Hlavní obsah

Kraj si najal experta na dotace z hnutí ANO. Po protestech mu dali výpověď

Foto: ČTK

Daniel Mayer na snímku z července 2019, kdy ještě za hnutí ANO seděl v jihlavském zastupitelstvu.

Reklama

Firma podnikatele a člena ANO Daniela Mayera měla Ústeckému kraji pomoci s plánem, jak region připravit na konec uhlí. Jde o miliardy z nového evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. Radní z jiných stran Mayera odmítli.

Článek

V Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji mají napilno. Finišuje tam příprava klíčových dokumentů, které třem uhelným regionům v příštích letech umožní čerpat peníze z Fondu pro spravedlivou transformaci. Pro Česko je z nového fondu Evropské unie vyhrazeno 42 miliard korun. Spuštění českého Operačního programu Spravedlivá transformace a zahájení příjmu žádostí o dotace je plánované na první čtvrtletí příštího roku.

Tři postižené regiony, které doplatí na odklon Evropy od uhlí, právě teď ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj v čele s Klárou Dostálovu (ANO) připravují své krajské transformační plány i velké strategické projekty. Vše má být následně sceleno do jednoho společného Plánu spravedlivé území transformace.

Ještě než započalo samotné porcování miliard, už do přípravy promlouvá i stranická politika.

V Ústeckém kraji, kde vládne koalice v čele s hejtmanem za hnutí ANO Janem Schillerem, vyvolalo podle zjištění Seznam Zpráv pozdvižení, když byla na pomoc s transformací přizvána brněnská firma EUFC CZ. Jejím majitelem je totiž taktéž člen hnutí založeného a vedeného nynějším premiérem Andrejem Babišem. Jde o jihlavského podnikatele Daniela Mayera.

Předčasná výpověď

Smlouvu s Mayerovou firmou uzavřelo na začátku února Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK). Měla původně trvat 10 měsíců, ale v polovině března byla předčasně vypovězena. Teď běží dvouměsíční výpovědní lhůta.

K ukončení spolupráce dali přitom impuls někteří krajští radní zvolení za jiné politické subjekty, než je ANO. Měli prý obavy, aby se ekonomická transformace kraje nevychýlila tak, že bude celý proces „zelenání“ ekonomiky vyhovovat jen dopředu vyvoleným podnikatelům a podnikům.

„Když jsme zjistili, že to dělá Mayer, osobně jsem na radě požádal hejtmana a ten ihned spolupráci zrušil. Prý to nevěděl, že je takto toxický,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jiří Řehák, náměstek ústeckého hejtmana pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči, který v radě reprezentuje uskupení Spojenci pro kraj. Sám netuší, kdo Daniela Mayera přivedl, byť si také uvědomuje, že firma EUFC CZ v regionu pracovala i na jiných projektech.

Podnikatel Mayer byl donedávna v dresu Babišova hnutí aktivní v komunální politice. Doma v Jihlavě byl dříve za ANO radním a do loňska, než složil mandát, tamtéž zastupitelem.

V médiích bylo ale častěji propíráno jméno jeho manželky Jany Mayerové, rozené Nagyové, která je s premiérem Babišem trestně stíhaná v dotační kauze Čapí hnízdo. Nicméně z nedávných informací regionálního periodika z Vysočiny Občasník.eu vyplývá, že už manželi nejsou.

Věřím, že se to brzy vyřeší

Sám Daniel Mayer kategoricky odmítá, že by zakázku v Ústeckém kraji získal s pomocí politické protekce. Poukazuje hlavně na to, že jeho firma EUFC CZ se 40 zaměstnanci je v oblasti dotačního poradenství jednou z nejvýznamnějších v Česku.

„Nikdy jsme nebyli a nikdy také nebudeme firmou politicky protežovanou, či někým zákulisně řízenou a developovanou,“ tvrdí Mayer a uvádí, že absolutní většinu zakázek mají z privátního sektoru.

„Naše firma zastupuje zájmy zhruba 400 průmyslových firem v ČR, přičemž co se týče Ústeckého kraje, je to například Unipetrol, Mondi, Sev.en Energy, Spolchemie, ČEZ, Lovochemie a mnoho dalších,“ uvedl také podnikatel.

Domnívá se, že ke spolupráci na přípravě transformační strategie Ústeckého kraje byli přizváni právě kvůli „hlubokým znalostem“, které mají z oblasti průmyslu, průmyslové výroby, investic atd.

„Dovolím si tvrdit, že budete asi neúspěšně hledat poradenskou firmu našeho zaměření, která by měla v oblasti průmyslových investic rozsáhlejší reference, zkušenosti a také odborný řešitelský tým,“ prohlásil majitel firmy EUFC CZ.

Doufá proto také, že březnová výpověď smlouvy není definitivním koncem spolupráce s Ústeckým krajem a tamním inovačním centrem.

„Věřím, že si kolegové z vedení kraje svoje nesrovnalosti brzy vyřeší a my dostaneme prostor pro pokračování naší spolupráce. Zatím mě v této souvislosti nikdo nekontaktoval. Věřím, že se jednání s vedením Ústeckého kraje a Inovačního centra Ústeckého kraje brzy uskuteční,“ uvedl též Mayer.

Plán je na cestě do vlády

- Plán spravedlivé územní transformace, který připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci se třemi kraji, bude sloužit jako základní vstupní materiál pro nastavení oblastí podpory v připravovaném Operačním programu Spravedlivá transformace.

- Ve třech dotčených regionech nyní k tomuto plánu probíhají i workshopy pro města a obce, stejně tak pro podniky. Samy regiony by si měly definovat prioritní oblasti podpory.

- Pokročilejší verze transformačního plánu má být k dispozici na přelomu dubna a května.

- Finální podoba by podle sdělení Ministerstva pro místní rozvoj měla být hotova nejpozději na přelomu května a června.

- Cílem je předložit už hotový plán na podzim 2021 vládě ČR ke schválení.

Politický hon mě mrzí

Ředitel Inovačního centra Ústeckého kraje Martin Mata vysvětluje uzavření kontraktu s firmou EUFC CZ mimo jiné tím, že nechtěli být napadáni z upřednostňování domácích „spřátelených“ firem. Proběhlo prý ale běžné poptávkové řízení a zvítězila nejnižší nabídka. Smlouvu za poskytovatele služeb podepisoval přímo Daniel Mayer.

Cenu za poradenství a technickou podporu, kterou jim firma měla 10 měsíců poskytovat, nesdělil, nicméně je prý fixní a jedná se řádově o desítky tisíc korun měsíčně.

„Na začátku března jsem si vyslechl názor celé krajské rady, že si další spolupráci nepřejí, a já to respektoval, nicméně mě to mrzelo, neboť nebýt této firmy, byli bychom v problému, a takto jsem jim při jednání i odpovídal,“ podotýká k diskusím s vedením kraje ředitel Mata.

„Naše spolupráce spočívala v poradenství při tvorbě technického dokumentu, který je pro Ústecký kraj nutným zdrojem pro doplnění Plánu spravedlivé transformace,“ uvedl také.

Stojí si za tím, že Mayerova firma jim velmi pomohla a díky jejím službám se v plánu transformace posunuli výrazně dál.

Jeden z důvodů březnové výpovědi smlouvy je prý ten, že práce postupovala nakonec rychleji, než původně čekali. „Druhým důvodem, a to mne velmi mrzí, je politický hon a osočování pana hejtmana, že si sem tahá firmy z ANO a podobně. S tímto nemá nic společného,“ hájí prvního muže kraje šéf inovačního centra.

Deklarace připravená přítelem hejtmana

Jde ale už o druhého člověka s vazbou na hnutí ANO, kterého krajské inovační centrum ICUK v souvislosti s přípravou transformace letos najalo. A to krátce poté, co se v regionu ustanovilo nové vedení v čele s bývalým poslancem Janem Schillerem, jehož vlivným poradcem je poslanec a hlavní manažer hnutí ANO Jan Richter.

Jak Seznam Zprávy nedávno uvedly, poradenský kontrakt, který se též týkal přeměny severočeské ekonomiky, získal na začátku roku i podnikatel a hejtmanův dlouholetý přítel Aleš Hlaváček.

Ten přitom neskrývá, že mu ke smlouvě minimálně částečně dopomohl přímo první muž kraje.

„S panem hejtmanem Schillerem jsme dlouholetí přátelé. Nebylo to určitě tak, že bych přišel na ICUK a řekl, já jsem tady a budu vám pomáhat. Pan hejtman v tom určitou roli sehrál, když mě propojil s panem ředitelem Matou,“ uvedl pro Seznam Zprávy Hlaváček.

I s ním už ale inovační centrum spolupráci ukončilo. Hlaváček spolu s vybranými průmyslovými podniky mezitím připravil deklaraci průmyslníků na podporu transformace Ústeckého kraje. K deklaraci se připojily největší firmy v regionu. Shodou okolností ty, které jako své klienty uvádí i Daniel Mayer. A to včetně chemičky Lovochemie ze skupiny Agrofert, kterou založil nynější premiér Andrej Babiš.

K tomu je třeba dodat, že Hlaváček se podle vlastních slov s Babišem zná už 40 let. Zároveň je dlouholetým životním partnerem Bereniky Peštové (ANO), náměstkyně ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). A právě v resortu, který nyní Brabec řídí, se peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace budou rozdělovat.

Ministerstvo je v roli řídícího orgánu tohoto programu, přidružený Státní fond životního prostředí ČR bude zajišťovat kompletní administraci přijatých žádostí o podporu.

Lovochemie jako uchazeč o dotace

Severočeská Lovochemie, kde byl nynější ministr Brabec dříve generálním ředitelem, by mohla být jedním z významných příjemců připravovaných dotací z Operačního programu Spravedlivá transformace.

Jak už Seznam Zprávy loni uvedly, má nachystány modernizační projekty za 6,2 miliardy korun, jejichž cílem je přechod podnikové energetiky ze stávajícího spalování hnědého uhlí na tzv. hybridní energetiku. A to v zájmu maximální dekarbonizace do roku 2030. Vše už měla loni na stole spolu s dalšími velkými transformačními záměry i Babišova vláda.

Skupina Agrofert nevidí důvod, proč by o dotace z nového operačního programu nemohla požádat, až to bude možné, zatím prý pouze reagovala na výzvu Ústeckého kraje.

„Nevidíme sebemenší důvod, proč bychom nemohli usilovat o podporu stejně jako jiné firmy, a to nejen v České republice, navíc jedná-li se o celospolečensky podporovanou změnu, která přinese primárně efekty České republice. Ekonomický efekt pro naši společnost bude v případě získání podpory v závislosti na její výši maximálně neutrální, jinými slovy řečeno: Lovochemie nepřestane existovat,“ uvedl loni koncern Agrofert.

Reklama

Související témata:

Doporučované