Hlavní obsah

Poslanci schválili antidiskriminační zákon. Čechům pomůže při práci v Evropě

Poslanci schválili novelu antidiskriminačního zákona.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Poslanci schválili novelu zákona, která má zamezit diskriminaci pracovníků na půdě Evropské unie. Jak cizinců v Česku, tak Čechů za hranicemi.

Článek

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka uspěl ve Sněmovně se zákonem, který zaručuje cizincům ze zemí Evropské unie a jejich rodinám právo na rovný přístup v České republice. A to jak v práci, tak v souvislosti se sociálními a daňovými výhodami.

Stejné právo pak novela antidiskriminačního zákona zaručuje Čechům v ostatních státech Unie.

„V Německu na pozici skladníka byla požadována znalost němčiny. Což je diskriminační. Protože na pozici skladníka člověk nemusí mluvit německy,“ řekl Seznamu Chvojka příklad, jak se může zákon naplnit v životě. „Těch diskriminací byla spousta,“ dodává ministr, podle něhož může novela znevýhodňování Čechů na evropském trhu práce zamezit.

Více pravomocí by podle nových paragrafů měla dostat ombudsmanka Anna Šabatová. Právě její úřad by měl dohlížet na to, že zahraniční pracovníci ze zemí Evropské unie nebudou v Česku diskriminováni kvůli cizí státní příslušnosti.

Novelu musí ještě posoudit senátoři a podepsat prezident Miloš Zeman. Pokud vše půjde hladce, měla by začít platit od ledna 2018.

Reklama

Doporučované