Hlavní obsah

Případ vydání komunisty Ondráčka se pokouší ovlivnit anonym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Zdeněk Ondráček.

Reklama

aktualizováno •

Komunista Zdeněk Ondráček má být vydán vyšetřovatelům kvůli podezření, že pomluvil prezidentského kandidáta Michala Horáčka.

Článek

Imunitní a mandátový výbor ve středu ráno poprvé řešil vydání komunisty Zdeňka Ondráčka k trestnímu stíhání za to, že někdejšího prezidentského kandidáta Michala Horáčka označil za „spolupracovníka Stb a veksláka“

Jednání, zda bude někdejší příslušník pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti a nyní poslanec Ondráček vydán ke stíhání za trestný čin pomluvy, bylo sice ve středu spíše formální a trvalo něco přes půl hodiny, ukázalo se však, že se poslance pokouší v rozhodování ovlivnit anonym.

Poslanec za Piráty Lukáš Bartoň Seznamu potvrdil, že na mandátový výbor dorazil anonymní e-mail s materiály, o kterých odesílatel tvrdí, že by měly pocházet ze svazku Stb spojeného s Michalem Horáčkem.

Zároveň Bartoň vyloučil, že by se těmito dokumenty výbor zabýval. "Jedná se o anonymní e-maily, ke kterým nemůžeme přihlížet," uvedl poslanec s tím, že nemůže vůbec potvrdit například pravost dokumentů.

Poslechněte si vyjádření poslance Pirátů v přiloženém tweetu:

Bývalý prezidentský kandidát Michal Horáček na svých webových stránkách otevřených před kandidaturou věnuje svém minulosti velký prostor.

Mimo jiné zveřejňuje dokumenty ze spisu s krycím jménem Sázkař, které na něj tajná komunistická policie vedla, a čisté lustrační osvědčení.

Na dokumenty se můžete podívat ZDE:

Foto: michalhoracek.cz

Titulní strana spisu vedeného tajnou policií na Michala Horáčka.

Ve Sněmovně se letos na jaře několikrát řešila také minulost samotného poslance Ondráčka.

Bylo to v době, kdy jej komunisté jako bývalého policistu nominovali na post předsedy sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Proti tomu se zvedli nejen poslanci některých stran, ale také veřejnost. Sešla se řada veřejných demonstrací,  které upozorňovaly na to, že Zdeněk Ondráček na sklonku éry totalitního režimu zasahoval jako policista proti účastníkům protirežimních demonstrací.

Nakonec i po tomto veřejném tlaku poslanec v čele komise skončil.

Mandátový výbor se ve středu dohodl, že na další zasedání by měl být pozván poslanec Zdeněk Ondráček i vyšetřovatel jeho případu.

Reklama

Doporučované