Hlavní obsah

Poslední „japonská kalkulačka“ v ČSSD. Jak politik Běhounek tohle všechno stihne?

„Přátelé, chvátám, chvátám, nemám chvíli klid.“Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Hejtman, poslanec, předseda správní rady VZP, městský zastupitel, ortoped v nemocnici a ambulantní lékař. To vše zvládá Jiří Běhounek.

Článek

Pětašedesátiletý politik je posledním mezi sociálními demokraty, kdo vzdoruje stranickému nařízení z roku 2014. To zakazuje kumulaci funkcí poslance a hejtmana.

Jiří Běhounek má kromě nich spoustu dalších závazků: Je předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, zastupitelem v Pelhřimově, ortopedem v pelhřimovské nemocnici nebo lékařem v ambulanci v Kamenici na Lipou.

Hejtman Vysočiny nemusí stranický zákaz hromadění funkcí respektovat - není totiž členem sociální demokracie, i když za ni už skoro dvacet let kandiduje.

Obhajuje se tím, že voličům to nevadí. Na Vysočině dokázal třikrát za sebou vyhrát krajské volby. Nutno dodat, že ta vítězství jsou ale čím dál slabší. (V roce 2008 tam získala ČSSD 39,9 procenta, v roce 2012 pak 29,3 a loni to bylo už jen 19,4).

Hlavní záhadou ale zůstává, jak to vlastně Běhounek stíhá. Coby poslanec má slušnou účast na schůzích Sněmovny (75 procent), na jednání správní rady VZP nechyběl za 4,5 roku nikdy.

Jak to sám všechno vysvětluje a kolik vlastně dohromady vydělá, se už dozvíte ve videu.

Reklama

Doporučované