Hlavní obsah

Potíže Haškovy fiktivní mluvčí. Mrencová je v insolvenci a miliardář na ni podal trestní oznámení

Jana Mrencová čelí insolvenčnímu řízení.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Kvůli nesplacenému pětimilionovému dluhu se s lobbistkou Janou Mrencovou vede insolvenční řízení. Finančník Pavol Krúpa na ni navíc podává trestní oznámení kvůli zpronevěře peněz na charitu.

Článek

Lobbistka Jana Mrencová, která se nejvíc proslavila, když se loni provalilo, že coby fiktivní Lucie Proutníková dělá roky mluvčí hejtmana Michala Haška, má další problémy. Žena, jež si zakládala na bohatých kontaktech a prezentovala se jako člověk, který dokáže vše zařídit, má významné dluhy, je v insolvenci a navíc na ni míří několik trestních oznámení.

Pod trestními oznámeními je podepsán slovenský finančník Pavol Krúpa, pro nějž Mrencová před časem také pracovala. Teď jí ale majitel investiční společnosti Arca Capital nemůže přijít na jméno. „Vybrala od nás peníze na charitu a pak si je podle všeho nechala pro sebe,“ shrnul Krúpa důvod podání dvou trestních oznámení.

Rošťák roku se nekonal

Konkrétně šlo podle něj o příspěvek ve výši 484 tisíc korun na akci Rošťák roku pro děti z dětských domovů. Když chtěl Krúpa vidět výstupy, dozvěděl se, že se akce vůbec nekonala. Peníze mu ale Mrencová nevrátila.

Obdobně to podle něj bylo se Studentským fórem, kam jeho firma Arca Capital věnovala – opět skrze Mrencovou – 1,4 milionu korun na stipendia pro nadané děti.

Tato akce se už sice konala, ani po urgencích ale Krúpa (s výjimkou jedné fotografie dívky s šekem na 5 tisíc korun) nedostal žádné vyúčtování či potvrzení o tom, komu byly jeho peníze rozděleny. „Nedovedu si to vysvětlit jinak, než že si ty peníze Mrencová zase nechala pro sebe,“ tvrdí slovenský finančník.

Seznam Zprávy se Janu Mrencovou pokoušely několikrát kontaktovat. Nepovedlo se to ani na její adrese trvalého bydliště v Mariánských Lázních, ani v sídle její firmy Producentské centrum Profil. Nakonec zareagovala na jeden telefonát, bavit se ale nechtěla. „Nezlobte se, já teď nemám čas,“ odpověděla a zavěsila. Nereagovala ani na následnou SMS zprávu s prosbou o vyjádření.

Trestní oznámení ale nejsou jediným problémem, kterému teď Mrencová čelí. Tím druhým je insolvenční řízení zahájené proti ní, coby fyzické osobě, plzeňským krajským soudem 19. října. I za ním je třeba hledat Krúpu. Ten totiž podle dokumentace loni Mrencové proti směnce půjčil pět milionů korun. Když mu ani po datu splatnosti peníze nevracela, postoupil směnku slovenské firmě Vexelberg a ta podala insolvenční návrh, kterému soud vyhověl.

Osmdesátimilionová půjčka z vlastní firmy

Rozhodnutí o úpadku zatím od soudu nepadlo, ale i tak to pro Mrencovou znamená omezení spojená s insolvencí. Třeba nemožnost významněji nakládat se svou majetkovou podstatou. Ta se skládá hlavně z polovičního podílu ve firmě Producentské centrum Profil, nemovitostí a další majetek na sebe podle návrhu Mrencová psaný nemá.

I když je firma bez Mrencové na první pohled bezcenná, není to úplně pravda. Podle poslední účetní uzávěrky společnosti má firma pohledávky za bezmála devadesát milionů korun. V předešlé účetní uzávěrce přitom byly ještě vedeny jako „pohledávky za ovládající nebo ovládanou osobou“.

Insolvenční navrhovatel se proto domnívá, že desítky milionů si z vlastní firmy půjčila sama Mrencová nebo její manžel Miloš Skácel. Taková operace může být motivována snahou vyvést z firmy peníze bez toho, aby se musely obvykle danit. Pokud navíc řetězově spadne do insolvence samotná Mrencové firma, mohl by soud i insolvenční správce odpovědět na další zajímavou otázku – kde se tolik peněz na účtech malé agentury vzalo.

Kromě současných problémů je navíc Jana Mrencová od dubna – zatím nepravomocně – odsouzená k dvouleté podmínce za pokus o podvod. Tento rozsudek se vztahuje ke kauze, kdy Mrencová žádala 25 tisíc korun po exstarostovi Mariánských Lázní Petru Horkém. Peníze měly údajně posloužit jako úplatek, kterým by se zamezilo publikaci negativně vyznívajícího článku.

Na veřejnosti potom Mrencovou proslavilo, když MF DNES odhalila, že roky pod pseudonymem Lucie Proutníková fungovala jako mluvčí jihomoravského hejtmana Michala Haška. Ve skutečnosti si ale v podstatě jen účtovala práci, kterou vykonávali zaměstnanci krajského tiskového oddělení. Tento případ policie odložila.

Reklama

Doporučované