Hlavní obsah

Poslanci ČSSD vytýkají Hamáčkovi, že lavíruje a ustupuje Babišovi

Foto: cssd.cz

Jan Hamáček se ocitl v nelibosti vlastních poslanců.

Reklama

V poslaneckém klubu ČSSD se vede pře o to, zda se má v rozpočtu přidat na platy učitelů, aby se zvedly alespoň o 10 procent.

Článek

Někteří poslanci ČSSD vytýkají šéfovi své strany Janu Hamáčkovi, že to s loajalitou k premiérovi Andreji Babišovi přehání.

Aktuálním důvodem sporu je téma navýsost sociálnědemokratické – jak moc mají v příštím roce vzrůst platy učitelů.

Nejotevřeněji Hamáčka kritizuje exministryně školství Kateřina Valachová a plzeňský poslanec Václav Votava. Oba očekávají, že dnešní jednání poslaneckého klubu ČSSD bude velmi emotivní.

Bude totiž poslední před středečním definitivním hlasováním o státním rozpočtu a zmínění dva poslanci jsou mezi těmi, kdo prosazují, aby platy ve školství vzrostly o více než vládou navržených osm procent. A že by se v rozpočtu měly na konto učitelských platů přesunout další miliardy.

„My tady nejsme pro srandu králíkům. Na sněmovním školském výboru v červenci a v srpnu ministr školství jasně řekl, že platy učitelů se zvýší o deset procent,“ říká Valachová.

„Tady byl učiněn slib a sliby se mají plnit,“ uvedl pak poslanec Votava. „A pokud jde o správnou věc, má to sociální demokracie také prosazovat! A ne lavírovat a ustupovat. Já pro vstup do vlády nebyl, ale koneckonců jsme tvrdili, že ve vládě budeme hrát levicovou opozici,“ vytkl Votava Hamáčkovi malou razantnost.

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček argumentuje, že sociální demokracie by měla postupovat podle koaliční smlouvy a při středečním schvalování státního rozpočtu podpořit vládou schválenou verzi. A pokud nějaké změny a přesuny v rozpočtu, pak jedině ty, které se v koalici dohodly.

Valachová však Hamáčkovi připomíná, že v srpnu předsednictvo ČSSD „vzalo na vědomí“ výzvu zaměstnavatelů i odborů požadujících vyšší růst platů učitelek a učitelů. A pověřilo kvůli tomu Jana Hamáčka, aby jednal s premiérem Babišem.

„Vypadá to, že pověření od vedení strany předseda pochopil tak, že ještě než narazíme na Babiše, domluvíme se s ministerstvem financí, že žádné peníze navíc nebudou. Já to pochopila jinak. Doufám, že chceme být autonomní politickou silou,“ zlobí se Kateřina Valachová.

ČSSD se tak těsně před středečním závěrečným schvalováním rozpočtu dostala do svízelné situace. Buď se přidá na stranu opozice a odborů, nebo bude držet jednotu s hnutím ANO a KSČM.

Vláda hodlá příští rok zvýšit platy ve školství o osm procent, ačkoliv Babiš původně na letošek sliboval plus 15 procent. Všechny opoziční strany proto navrhují, aby se do kapitoly školství přidalo potřebných zhruba 5,5 miliardy korun navíc.

ODS, Piráti, SPD, lidovci, TOP 09 a Starostové mají dohromady 87 hlasů. Pokud by se k nim přidalo patnáct poslanců ČSSD, návrh by prošel – navzdory hnutí ANO, premiérovi a ministryni financí Aleně Schillerové.

„Pan předseda Hamáček mě ubezpečil, že sociální demokracie takovou změnu v rozpočtu nepodpoří, protože podpořila vládní podobu rozpočtu,“ spoléhá se na loajalitu premiér Babiš.

Valachová s Votavou, aby nemuseli podporovat opoziční variantu, navrhli ve státní rozpočtu vlastní změnu. Chtějí přidat do školství alespoň tři miliardy přesunutím z kapitoly obsluhy státního rozpočtu.

Avšak ani s tím premiér Babiš, jeho ministryně Schillerová a ani předseda sociální demokracie Jan Hamáček nesouhlasí.

Reklama

Doporučované