Hlavní obsah

Pošta volá policii na domov důchodců. Ohrozil nákazou naše doručovatele, tvrdí

Foto: Seznam Zprávy

V domově důchodců v Trnové na Plzeňsku musí policii vysvětlovat, že neporušili karanténu a neohrozili pošťačky.

Reklama

Žádnou karanténu jsme neměli, budeme chtít omluvu, brání se vedení soukromého domova.

Článek

Předminulý týden zazvonil Jitce Špánkové telefon. Muž na druhém konci se ředitelce soukromého domova důchodců v Trnové u Plzně představil jako vyšetřovatel z kriminálky.

A po ředitelce chtěl vědět, jak to mají s údajnou nákazou koronavirem, karanténou a jak v domově probíhá doručování pošty.

Policie se začala o domov důchodců zajímat na podnět České pošty. Státní firma je přesvědčena, že vedení domova ohrozilo její pošťačky, protože prý zatajilo, že se v zařízení objevil koronavirus. A doručovatelky tam dál chodily s poštou, aniž o nemoci tušily.

Jenže šéfka domova Špánková tvrdí, že je to nesmysl – žádná nákaza se v domově nevyskytla a personál nebyl v karanténě. „Poškozuje nás to a budeme chtít omluvu,“ řekla Špánková.

Zatajili karanténu, říká pošta

Pošta podává celý příběh následovně: od 19. března byl pečovatelský dům v Trnové v karanténě, protože se koronavirus objevil u jedné ze zaměstnankyň.

Jedna z doručovatelek pobočky pošty přišla do práce s tím, že v domově mají nákazu. Vedoucí pobočky pak do domova volala, ale personál ji ujistil, že to není pravda. Ale pak se – říká pošta – do telefonu podřekl: přiznal, že si nemůže dojít pro zásilky uložené na poště, protože jsou v karanténě.

„Domov seniorů v Trnové buď úmyslně, nebo z naprosté neznalosti a zapomnění neinformoval o své karanténě Českou poštu, potažmo naše zaměstnance,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. „Jednáním vedení domova důchodců došlo k ohrožení našich čtyř zaměstnanců, kteří se v uvedeném období v doručování do tohoto zařízení vystřídali. Zásilky se předávaly v prostoru domova s karanténou,“ dodal mluvčí.

V Trnové ale vysvětlují, že celý případ vznikl jen v hlavách tamějších pošťaček. Zaměstnankyně domova skutečně onemocněla koronavirem. Zřejmě se nakazila, když strávila pár dní v Německu.

V pátek 20. března ještě byla v práci, druhý den však volala, že má teplotu, bolí ji v krku a že tedy nepřijde na směnu. O týden později se ozvala znovu s tím, že jí stále není dobře. Takže jí vedení domova doporučilo, ať se nechá otestovat na koronavirus. A 27. března vyšlo, že je skutečně pozitivní.

Ředitelka Špánková tedy nechala otestovat všechny lidi, kteří s ní přišli do styku. Nikdo z nich nemoc neměl. Později se nepotvrdila ani u klientů domova. Po dohodě s hygieniky – protože nikdo jiný nevykazoval známky nemoci – domov nespadl do karantény, ale najel na takzvaný krizový režim. To znamená, že personál nesměl týden opustit domov, aby případnou nákazu nešířil.

Jste prasata, napsal někdo na vrata

Jenže v pondělí vypukla ve vesnici skoro až panika, ze zdejšího obchodu se začaly šířit zprávy, že jsou v domově nemocní lidé. Začalo se dokonce šuškat, že v domově umírají lidé. Někdo pověsil na vrata zařízení papír s nápisem, že „prasata“ zavlekla do vsi nebezpečnou nemoc. A začali se ozývat i vyděšení příbuzní klientů.

„Nikdo nám nevěřil, že testy dopadly negativně a že nikdo nemá ani příznaky,“ popsala ředitelka Špánková.

A v téhle době si zřejmě pošťačky podle ředitelky Špánkové špatně vyložily informaci o jedné nakažené zaměstnankyni. A v tomhle šumu se také zrodila informace, že domov je od 19. března v karanténě, kterou ovšem porušuje, když nechává doručovatelky vstupovat každé ráno do areálu.

Ředitelka navíc říká, že už od 1. března, tedy dlouho před tímto potvrzeným případem a před vládními nařízeními, domov zavedl preventivně přísný epidemiologický režim – zákaz návštěv, používání rukavic, zvýšenou dezinfekci a podobně. A doručovatelům pošty nechával personál zásilky před vraty, aby vůbec nemuseli dovnitř, což ostatně zachytily i kamery na budově.

Reklama

Doporučované