidět i na fotkách, které Česká pošta zveřejnila. Na obalech respirátorů přímo stojí, že se jedná o zdravotnický materiál.

Foto: ČTK

Česká pošta rozesílá pět roušek a respirátor osobám starším 60 let.

Král také upozorňuje, že pokud je rouška kýmkoli vybalena z orginálního balení, tak se stává nepoužitelným zbožím.

„Pokud je rouška vybalena z originálního balení a současně konečný uživatel neobdrží návod k použití, který výrobce vydal, pak se taková rouška stává podle zákona o zdravotnických prostředcích nepoužitelnou a jako taková by měla být zlikvidována,“ řekl Král Zdravotnickému deníku.

Úřad pro kontrolu léčiv v pondělí zahájil kontrolu v České poště a podle Dostála je ve hře, že poště bude za špatné nakládání s ochrannými pomůckami udělena pokuta. „Je možné, že jim úřad udělí pokutu a zakáže jim pomůcky nadále distribuovat tímto způsobem,“ vysvětlil expert na zdravotnické právo. Úřad zatím pouze vzkázal, že kontrola probíhá a více se k tomu vyjadřovat nebude.

Ministerstvo zdravotnictví už minulý týden upozorňovalo na to, že při balení ochranných prostředků musí být dodržena přísná hygienická opatření. Na dotaz, zda Česká pošta s někým balení ochranných prostředků konzultovala, Vitík odpověděl, že tyto požadavky pošta nezaznamenala.

Pošta by sice k pátečnímu datu měla mít rozeslané už všechny roušky pro lidi nad 60 let, ale další obdobnou práci má před sebou. Vláda chce totiž rozdat pomůcky také třeba lidem s plným invalidním důchodem.

A pošta hodlá distribuovat ochranné prostředky stejným způsobem jako dosud. Tvrdí, že na postupu není nic špatného. A právě to je podle Dostála problém.

„Vláda měla volit jinou variantu rozdávání ochranných pomůcek. Například v jiných zemích to udělali tak, že lidé přijdou do lékárny a ochranné prostředky si vyzvednou na základě předložení své kartičky pojištěnce,“ uvedl Dostál.

Reklama

Související témata:

Doporučované