Hlavní obsah

Poslanci napotřetí zvolili zástupkyni ombudsmanky. Bude jí Monika Šimůnková

Foto: Profimedia.cz

Monika Šimůnková se stala zástupkyní ombudsmanky.

Reklama

Bývalá zmocněnkyně vlády pro lidská práva v roce 2011 odvolala z vedoucí funkce těhotnou podřízenou. Úřad vlády se musel z rozhodnutí soudu omluvit.

Článek

Po dvou neúspěšných pokusech z letošního jara a léta se Sněmovně podařilo obsadit post zástupce ombudsmanky.

Poslanci zvolili někdejší zmocněnkyni vlády pro lidská práva Moniku Šimůnkovou. V tajné volbě pro ni hlasovalo 89 poslanců, protikandidátka, právnička Lenka Marečková, získala pouze 29 hlasů.

Monika Šimůnková dostala od poslanců podporu i přesto, že se před volbou objevila informace, že Obvodní soud pro Prahu 1 dal za pravdu její podřízené Pavle Špondrové, kterou Šimůnková v roce 2011 ji odvolala z vedoucí funkce pouhé dva dny před odchodem na mateřskou.

Bývalá zaměstnankyně odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády Pavla Špondrová podala proti rozhodnutí Moniky Šimůnkové antidiskriminační žalobu proti Úřadu vlády. Soud ji nejdříve zamítl, avšak po odvolání letos na jaře padl po letech pravomocný rozsudek v její prospěch.

„Nešlo o propuštění z práce, ale o odvolání z vedoucí funkce, které jsem dle svého nejlepšího svědomí navrhla z důvodu opakovaného porušování pracovní kázně bývalé zaměstnankyně již několik měsíců před jejím nástupem na mateřskou dovolenou,“ uvedla Šimůnková s tím, že nikdy nikoho nediskriminovala. „Celý další postup byl následně několik měsíců prověřován a nakonec odsouhlasen příslušnými odbory a vedením Úřadu vlády, včetně podpisu odvolací listiny vedoucím UV, proto byl i žalován Úřad vlády.“

Úřad vlády se musel Špondrové omluvit a zaplatit jí náklady spojené s procesem ve výši 52 tisíc korun.

Moniku Šimůnkovou nominoval do volby Senát a prezident Miloš Zeman. Ten do volby navrhl i protikandidátku Lenku Marečkovou.

Nově zvolená zástupkyně vystřídá v úřadu bývalého poslance ČSSD Stanislava Křečka, který ve funkci zůstane do doby, než složí Monika Šimůnková slib.

Monika Šimůnková byla zmocněnkyní pro lidská práva za vlády Petra Nečase, řídila vládní sekci pro lidská práva. Pracovala také v Nadaci Naše dítě a v Českém helsinském výboru. Nyní je členkou Výboru pro práva dítěte při Radě vlády pro lidská práva.

Reklama

Související témata:

Doporučované