Hlavní obsah
Online

Komunisté podrželi vládu. Nouzový stav se prodlouží o dva týdny

Foto: Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Nouzový stav potrvá do 11. dubna, rozhodli poslanci. Vládu podržely hlasy komunistů.

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný na páteční tiskové konferenci uvedl, že současný zákaz pohybu mezi okresy by mohl skončit v týdnu po Velikonocích.

- Podle hlavní hygieničky je reálný návrat nejmladších dětí do škol do konce dubna. Antigenní testování by měly podstupovat dvakrát týdně.

- Vyvracíme nejčastější mýty a nepravdy o používání respirátorů. Jak je to ve skutečnosti, čtěte ZDE.

- Za čtvrtek přibylo v Česku 7853 nových případů koronaviru. Pokud vás zajímá, jak se koronavirus šíří ve vaší obci, přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká aktuální omezení nyní platí, čtěte ZDE.

  • Prodloužení nouzového stavu schválila i vláda

    Vláda schválila prodloužení nouzového stavu do 11. dubna, jak ji k tomu dnes večer dala souhlas Sněmovna. Ministři se ihned po skončení jednání Sněmovny videokonferenčně svolali a hlasovali i bez přítomnosti ministrů, kteří záměr kabinetu hájili v dolní komoře.

  • Nouzový stav potrvá do 11. dubna

    Poslanci schválili prodloužení nouzového stavu do 11. dubna. Vláda chtěla až do 27. dubna, ale tento návrh neprošel. Komunisté pak přišli s kompromisním návrhem do 11. dubna a ten nakonec prošel.

  • SPD si vzala přestávku na jednání klubu

    Předseda SPD Tomio Okamura si vzal přestávku do 19:30. Hlasování o prodloužení nouzového stavu se odkládá.

  • Komentář: Optimismus? Raději zapomeňte

    Světlo na konci covidového tunelu sílí a zdá se, že by to nemusela být protijedoucí lokomotiva, píše komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban.

  • Otevře se registrace k očkování pro terénní sociální služby

    Registrace k očkování se od středy 7. dubna otevře i pro pracovníky terénních sociálních služeb, kteří docházejí za seniory či postiženými domů. Hlásit by se měli začít pečovatelé a pečovatelky či osobní asistenti a asistentky. Kraje mají do konce března dodat seznam služeb. Jejich zaměstnanci pak dostanou potřebné registrační kódy.

  • Česko už není na německém seznamu oblastí s mutacemi

    Německo s účinností od neděle 28. března vyřazuje Českou republiku, Slovensko a rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko ze seznamu oblastí s mutacemi koronaviru. Dnes to oznámil Institut Roberta Kocha, který seznam spravuje.

  • Smejkal: Umožněte firmám dobrovolně zavřít

    Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) vedená epidemiologem Petrem Smejkalem vládě doporučuje, aby firmy mohly v týdnu před Velikonocemi dobrovolně omezit provoz. Náklady by jim měly být kompenzované, například jako překážka v práci z programu Antivirus. „Jakékoliv omezení přítomnosti na pracovišti i o několik dní by přispělo ke zpomalení šíření viru v populaci,“ píše se v prohlášení skupiny.

  • V nemocnicích Zlínského kraje mírně přibylo pacientů

    V nemocnicích Zlínského kraje proti minulému pátku mírně přibylo pacientů s koronavirem na lůžkách intenzivní péče. Dnes jich tam leží 55, minulý pátek 51. Celkově je v krajských nemocnicích 295 pacientů s covidem-19, před týdnem jich bylo 288. V týdnu však bylo i přes 300 covidových pacientů, v úterý a středu jich bylo hospitalizovaných 308.

  • Okamura: Chtěli jsme obstruovat

    Předseda SPD Tomio Okamura na plénu přiznal, že jeho hnutí chtělo páteční jednání obstruovat, aby k prodloužení nouzového stavu nedošlo. „Řeknu to úplně na rovinu, chtěli jsme blokovat jednání,“ řekl Okamura. Jenže poslanci odhlasovali časové omezení diskuze, čímž tomu zabránili.

  • V kutnohorské galerii se bude očkovat

    V areálu Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře vznikne očkovací centrum. Provoz by mělo zahájit na přelomu dubna a května, personální obsazení zajistí nemocnice, sdělila dnes ČTK mluvčí kraje Martina Kemrová.

  • Do Česka dorazil lék Regeneron

  • Nouzový stav bude prodloužen do 11. dubna

    Komunisté podpoří vládu při hlasování o nouzovém stavu. Bude tak moci být prodloužen do 11. dubna. „Nedáváme bianco šek, chceme, aby se vláda každý den zamýšlela nad opatřeními a snažila se je přizpůsobit vnímání občanů,“ vysvětlil stanovisko klubu poslanec Leo Luzar.

  • Fiala: Vláda lže. Konec NS neznamená rozvolnění

    Podle předsedy ODS Petra Fialy vláda lže, když říká, že bez nouzového stavu nejde udržet opatření. „Zrušení nouzového stavu neznamená žádné divoké rozvolňování. Není to volání po tom, aby se začali všichni chovat jako blázni. Proč jsme se trápili s pandemickým zákonem? No proto, aby se odstranila ta nutnost a ten argument, že to nejde bez nouzového stavu,“ řekl Fiala. Jediná věc, která v rámci pandemického zákona nejde udržet, je uzavření okresů. Vláda ale podle Fialy nedoložila, že je to funkční opatření.

  • Válek: Vláda je jako jezinky

    Předseda poslanců TOP 09 Vlastimil Válek v tweetu napsal, že slibování vlády už nevěří.

  • Blatný: Moje řešení nejsou rychlá a líbivá

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný rovněž zopakoval, že věří, že dnes o prodloužení nouzového stavu žádá naposledy. Uvedl, že 18 z 20 členů epidemiologické skupiny na ministerstvu zdravotnictví podporuje zákaz cestování mezi okresy minimálně do Velikonoc.

    „Někomu se může zdát, že mnou nastavená řešení jsou příliš tvrdá a dlouhá, ale rychlá a líbivá řešení nejsou cestou,“ uvedl Blatný, podle něhož ministerstvo situaci znovu vyhodnotí mezi 6. a 9. dubnem. Slíbil, že za dva týdny s tím předstoupí i před Sněmovnu.

  • Babiš: Je naděje, že to bude poslední lockdown

    Ve Sněmovně začala debata před hlasováním o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů. S žádostí před poslance vystoupil premiér Andrej Babiš.

    „Teď skutečně je naděje, že to může být poslední lockdown,“ řekl Babiš, který chce nouzový stav kvůli pokračování omezení pohybu obyvatelstva, zejména před velikonočními svátky. „Pevně doufám, že se nám to povede a neuděláme stejnou chybu jako před Vánoci,“ řekl a dodal, že počty lidí v nemocnicích klesají pomaleji, než vláda čekala.

  • Lék od firmy Regeneron je v Česku

    Do Česka dorazila dnes dopoledne první dodávka léku na covid-19 od firmy Regeneron. Rozvoz do nemocnic, které mají o léčivo zájem, začne příští týden. V první dodávce jsou 4 000 dávek, stejné množství dorazí i v dubnu a květnu.

    Lék je určen pro pacienty, kterým hrozí těžký průběh nemoci. Je potřeba jim ho podat krátce po zjištění pozitivního testu na covid-19.

  • Piráti a STAN připouští lockdown do Velikonoc

    Piráti a STAN jsou ochotni jednat o prodloužení nouzového stavu například do Velikonoc, pokud by se vláda nedohodla s KSČM na 14 dnech.

  • Komunista Ondráček raději nechce hlasovat

    Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček se raději omluvil z jednání Sněmovny, aby nemusel hlasovat o nouzovém stavu. Část komunistů už nouzový stav prodlužovat nechce, vedení strany ale doporučilo hlasovat pro. „Po dohodě s vedením klubu, abych nemusel hlasovat proti doporučení stranického orgánu, jsem se z jednání schůze písemně omluvil,“ napsal Ondráček na sociální sítě.

Reklama

Hlavní zprávy