Hlavní obsah

Jak postupovat, když mám negativní test na covid?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Jak máte postupovat, pokud je váš test na covid negativní? Podívejte se na informace od Ministerstva zdravotnictví ČR.

Článek

Negativní výsledek testu znamená, že u vás v tuto chvíli nebylo prokázáno onemocnění covid-19. Následující pravidla se pro vás liší podle důvodu, proč jste byl/a testován/a, proto si důkladně přečtěte následující text.

Máte příznaky onemocnění covid-19

- Přestože se cítíte nemocný/á, onemocnění covid-19 u vás bylo vyloučeno. Pravděpodobně proděláváte jiné infekční onemocnění.

- Kontaktujte co nejdříve svého praktického lékaře (či jiného lékaře, který vaše vyšetření indikoval), informujte ho o výsledku vašeho testu a domluvte se na dalším postupu.

- V případě závažného zhoršení vašeho zdravotního stavu volejte Zdravotnickou záchrannou službu (telefon 155).

Byl/a jste v kontaktu s nakaženou osobou

Osoby, které byly v rizikovém kontaktu s nakaženým, je třeba testovat z důvodu včasného dohledání dalších nakažených osob, aby se zamezilo dalšímu šíření onemocnění covid-19. Protože se toto onemocnění může projevit i za delší dobu od kontaktu s nemocnou osobou, který hygiena vyhodnotila jako rizikový, nevylučuje negativní test zpočátku karantény možnost, že se u vás onemocnění covid-19 projeví o několik dní později a můžete být infekční. Z tohoto důvodu musíte dodržovat pravidla KARANTÉNY, abyste případně nešířil/a onemocnění nevědomě na další osoby.

- Zůstaňte doma i přesto, že se cítíte zdráv/a, a vyhýbejte se kontaktu s lidmi.

- Ihned po zjištění výsledku testu kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře, který vás informuje o dalším postupu – nařízení domácí KARANTÉNY, stanovení termínu jejího ukončení, popřípadě vystavení pracovní neschopnosti.

- Poté telefonicky kontaktujte svého zaměstnavatele a informujte ho o vaší situaci.

- Zpozorujete-li na sobě během KARANTÉNY příznaky onemocnění covid-19 (teplota nad 37,3 °C, suchý kašel, zhoršené dýchání, ztráta chuti nebo čichu, zažívací obtíže), kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře a domluvte se na dalším postupu.

- Několik dní před stanoveným termínem ukončení vaší KARANTÉNY kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře, informujte ho o svém zdravotním stavu a domluvte se na dalším postupu.

I přes negativní výsledek testu by měl člověk dál sledovat svůj zdravotní stav. Pokud na sobě pozoruje příznaky covidu-19, měl by projít dalším testem a dodržovat KARANTÉNU. To, že vyjde jeden test negativní, neznamená, že jste negativní navždy. Nakazit se můžete už například cestou z odběrového místa nebo kdykoliv při čekání na výsledek testů.

Karanténa

Karanténa je opatření, které slouží k oddělení potenciálně nakažených osob od ostatních. Cílem je zabránění dalšímu šíření infekce. Karanténu nařizuje praktický lékař, popřípadě zaměstnanec hygienické stanice, který určí i délku jejího trvání.

Reklama

Doporučované