Hlavní obsah

Poškozené tankery zakotvily u pobřeží Spojených arabských emirátů. Čeká je kontrolní prohlídka

Tankery kotví u pobřeží SAE.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Poškozené tankery kotví v přístavu. Čekají na kontrolu odborníků. USA, Saúdská Arábie a Velká Británie z útoku nadále viní Írán.

Článek

Norský a japonský tanker, které byly poškozeny výbuchy ve čtvrtek v Ománském zálivu, jsou u pobřeží Spojených arabských emirátů. S odvoláním na provozovatele to v neděli oznámila agentura Reuters. Po prohlídce a odhadu škod se určí, jak bude jejich náklad přeložen.

Japonský tanker Kokuka Courageous s nákladem metanolu je u přístavu Kalbá v Šardžá, což je jeden ze sedmi emirátů země, a prochází bezpečnostní kontrolou. Rejdařská společnost Bernhard Schulte oznámila, že posádka čítající jednadvacet členů, která byla původně z lodě evakuována, je zpět na tankeru a je v pořádku.

Norská loď Front Altair s naftou je u přístavu Chaur Fakkán v emirátu Fudžajra. Bylo na ní 23 námořníků, kteří po evakuaci odletěli do Dubaje. Tanker prohlédnou specialisté, kteří určí, jakým způsobem bude nafta přečerpána na jinou loď.

Kdo bude posuzovat škody, není podle Reuters jasné. V případě květnové sabotáže čtyř tankerů poblíž SAE se vyšetřování ujaly SAE, Saúdská Arábie, Norsko a Francie. Emiráty pak ohlásily, že útok s největší pravděpodobností s ohledem na jeho provedení provedl stát, který ale nebyl ve zprávě jmenován. Vyšetřovatelé také určili, že použity byly zřejmě námořní miny.

USA a Saúdská Arábie z této sabotáže stejně jako ze čtvrtečního útoku obvinily Írán. Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt dnes řekl, že Británie si je „téměř jistá“, že za útokem je Írán. Londýn se podle něho domnívá, že nikdo jiný jej provést nemohl.

Trump v rozhovoru s televizí Fox označil Írán za národ teroristů. Nehoda tak ještě víc ochladila vztahy mezi těmito dvěma státy. Ministr zahraničí Mike Pompeo ale označil obavy z případné války za liché.

„Prezident Trump udělal, co je v jeho silách, aby se vyhnul válce. Nechceme válku. Udělali jsme, co šlo, abychom jí zabránili. Íránci by si měli uvědomit, že se budeme chovat tak, abychom Írán odradili od tohoto chování. V sobotu jsem obvolal několik svých kolegů z celého světa a jsem si jistý, že máme na své straně partnery, které této výhrůžce rozumí,“ řekl Pompeo v nedělním rozhovoru pro televizi Fox.

Podle něj byl prezident Trump ve svých výrocích jednoznačný. Írán nebude mít jadernou zbraň.

„Je to cíl celé naší kampaně ohledně Íránu. Chceme vytvořit stabilitu na celém Blízkém východu,“ dodal Pompeo.

Útoky zvyšují napětí v oblasti a vyvolávají obavy z vojenské konfrontace v době mimořádného napětí v americko-íránských vztazích. Saúdskoarabská agentura SPA informovala, že saúdskoarabská vojenská letadla spolu s americkými stíhacími stroji F-15 dnes proletěly nad Perským zálivem.

K havárii dvou ropných tankerů došlo ve čtvrtek. Dva tankery se staly terčem útoku v blízkosti strategicky významného Hormuzského průlivu. Na palubě jednoho z nich následně vypukl požár, posádky obou lodí se včas evakuovaly.

Reklama

Doporučované