Hlavní obsah

Ministerstva jsou proti. Přesto poslanci ANO prosazují monopol v pojištění

Foto: ČTK

Proč chce zavést pětiletý monopol pro jedinou pojišťovnu? Miloslav Janulík a Věra Adámková z ANO o tom mlčí.

Reklama

Cizince by pět let směla pojišťovat výhradně Pojišťovna VZP. Proti návrhu dvou poslanců ANO se staví i Ministerstvo zdravotnictví. Jde o stamilionový byznys.

Článek

Dva poslanci ANO chtějí na pět let zabetonovat byznys s pojištěním cizinců. Tedy odvětví, v němž se ročně protočí až 800 milionů korun.

Poslankyně Věra Adámková a její kolega Miloslav Janulík, jak už Seznam Zprávy popsaly, navrhují, aby zdravotní pojištění mohli cizinci uzavírat pouze u jediné společnosti: Pojišťovny VZP, akciovky vlastněné Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Nesouhlasí s tím nejen konkurence, ale jak se nyní ukazuje, velmi ostře proti se staví i dvě klíčové instituce: Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo financí, řízené ministry za ANO.

Ve středu bude novelu cizineckého zákona, kde se pojištění řeší, definitivně schvalovat Sněmovna.

Seznam Zprávy získaly oficiální vyjádřeních obou zmíněných úřadů ke změně zákona. Varují především, že by vznikl zcela nepřípustný monopol.

„Nepovažujeme za rozhodné, zda tento monopol bude trvat pět nebo deset let, ale spíše to, že návrh odstaví z daného trhu všechny ostatní podnikatelské subjekty, aniž by jim dal alespoň teoretickou možnost podmínky zákona v nějaké době naplnit. V tom lze podle našeho názoru spatřovat zásadní omezení ústavním pořádkem zaručené právo na podnikání,“ stojí ve stanovisku Ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstvo financí zase důrazně píše, že celý návrh je pouze záminkou „k jednoznačnému zvýhodnění Pojišťovny VZP a omezení či dokonce vyloučení její konkurence.“ A odkazuje na evropské předpisy, které nařizují rušit staré monopoly a nevytvářet nové.

A máte nějaká čísla?

Dnes si musí cizinci při pobytu v Česku platit komplexní zdravotní pojištění. Takové, které jim zajistí léčbu běžných, třeba sezonních onemocnění nebo i náročnou operaci. Nyní ho poskytuje pět komerčních pojišťoven.

Ministerstvo zdravotnictví ve stanovisku pro poslance tvrdí, že tento systém funguje. A že z návrhu poslankyně Adámkové a poslance Janulíka není vůbec zřejmé, proč by se měl vůbec zákon měnit. „Není zřejmé, na základě jakých dat je navrhována tato změna a proč se předkladatel domnívá, že není současná úprava dostačující,“ píší v dokumentu právníci Ministerstva zdravotnictví.

Imunoložka Adámková s gynekologem Janulíkem o svém návrhu nechtějí veřejně mluvit. Seznam Zprávy se pokoušely jejich vyjádření získat už přede dvěma týdny. Poslanci sice zvedli telefony, ale prohlásili, že nemají čas. A pak už na volání nereagovali, ani neodpovídali na zprávy s žádostí o rozhovor.

Totéž se opakovalo i nyní.

Víc peněz pro VZP, kterou řídí

Oba poslanci ANO pouze napsali do oficiálních dokumentů, které jsou k novele zákona zveřejněné na webu Sněmovny, že cizinci za současné situace nemají péči řádně zajištěnou. Neboli: cizinec onemocnění a až tehdy se může ukázat, že jeho pojišťovna nemá smlouvy s lékaři, kteří by mu mohli pomoci.

Tohle podle autorů návrhu nehrozí u Pojišťovny VZP, která – díky spolupráci s mateřskou VZP – má nasmlouvanou největší síť ambulancí.

„Máme desítky případů, kdy pojišťovny nechtějí cizincům proplácet péči související s covidem,“ souhlasil Robert Kareš, předseda představenstva Pojišťovny VZP.

Jak však ve zprávě pro Sněmovnu uvádí Ministerstvo zdravotnictví, oficiální čísla nic takového neukazují: „Z dat, kterými Ministerstvo zdravotnictví disponuje, není zřejmé, že by navrhovaná změna přispěla ke zlepšení současné situace.“

Poslankyně Adámková je předsedkyní správní rady VZP, poslanec Janulík členem správní rady. V komentáři k zákonu otevřeně píší, že změnou cizineckého zákona chtějí pomoci i této největší zdravotní pojišťovně. Protože čím víc utrží její akciovka Pojišťovna VZP, tím lépe pro hospodaření mateřské VZP.

Proti návrhu poslanců ANO se postavily už i Česká asociace pojišťoven a Hospodářská komora. Důvody jsou podobné: obavy z monopolu a zvýhodnění jedné konkrétní pojišťovny.

Reklama

Doporučované