Hlavní obsah

Poslanci ANO schválili monopol na pojištění. Může se vymstít

Foto: ČTK

Pětiletý monopol pro Pojišťovnu VZP prosadili do cizineckého zákona poslankyně Věra Adámková a poslanec Miloslav Janulík (oba z ANO).

Reklama

aktualizováno •

Až 800 milionů ročně za zdravotní pojištění cizinců poteče jediné pojišťovně. Nepomohla varování, že to zákony zakazují.

Článek

Poslanecká sněmovna, úterý, čtvrt na deset večer. „Tohle je ta vaše lumpárna!“ rozčiluje se za řečnickým pultíkem šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Bylo to jen několik minut po hlasování, jímž poslanci ANO prosadili zákon, který se může Česku ještě tvrdě vymstít. A to i přes důrazná upozornění, ať to rozhodně nedělají.

Příběh je následující: poslankyně Věra Adámková a poslanec Milan Janulík, oba z ANO a profesí lékaři, prosadili na poslední chvíli do zákona o pobytu cizinců zásadní novinku. Zdravotní pojištění může cizincům příštích pět let poskytovat jen akciová společnost Pojišťovna VZP, která patří pod Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.

Poslance před touto změnou na poslední chvíli oficiálním dopisem varovali i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Upozornili, že podle evropských předpisů musí existovat volný trh a jsou zakázané monopoly. Monopol na zdravotní pojištění cizinců přitom přinese Pojišťovně VZP až 800 milionů ročně.

„Klasický zlobbovaný pozměňovák. Poslanci měli informace, byli varováni a stejně se rozhodli jít cestou kšeftíčků“ řekl předseda lidoveckého klubu Bartošek pro Seznam Zprávy.

První reakce pojišťoven mu dávají zapravdu. Oficiálně jejich zástupci sice mluví o tom, že teprve musí nechat právníky celou situaci posoudit a poté zvolí postup, mimo záznam už nyní říkají, že se obrátí na Evropskou komisi, která na dodržování evropského práva dohlíží. Na jejich straně proti zákonu vystupovala i Hospodářské komora.

Komise, pokud zjistí pochybení, může podat na Česko žalobu k evropskému soudnímu dvoru. A celé to může skončit vysokými pokutami.

„Pojišťovny i Česká asociace pojišťoven samozřejmě prozkoumají všechny možnosti dalšího postupu proti tomuto nespravedlivému a diskriminačnímu legislativnímu řešení včetně stížnosti k Evropské komisi,“ řekl ředitel České asociace pojistitelů Jan Matoušek.

A přijdou žaloby

Ale to ještě není všechno. Pojišťovny říkají, že nejspíš stát také zažalují o zisk, který jim utekl kvůli tomu, že poslanci svěřili pojištění za 800 milionů výhradně Pojišťovně VZP.

Poslankyně Adámková a poslanec Janulík z ANO jako autoři změny zákona tvrdí, že nová pravidla pro pojištění cizinců s dlouhodobým pobytem byla nevyhnutelná. Podle poslanců se stává, že cizinci mají sjednaný malý rozsah pojištění – například u pojišťoven nebo různých nespolehlivých zprostředkovatelů.

A když tihle potřebují ošetřit nebo náročnou operaci, ukáže se podle navrhovatelů monopolu, že mají problém sehnat lékaře. Nebo je nemocnice sice ošetří, a až zpětně zjistí, že to pojištění nepokryje. Takže nemocnicím vznikají dluhy.

„Je to čistý mlýnek na peníze, který obírá nás lékaře, zdravotníky a samozřejmě v neposlední řadě i ty pojištěnce, kteří v dobré víře platí za něco, co potom vůbec nedostanou,“ vysvětloval v úterý před poslanci Janulík, který provozuje gynekologickou ambulanci.

Jenže není to problém podle fakultních nemocnic (evidují za cizince jen minimální dluhy, nebo žádné) ani podle statistických údajů Ministerstva zdravotnictví ani podle pojišťoven.

Věra Adámková i Milan Janulík opakovaně odmítli Seznam Zprávám vysvětlit, z jakých vycházejí čísel. „Prostě to mám z praxe, řeším to dennodenně,“ podotkl jen Janulík v úterý na plénu Sněmovny.

Janulík: Vidím to v ordinaci

Zákon nejprve minulý měsíc prošel především hlasy ANO, senátoři nesouhlasili a vrátili ho do Sněmovny. V červnu Milan Janulík před poslanci argumentoval, že se změnou pojištění pro cizince souhlasí i například Česká národní banka.

Pirátský poslanec František Kopřiva v úterý poslancům přečetl oficiální vyjádření centrální banky, která naopak napsala, že změna jde proti evropským předpisům. Ostatně i Ministerstvo financí v komentáři k zákonu uvedlo, že je záminkou „k jednoznačnému zvýhodnění Pojišťovny VZP a omezení či dokonce vyloučení její konkurence.“

Jinými slovy totéž – tedy budoucí velké problémy, pokud monopol projde – vysvětlovali už ve zmíněném dopise poslancům i ministryně Schillerová a ministři Vojtěch a Hamáček. Přesto 75 poslanců ANO hlasovalo pro monopol, dva se zdrželi. Zákon podpořilo také sedm sociálních demokratů a většina členů SPD a komunistů.

Seznam Zprávy žádaly o vyjádření Jaroslava Faltýnka, předsedy poslanců ANO, proč hnutí hlasovalo proti názoru svých dvou ministrů. Faltýnek ale nezvedal telefon, neodpověděl ani na zprávu s žádostí o rozhovor. Stejně jako ministryně financí Schillerová.

V článku jsme upřesnili vyjádření Jana Matouška ohledně možné stížnosti k Evropské komisi.

Reklama

Doporučované