Hlavní obsah

Žádné odcházení z vlády, hlásí ČSSD. Krize jako by nebyla

Jsem spokojen s rozpočtem. Lubomír Zaorálek je dobrým kandidátem, uvedl Hamáček na tiskové konferenci po jednání předsednictva.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vedení ČSSD se vrátilo ke sporu s prezidentem Milošem Zemanem kvůli výměně ministra kultury. Kauza trvající čtvrt roku podle části sociálních demokratů stranu poškodila.

Článek

Situace v sociální demokracii se po několika turbulentních týdnech zklidnila. Odpolednímu jednání předsednictva předcházela schůze poslaneckého klubu, po kterém předseda strany Jan Hamáček oznámil, že v něm zůstává všech 15 členů ČSSD.

Večerní předsednictvo pak projednávalo i možnost odchodu z vlády. Návrh přednesla jihomoravská stranická buňka, pro ale bylo jen jedenáct členů z 42 přítomných předních sociálních demokratů.

„Udělali jsme důležitý krok pro volby do Senátu a do krajů, které nás brzy čekají. Schválili jsme první kandidáty, kdy na Vysočině za nás bude kandidovat pan senátor Milan Štěch a pan místopředseda Michal Šmarda. Lídrem do krajských voleb ve stejném kraji pak bude dosavadní hejtman Jiří Běhounek,“ zahájil tiskovou konferenci po vládní krizi předseda Hamáček. Krajské volby stejně jako senátní jsou příští rok.

K rozporům v koalici se dostal až poté. „Širšímu vedení jsem představil, jak jsme situaci vyřešili. Jsem přesvědčen, že Lubomír Zaorálek je dobrým kandidátem, který bude navíc schopen vysvětlovat veřejnosti, co ČSSD ve vládě dělá,“ uvedl Hamáček. „A jednáním mezi ministryní Janou Maláčovou a Alenou Schillerovou za sociálnědemokratická ministerstva skončilo první kolo jednání o rozpočtu. A já jsem spokojen,“ dodal Hamáček k druhému možnému střetu v koalici s hnutím ANO. Statutární místopředseda Roman Onderka doplnil, že ještě by měl mít možnost do rozpočtu promluvit Lubomír Zaorálek, až se v úterý ujme úřadu.

Že se situace v rozbouřené sociální demokracii zklidnila, bylo patrné už po jednání poslaneckého klubu.

Teď vyjádřil svému předsedovi podporu. Kvůli krizi kolem výměny ministra kultury se spekulovalo o odchodu Antonína Staňka či Jaroslava Foldyny.

„Já jsem informoval poslance o aktuálním vývoji a poslanecký klub mi vyjádřil podporu,“ konstatoval Hamáček při příchodu na zasedání stranického předsednictva v pražském Lidovém domě. „Po jednání mám jistotu, že je nás stále patnáct. Je evidentní, že i Jaroslav Foldyna zůstává členem poslaneckého klubu,“ dodal. Foldyna na sebe naposledy upozornil prohlášením, že by podpořil i případnou vládu Andreje Babiše bez ČSSD.

Hamáčkova slova potvrdil i poslanec Jan Chvojka. „Pan předseda Hamáček nám sdělil postup v rámci jmenování Lubomíra Zaorálka ministrem kultury. Celý poslanecký klub stojí za Janem Hamáčkem jako předsedou a nebyl jediný člověk, který by mu vytkl jeho konání v rámci prázdninové vládní krize,“ řekl Chvojka. Poslanecký klub se podle něj shodl, že by se ještě mělo jednat o rozpočtu ministerstva kultury. „Ministr kultury bude od úterý nový, u jednání nebyl a bylo by slušné, aby ještě nějakým způsobem měl možnost zasáhnout do rozpočtových otázek ministerstva,“ dodal.

Stojíme plně za Hamáčkem, prohlásil po jednání klubu šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

Ústečtí sociální demokraté se tento týden usnesli, že by Hamáček měl kvůli potížím s výměnou ministra kultury i dalším pochybením odstoupit z čela strany. „Je to setrvalý postoj Ústeckého kraje, oni byli vždy proti vládě a dělají vše pro to, abychom ji opustili,“ řekl Hamáček. O odvolání Hamáčka se na předsednictvu ale nejednalo.

Vládní krizi odstartoval v květnu prezident Miloš Zeman, když odmítl přijmout rezignaci ministra kultury Antonína Staňka, a tím zablokoval jmenování dalšího nominanta ČSSD Michala Šmardy. Zeman nakonec Staňka odvolal z funkce ke konci července, Šmardu ale jmenovat odmítl. Šmarda se ve středu nominace vzdal. Nahradil ho Lubomír Zaorálek, kterého by měl prezident jmenovat v úterý.

Reklama

Doporučované