Hlavní obsah
Online

Pentagon: Koronavirus asi není produktem čínských laboratoří

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Počet potvrzených případů ve světě je zhruba 1,92 milionu, po celém světě si nemoc covid-19 vyžádala přes 119 tisíc životů a uzdravilo se už téměř půl milionu lidí. Dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Ve Španělsku zemřelo už 18 056 lidí nakažených koronavirem. Za posledních 24 hodin se počet úmrtí zvýšil o 567, což je 50 více oproti pondělí. Nakažených ale přibylo za poslední den méně, celkem 3045. Dosud se tak už v zemi potvrdilo 172 541 případů nákazy koronavirem, z nichž se 67 504 lidí už uzdravilo, informovalo podle deníku El País dnes ministerstvo zdravotnictví.

- Indický premiér Narénda Módí v úterý prodloužil dosavadní zákaz vycházení do 3. května. Poděkoval také více než miliardě Indů za příkladné dodržování karantény.

- Z Evropy a ze Spojených států je nyní devět desetin případů nákazy koronavirem. Dnes to oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO), která zároveň varovala, že příslušná vakcína bude k dispozici nejdříve za rok, nebo ještě později.

  • Akcie v USA rostly díky nadějím na zmírnění opatření proti viru

    Americké akcie během dnešního obchodování výrazně posílily díky nadějím, že prezident Spojených států Donald Trump by mohl v brzké době zmírnit restriktivní opatření, která mají za úkol zpomalit šíření koronaviru.

    Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow dnes uvedl, že Trump bude mít v nejbližších dnech několik prohlášení ohledně obnovování hospodářského života ve Spojených státech, protože se zdá, že zdravotní krize spojená se šířením koronaviru polevuje.

  • Do Polska dorazil zdravotnický materiál z Číny

    V Polsku dnes přistálo největší nákladní letadlo s dodávkou zdravotnického materiálu z Číny.

  • Pentagon: Koronavirus asi není produktem čínských laboratoří

    Velení americké armády se přiklání k názoru, že původ nynější globální nákazy je přírodní a že koronavirus nebyl vyvinut v čínských laboratořích. Na tiskové konferenci ve Washingtonu to dnes řekl šéf sboru náčelníků štábů Mark Milley. Úplnou jistotu ale Pentagon nemá, dodal americký generál.

    „V nejrůznějších médiích a na sociálních sítích koluje spousta pověstí a spekulací,“ konstatoval Milley. „Není divu, že se o to upřímně zajímáme také my a že se tím zevrubně zabývají i tajné služby,“ prohlásil. Závěry jsou podle šéfa generálního štábu USA neurčité. „Převažující důkazy naznačují, že původ je přírodní. Jistě to ale nevíme,“ řekl.

  • GSK a Sanofi budou spolupracovat na vakcíně proti šíření covid-19

    Britská farmaceutická společnost GlaxoSmithKline (GSK) se dohodla s francouzským konkurentem Sanofi na spolupráci při vývoji vakcíny, která by pomohla zastavit šíření nemoci covid-19. Oznámily to dnes firmy. Upozornily však, že vakcína by i v případě úspěšných klinických testů byla dostupná až ve druhé polovině příštího roku.

  • Kolumbijské regionální úřady zneužívají krize ke korupci

    Představitelé regionálních správ v Kolumbii zneužívají koronavirové krize a nakupují potraviny a zdravotnický materiál za přemrštěné ceny, domnívá se tamní úřad nejvyššího kontrolora. Umožňují jim to nové pravomoci plynoucí z nouzového stavu, informovala dnes agentura Reuters.

    Vláda jihoamerického státu nouzový stav kvůli epidemii nemoci covid-19 vyhlásila v půlce března. Nový režim starostům a guvernérům umožňuje přímý nákup nezbytností, jako jsou potraviny, léky či zdravotnické pomůcky.

  • Život v karanténě: Videa sportovních komentátorů ovládla internet

    Sportovní komentátoři nemají co komentovat, a tak svůj hlas a vtip cvičí na běžných životních situacích z karantény. Videa s ikonickým sportovním komentářem z krmení psů a vaření se okamžitě stala hitem internetu.

  • Bulhar utekl s covid-19 z nemocnice a přivedl ves do karantény

    Celou svou vesnici přivedl do karantény 58letý Bulhar, který se do ní bez vyléčení vrátil po útěku z nemocnice, kde byl kvůli nemoci covid-19. Informovala o tom dnes televizní stanice bTV.

    Pacient, který trpí i těžkou cukrovkou, odjel z nemocnice ve městě Stara Zagora do své asi 30 kilometrů vzdálené obce Paničerevo taxíkem. Policisté provinilce sice zanedlouho našli v jeho domě a vrátili do nemocnice, ale ministr zdravotnictví Kiril Ananiev bez milosti vesnici s přibližně 1800 obyvateli zavřel do čtrnáctidenní karantény.

    Podle údajů bulharských úřadů z dnešního večera je v této balkánské zemi se sedmi miliony obyvatel registrováno 713 potvrzených případů nákazy koronavirem. Evidováno je úmrtí 35 infikovaných lidí a na druhé straně 81 pacientů, kteří se z choroby covid-19 vyléčili.

  • Na pomoc zdravotníkům vybral 99letý Brit přes 77 milionů korun

    Více než 2,5 milionu liber (77 milionů Kč) vybral na pomoc britskému zdravotnickému systému (NHS) 99letý Tom Moore. Válečný veterán slíbil, že do svých stých narozenin na konci dubna přejde stokrát svou zahradu, informovala agentura Reuters. Původně chtěl Moore vybrat jen tisíc liber (30 900 Kč).

    Moore, který bydlí ve městě Marston Moretaine severně od Londýna, chtěl podle svých slov vyjádřit vděk britským zdravotníkům, kteří se o něj v minulosti vždy dobře postarali. Nyní NHS přitom čelí velkému náporu pacientů kvůli pandemii nemoci covid-19, kterou způsobuje koronavirus SARS-CoV-2. Onemocnění už podlehlo v Británii více než 12 000 lidí.

  • Koronavirus se v supermarketech nepřenáší, tvrdí německý expert

    Přední německý virolog Hendrik Streeck tvrdí, že dosud nebyl prokázán přenos koronaviru Sars-CoV-2 v supermarketech, restauracích či kadeřnictvích. Podle něj se příliš nedrží ani na površích a pravděpodobnost jeho přenosu dotekem s takzvaně kontaminovaným povrchem je podle něj malá. Streeck dnes v rozhovoru se stanicí RTL poukázal na to, že přenášení virů se většinou odehrává mezi lidmi, kteří jsou po delší dobu v těsném kontaktu. Jiná, nedávno zveřejněná finská studie ale například uvádí, že nakažený člověk může na několik minut zamořit svoje okolí i ve vedlejší nákupní uličce.

  • Reuters: Počet obětí koronaviru v USA překročil 25 000

    Počet obětí koronaviru v USA překročil 25 000, množství nakažených se pohybuje kolem 597 000, oznámila agentura Reuters. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse zemřelo v zemi na covid-19 zatím 24 485 lidí. Největším ohniskem nákazy zůstává New York.

    Podle údajů Reuters se v USA za jeden týden počet mrtvých zdvojnásobil. Množství infikovaných je v USA třikrát větší než v kterékoli jiné zemi.

  • Francie zaznamenala nejvyšší denní nárůst počtu obětí koronaviru

    Počet lidí nakažených koronavirem, kteří zemřeli ve francouzských nemocnicích a domovech s pečovatelskou službou, vzrostl za poslední den o 762 na 15 729. Dnes o tom informovaly zdravotnické úřady. Píše to agentura AFP, podle které jde o nejvyšší nárůst obětí za jediný den od začátku epidemie nemoci covid-19.

  • Ve Francii ruší festivaly, přehlídka v Cannes má být netradiční

    Mezinárodní filmový festival v Cannes se letos kvůli šíření koronaviru neuskuteční v podobě, na jakou jsou lidé zvyklí. Podle agentury Reuters to dnes oznámili organizátoři, kteří již 19. března festival na neurčito odložili. Původně se měla prestižní filmová přehlídka konat od 12. do 23. května. Pořadatelé dnes zrušili i řadu dalších letních festivalů včetně toho divadelního v Avignonu.

  • Tak se s karanténou vyrovnávají Turci: Provaz, kbelík a nákup až do okna

    Koronavirová nákaza v Turecku sílí, v zemi je aktuálně přes 61 tisíc nakažených. Vláda chystá kvůli koronavirové pandemii propuštění vězňů z přeplněných věznic. Ovšem - nikoli těch politických, ti za mřížemi zůstanou.

  • Reuters: Počet obětí koronaviru v USA překročil 24 000

    Počet obětí koronaviru v USA překročil 24 000, množství nakažených se pohybuje kolem 583 000, oznámila agentura Reuters. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) zemřelo v zemi na covid-19 zatím 23 709 lidí. Největším ohniskem nákazy zůstává New York.

    Podle údajů Reuters podlehlo v USA nákaze přes 24 400 lidí, přičemž řada států dnes ještě údaje neoznámila. Zatímco ale minulý týden denně umíralo kolem 2000 lidí, v pondělí denní nárůst dosahoval 1514. Předchozí bilance za 24 hodin činila 1920 obětí, a té předcházela bilance dokonce 2108 obětí za den.

  • V Itálii se virem nově nakazilo 2972 lidí, nejméně od 13. března

    Nákaza koronavirem se v Itálii nově potvrdila u 2972 lidí, jedná se o nejmenší denní přírůstek od 13. března. Počet obětí se naopak druhý den po sobě zvýšil, s nemocí covid-19 zemřelo za posledních 24 hodin dalších 602 lidí. Pondělní bilance činila 522 obětí. S odvoláním na italskou civilní ochranu o tom informovala agentura Reuters. Celková bilance nakažených v zemi činí 162 488, 21 067 pacientů zemřelo.

  • Trudeau: Rozhýbat ekonomiku bude možné až po týdnech

    Kanadě bude trvat týdny, než začne obnovovat hospodářský život tvrdě postižený pandemií. Na tiskové konferenci v Ottawě to dnes řekl premiér Justin Trudeau. Všechny kroky budou postupné a budou se provádět v koordinaci s vedením deseti kanadských provincií, řekl předseda vlády.

    Trudeau uvedl, že brzy oznámí podrobnosti finanční pomoci ropnému a plynárenskému odvětví, které pocítilo dopad epidemie zvlášť tvrdě. V celé zemi se v důsledku krize zvýšila nezaměstnanost z dřívějších šesti na 25 procent.

  • Čína klinicky testuje dvě experimentální vakcíny proti koronaviru

    Čína oznámila, že dala souhlas ke klinickému testování na lidech dvou experimentálních vakcín, jež by mohly pomoci v boji proti koronaviru SARS-CoV-2. Informovala o tom dnes agentura Nová Čína. Obě tyto vakcíny využívají deaktivované patogeny, sdělil k této informaci podle agentury AFP Wu Jüan-pin, představitel čínského ministerstva pro vědu a technologie.

    Jednu z uvedených očkovacích látek vyvinula čínská farmaceutická společnost Sinovac Biotech a souhlas k jejím klinickým testům dal Úřad pro léčiva a bezpečnost potravin v pondělí. Druhá vakcína - připravená Ústavem biologických produktů a Ústavem virologie sídlícími ve Wu-chanu - dostala zelenou ke zkoušení na lidech v neděli, uvedl Wu Jüan-pin.

  • Nigérie protestovala proti zacházení s Nigerijci v Číně

    Nigérie dnes požádala Peking, aby zakročil proti údajné diskriminaci jejích občanů. Afričané si stěžují na postup Číny poté, co se v jejich komunitě v Číně objevilo několik lidí nakažených koronavirem. Nigérie situaci podle agentury AFP označila za nepřijatelnou.

    Problémy mají Afričané v Kantonu, kde se prokázala nákaza u několika z nich. Podle AFP bylo několik Afričanů vykázáno z bytů a pak je odmítly ubytovat i hotely.

  • Island na začátku května začne uvolňovat omezení výuky na školách

    Island jako třetí severská země po Dánsku a Norsku začne uvolňovat opatření proti koronaviru. K normálnímu provozu se 4. května vrátí školy, které dosud pracovaly v omezeném režimu. Kromě toho se budou moci opět otevřít už týdny zavřené univerzity a vysoké školy, oznámily dnes podle agentury DPA na tiskové konferenci v Reykjavíku islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová a ministryně zdravotnictví Svandis Svavarsdóttirová.

    Dosud bylo na Islandu prokázáno přibližně 1700 případů infikování virem Sars-CoV-2 a osm souvisejících úmrtí.

  • Gruzie kvůli koronaviru zavřela čtyři města, včetně Tbilisi

    Gruzínská vláda se rozhodla uzavřít od středečního večera kvůli šíření koronavirové nákazy čtyři největší města v zemi, včetně metropole Tbilisi. Chce také prodloužit do poloviny května stav nouze, který by měl jinak skončit 21. dubna. Oznámil to dnes premiér Giorgi Gacharia při brífinku, který byl přenášen na Facebooku.

    Podle agentury TASS gruzínské úřady aktuálně uvádějí, že v zemi je evidováno 296 potvrzených případů nakažení koronavirem a v karanténě se nachází 4800 lidí. Zaregistrována jsou úmrtí tří osob infikovaných koronavirem. Z nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje, se doposud vyléčilo 69 pacientů.

Reklama

Hlavní zprávy