Hlavní obsah

Postavil se střelci a zemřel. „Byl jako bowlingová koule, útočník nevěděl, co ho trefilo”

Student Brian Bialy vzpomíná na zastřeleného kamaráda, který se postavil útočníkovi ve škole v Denveru.Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

Při úterní střelbě na škole v Highlands Ranch na předměstí coloradského Denveru zemřel student Kendrick Castillo, který se pokusil jednohoho z útočníků odzbrojit. Jeho kamarád, který se společně s ním střelcům postavil, promluvil o jeho hrdinství.

Článek

„Ještě než řeknu cokoli jiného. Já tu sedím, někteří studenti ale ne. Jedním z nich je Kendrick Castillo. Ten odešel, viděl jsem to na vlastní oči. Kendrick Castillo zemřel jako legenda, jako voják,“ řekl o v osmnácti letech zabitém Castillovi na tiskové konferenci Brendan Bialy.

Ten se společně s Castillem postavil staršímu ze střelců, kteří zaútočili na technicky zaměřenou školu. Přežil, ale střelná zranění, která při souboji utrpěl jeho spolužák, se ukázaly být fatálními.

„Kendrick je jako bowlingová koule, když se rozpohybuje, a to přesně se stalo. Střelec se ocitl proti zdi a netušil, co ho trefilo,“ řekl agentuře AP s úsměvem Bialy.

„Zaútočil na něj a okamžitě byl na něm, vůbec nehleděl na vlastní bezpečnost. Byl tam hned, aby odpověděl, byl připraven odvrátit hrozbu,“ dodal.

Brendan Bialy take vyzdvihl odvahu ostatních studentů, kteří se nezdráhali proti útočníkovi vyrazit. To podle něj proběhlo bez váhání a okamžitě.

„Bylo to okamžité, žádné váhání, prostě jsme skočili do akce. Nepřemýšleli jsme, neváhali, zpozorovali jsme hrozbu a začali konat,“ řekl student.

Školu na denverském předměstí v úterý napadla dvojice střelců. Střelba byla zaznamenána ve dvou třídách, zraněno bylo osm studentů.

Policie a bezpečnostní složky se odmítly vyjádřit k možnému motivu činu s vysvětlením, že vyšetřování je na počátku. Místní šerif Tony Spurlock na tiskové konferenci řekl, že oba střelci byli studenty téže školy se zaměřením na přírodní vědy, techniku a matematiku a měli čistý trestní rejstřík. Při útoku byly použity dvě střelné zbraně, dodal šerif.

Podle místních médií mohlo k útoku přispět několik faktorů, včetně hněvu a pomsty. Jeden z útočníků byl identifikován jako 18letý Devon Erickson, druhý, mladší útočník čelil ve škole šikaně v souvislosti s rozhodnutím podstoupit změnu pohlaví z ženy na muže, uvedla stanice Denver 7. Šerif druhého útočníka označil za dívku, podle médií ale dotyčný vystupoval jako muž.

Školu, ve které střelci zaútočili v úterý odpoledne místního času, navštěvuje více než 1850 dětí od školky až po 12. třídu. Poblíž se nachází i pobočka místní policie, takže policisté byli na místě téměř okamžitě.

Reklama

Související témata:

Doporučované