Hlavní obsah

Poslední sbohem pučistů z ČSSD. Jeden má nakročeno ke křeslu ministra

Foto: hrad.cz

Po volbách pětice sociálních demokratů jela na poradu k prezidentu Miloši Zemanovi do Lán. Dnes zbývá ve vrcholné politice jediný a oranžový dres svlékl.

Reklama

Byli to hybatelé dění v sociální demokracii. Dnes má šanci na velkou politickou kariéru jen jeden z nich.

Článek

Michal Hašek, Milan Chovanec, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc, Jiří Zimola. Před sedmi lety šlo o významné sociální demokraty, kteří určovali směřování strany. Dnes – až na jednu výjimku – stojí na periferii vysoké politiky.

Poslední velký ústup z politických pozic se odehrál v pondělí, kdy Jihočech Jiří Zimola rezignoval na předsedu své krajské ČSSD a je na vážkách, zda v sociální demokracii zůstane.

I kdyby se rozhodl setrvat, v partaji pro tuto chvíli prohrál. Nejisté jsou i jeho výhledy mimo sociální demokracii, alternativou je Změna 2020, které pomáhal sám na svět, ale zda má šanci na úspěch, nejde dopředu odhadnout.

Z pětice, která se po zveřejnění volebních výsledků na podzim 2013 vydala na legendární večeři za prezidentem do Lán, ve vysoké politice zůstal jen Jeroným Tejc. Ten odešel z ČSSD před dvěma lety a pomyslné lano mu jako odborníkovi hodil tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Tejc se stal jeho politickým náměstkem.

V pozici přestál i Pelikánova nástupce Jana Kněžínka a působí jako politický náměstek na Ministerstvu spravedlnosti dodnes. Ačkoliv o sobě hovoří jako o obyčejném úředníkovi, v kuloárech platí za pravou ruku ministryně Marie Benešové. Má její důvěru, doprovází ji nebo zastupuje na důležitých pracovních nebo společenských akcích a spekuluje se o něm jako o jejím nástupci, protože Benešová říká, že ministryní hodlá být jen toto volební období.

On sám se během vlády Andreje Babiše několikrát dostal do širšího okruhu adeptů na ministra spravedlnosti. Naposledy na konci roku, když ministerstvo vypsalo výběrové řízení na nové místo odborného náměstka, kuloáry rozbouřila zpráva, že jde o další krok, jak Tejcovi připravit dobrou výchozí pozici, aby rezort po odchodu Marie Benešové převzal.

V éře Andreje Babiše totiž mají přednost „odborníci“ před „politiky“ a z odborných náměstků se například rekrutovala ministryně financí Alena Schillerová nebo ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Tejc působí na ministerstvu jako „politický náměstek“.

Do výběrového řízení se ovšem Tejc nepřihlásil.

„Mám jediný plán, dělat svou práci dobře,“ odmítá spekulace Tejc. Nutno dodat, že má jeden hendikep – zatím není oblíbencem Andreje Babiše, který má při obsazování ministerských postů hlavní slovo.

Z uvedené pětice pak jediný Michal Hašek bude kandidovat v barvách ČSSD v letošních krajských volbách. Z někdejšího jihomoravského lídra je nyní na osmnáctém místě kandidátky. V současnosti působí jako poradce ministra zemědělství Miroslava Tomana, patří do týmu expertů prezidenta Miloše Zemana a vede klub zastupitelů ČSSD v Jihomoravském kraji.

„Mou kandidaturu je třeba brát jen jako podporu jihomoravské ČSSD,“ řekl Seznamu Hašek. V současnosti se připravuje na advokátní zkoušky, po odchodu z vrcholové politiky totiž začal pracovat jako koncipient v advokátní kanceláři Jansta, Kostka.

„Plánuji advokátní zkoušky, to je teď absolutní priorita,“ odvětil Hašek na dotaz, zda uvažuje o politickém comebacku.

Sociálnědemokratický politický matador Zdeněk Škromach se rovněž uchýlil k pozici poradce – radí ministryni práce a sociálních věcí za ČSSD Janě Maláčové. Vedle toho se rozhodl angažovat v klubu sociálnědemokratických seniorů – někdejší nekorunovaný král selfíček jim spravuje Facebook.

Do vrcholné politiky se prý už nechystá. „Nejlepší léta v politice se nedají opakovat a těch dvacet let mi stačí,“ uvedl. Přiznal, že během posledních dvou let občas dostal nabídku vrátit se k aktivní politice, nicméně je odmítá. „Mám pět vnoučat a život rychle utíká,“ naznačuje svou motivaci.

Mimo vrcholovou politiku se od posledních sněmovních voleb drží i muž, který přestože jel po volbách 2013 do Lán, skončil v poli vítězů. Tedy Sobotkův ministr vnitra Milan Chovanec.

Zůstala mu sice přezdívka „zrádce zrádců“, nicméně odešel, až když ČSSD znovu vstoupila do vlády a navíc jako slabší partner. Zprvu rozhodnutí kritizoval a ještě vloni v létě zkoušel rozhodnutí změnit. Nicméně neuspěl a pro setrvání ve vládě v době aféry kolem ministra kultury Antonína Staňka nakonec hlasovali i lidé z jeho krajské organizace.

Chovanec, byť předseda ČSSD v Plzeňském kraji, v nadcházejících krajských volbách nekandiduje. „Odešel jsem ze Sněmovny na základě nesouhlasu s politikou ČSSD s názvem: díky za každé nové ráno. Před rokem jsem řekl, že kandidovat nebudu a to platí,“ sdělil Seznamu.

Reklama

Doporučované