Hlavní obsah

Poslanec hnutí ANO Pustějovský má za asistenta dotačního podnikatele

Foto: Institut pro politiku a společnost

Člen hospodářského výboru a předseda podvýboru pro energetiku Pavel Pustějovský (na snímku) je bývalým výrobním ředitelem chemičky Deza, jeho nový asistent Daniel Mayer podniká s dotacemi v průmyslu a energetice.

Reklama

Zákonodárce z Babišova hnutí vylučuje, že by podnikateli Mayerovi zajistil kartičku asistenta jen proto, aby mu tím otevřel dveře k lobbingu ve Sněmovně. V minulosti se takové případy stávaly.

Článek

Poslanec Pavel Pustějovský, místopředseda sněmovního klubu hnutí ANO, si nedávno najal nového parlamentního asistenta. Pomocníkem k výkonu mandátu mu není mladý muž či mladá žena krátce po škole, jak bývá u parlamentních asistentů obvyklé, nýbrž zralý podnikatel středního věku.

Jde o Daniela Mayera (42), člena hnutí ANO a také majitele brněnské společnosti EUFC CZ, která se zabývá dotačním poradenstvím. Jako byznysmen se Mayer svého času zabýval i lobbingem, měl lobbistickou smlouvu s pražským dopravním podnikem.

Už v minulosti se ukázalo, že podobně situovaní asistenti ve skutečnosti žádnou administrativní práci pro poslance nevykonávají. Status asistenta získali jen proto, aby měli kartičku na volný vstup do Sněmovny, kde pak mohou prosazovat své byznysové zájmy.

„To není tento případ,“ dušuje se poslanec Pustějovský, který je členem hospodářského výboru a předsedou podvýboru pro energetiku. „Asistenty si vybírám sám a jsem s jejich prací maximálně spokojen,“ doplnil také zákonodárce, jenž má vedle Daniela Mayera ještě jednoho asistenta.

Nevím, kde mi hlava stojí

Podnikatel Mayer, který byl v minulosti za hnutí ANO radním a zastupitelem v Jihlavě, zase vyzdvihuje dlouholetou vzájemnou blízkost s poslancem Pustějovským, který dříve pracoval coby výrobní ředitel v chemičce Deza z holdingu Agrofert a nadále je ve valašskomeziříčském podniku členem představenstva.

„Znám Pavla Pustějovského už dvacet let a jsme poměrně blízcí přátelé,“ uvedl pro Seznam Zprávy Mayer a zdůrazňuje, že jemu samotnému prý v roli asistenta o žádné benefity nešlo.

„Já to dělám jako službu jemu, ne že by to dělal on jako službu mně. Mám dost svých starostí s vlastní firmou, která má kolem padesáti zaměstnanců, a často nevím, kde mi hlava stojí,“ uvedl také dotační podnikatel Mayer, který je exmanželem Jany Mayerové, rozené Nagyové, trestně stíhané po boku premiéra Andreje Babiše ve známé dotační kauze Čapí hnízdo.

Přestože podnikatel vylučuje, že by z práce ve Sněmovně mohl mít i osobní prospěch, je zřejmé, že sektorové zájmy Mayera a Pustějovského se výrazně protínají.

Mayerova firma EUFC CZ se zabývá zprostředkováním dotací zejména v oblasti průmyslu. Sám majitel se chlubí, že mají za sebou už 1400 projektů a během 18 let pomohli realizovat průmyslové investice za zhruba 90 miliard korun.

Vedle toho se Mayer pohybuje i v oblasti energetiky. Druhá jeho brněnská firma Green Energy Investments dělá energetické audity a pomáhá se „zelenými“ investicemi v energetice.

Plácli jsme si na golfu

Poslaneckými asistenty se v minulosti stali i jiní podnikatelé, kteří ani neskrývali, že jim šlo pouze o to, aby měli volný vstup do parlamentních prostor. Křiklavým příkladem je prostějovský sportovní boss Miroslav Černošek, který byl svého času veden jako asistent poslance Vladimíra Šoltyse z ODS.

„Ten příběh s Šoltysem je banální. Trval dva roky a skončil už v roce 2006. Odehrál se v době, kdy jsem tam chodit potřeboval, bylo výhodné mít tu průkazku. Nemusíte se zapisovat, někde čekat. Udělal jsem to jako řada lobbistů,“ uvedl Černošek před lety v rozhovoru pro týdeník Ekonom.

Šoltyse přitom do té doby ani pořádně neznal. „Ptal jsem se kamarádů, zda je tam nějaký poslanec, který má volné místo asistenta, a někdo mi doporučil právě jeho. Potkali jsme se někde na golfu a plácli si. Nic jiného v tom nebylo,“ doplnil podnikatel Černošek.

Za ryzího lobbistu byl považován i advokát Zdeněk Klapka, taktéž z Prostějova, který byl asistentem někdejšího šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD).

Podobné dohady o skutečné podstatě parlamentní práce asistenta vzbudil třeba případ z předloňska, kdy se ukázalo, že mezi pobočníky poslance za ODS Marka Bendy je Alan Hopp, který je zároveň lobbistou Exekutorské komory.

Seznam Zprávy letos poukázaly na jiný případ, v němž jako asistent figuruje význačný vietnamský podnikatel Tien Tran Man. Jde o muže, který má ohledně česko-vietnamského byznysu čilé kontakty s komunistickým předsedou Vojtěchem Filipem. Nicméně jako svého asistenta si jej formálně najal jiný komunistický poslanec Daniel Pawlas.

„Měl jsem v tu dobu volné místo asistenta, a navíc on chodil už předtím často do Parlamentu za Vojtěchem Filipem a byly tam vždy problémy s tím průchodem, takže mu to usnadnilo komunikaci s Vojtěchem Filipem, a navíc má volný přístup do Parlamentu,“ řekl Pawlas Seznam Zprávám, proč Vietnamci zajistil průkazku asistenta.

Poslanci mohou mít teoreticky neomezený počet asistentů. Nicméně Sněmovna uhradí výdaje za jejich služby maximálně do výše 50 500 Kč měsíčně na jednoho zákonodárce.

Ani otevřené dveře do Parlamentu nemají všichni. Jak uvedl Roman Žamboch, ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny, volný vstup mají maximálně dva asistenti, ostatní musí chodit jako běžní návštěvníci.

Výpověď na Ústecku

Přestože nový asistent poslance Pustějovského Daniel Mayer rád vyzdvihuje, že jeho zakázky jsou téměř výhradně ze soukromého sektoru, i práce parlamentního asistenta a politická angažovanost v hnutí ANO ukazují, že nezřídka vstupuje i do toho veřejného. A že z toho lze mít i jiný užitek než přímý finanční.

Ostatně do veřejného prostoru za nevelké peníze v minulých týdnech vstoupil i v Ústeckém kraji, kde nyní v roli hejtmana vládne Jan Schiller (ANO), který byl ještě do konce loňského roku parlamentním kolegou Pavla Pustějovského.

Jak už Seznam Zprávy informovaly, Mayerova firma na Ústecku v únoru a březnu pomáhala dávat dohromady transformační strategii, jak se s pomocí miliardových evropských dotací vymanit ze závislosti na uhlí a zcela změnit strukturu podnikání v regionu.

Jedním ze zájemců o chystané dotace z nového Operačního programu Spravedlivá transformace je i severočeská chemička Lovochemie ze skupiny Agrofert, která též patří k Mayerovým průmyslovým klientům.

Právě ale kvůli Mayerovým historickým vazbám se část krajských radních zasadila o to, že firma EUFC CZ dostala v polovině března výpověď.

Reklama

Související témata:
Pavel Pustějovský

Doporučované