Hlavní obsah

Posílali kila drog poštou. Objednávky šly přes temný internet

Foto: Policie ČR

Pachatelé rozeslali kilogramy drog (ilustrační snímek).

Reklama

Do světa putovaly z Česka týdně desítky zásilek, popisuje policie.

Článek

Národní protidrogová centrála ve spolupráci s celníky a Českou poštou odkryla dva případy prodeje drog přes skrytou část internetu, takzvaný darknet. Drogy posílali pachatelé „ve velkém rozsahu“ z území České republiky do celého světa. Používali při tom virtuální měny a šifrovanou komunikaci. Na tiskové konferenci to řekl ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Měsíčně podle něj rozeslali řádově kilogramy drog.

Policisté pachatele zadrželi při dvou operacích s krycím názvem Airbus a Komp. V prvním případě byla zatčena pětičlenná skupina osob ve věku 25 až 28 let, ve druhém jeden pachatel.

Při operaci Airbus skupina nakupovala drogy v zahraničí, zejména z území Belgie a Nizozemí, do Česka je pašovali prostřednictvím soukromých kurýrních společností. Jejich část pak prodávali v České republice, ale nabízeli je i přes virtuální tržiště darknetu i do celého světa včetně Spojených států, Austrálie nebo Ruska. Využívali k tomu Českou poštu. Dva pachatelé se podle policie soustředili primárně na nabídku a zprostředkování obchodů na darknetu a zbytek skupiny se věnoval samotné distribuci látek mezi koncové odběratele.

Množství rozeslaných drog a vydělané peníze jsou podle Frydrycha nyní případem vyšetřování, proto nechtěl spekulovat o jejich množství. Měsíčně ale podle něj pachatelé poslali řádově kilogramy drog. Protože drogy posílali v menším množství, týdně to znamenalo mnoho desítek zásilek.

Reklama

Související témata:

Doporučované