Hlavní obsah

Resortní pojišťovna poslala statisíce na „tajnou” konferenci. Neví se ale, jestli vůbec byla

Pojišťovna platila propagaci na „tajné” konferenci.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Měla se konat v Ivančicích. Místo konání a účastníky konference však sponzorovaní pořadatelé nechtějí prozradit.

Článek

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky uzavřela loni v prosinci smlouvu se spolkem Centrum pro média, ekologii a demokracii. Za 350 tisíc korun bez DPH měla dostat blíže nespecifikovanou propagaci na konferenci s názvem Zdravotní péče v sociálně zranitelných oblastech.

Konference se měla konat letos 10. března v Ivančicích na Brněnsku.

Jenže o ní nelze najít žádný mediální záznam, zmínku o takové akci neobjevíte ani v internetových vyhledávačích. Ani nikdo z ivančické radnice v čele se starostou si nevzpomíná, že by se taková konference letos v desetitisícovém městě konala.

Také zmíněná smlouva mezi pojišťovnou a spolkem je anonymizovaná do té míry, že z ní není možné vyčíst ani to, kdo ji za pojišťovnu podepisoval. Jako taková je také v rozporu se zákonem už proto, že v registru smluv není k dispozici ve strojově čitelné podobě.

Pojišťovna: Kontrola ukázala pochybnost

O smlouvě a také o tom, zda se akce v Ivančicích vůbec konala, má dnes pochybnosti už i pojišťovna.

Její mluvčí Hana Kadečková uvedla, že pojišťovna začala okolnosti akce prověřovat.

„V tuto chvíli mohu sdělit, že se věcí zabýváme, neboť z kontroly vyplynuly pochybnosti vztahující se k uvedené záležitosti. V případě prokazatelného zjištění pochybení ze strany spolku budeme vynaložené prostředky vymáhat zpět, a to i soudní cestou,” reagovala na dotazy.

Mluvčí však nechtěla upřesnit, v čem měla propagace, za kterou pojišťovna poslala spolku statisíce korun, spočívat. A neuvedla ani to, kdo smlouvu za pojišťovnu podepisoval.

Mnoho informací o ivančické konferenci pak nesdělil ani spolek Centrum pro média, ekologii a demokracii, jehož místopředsedou je člen ČSSD a vydavatel internetového Deníku Referendum Jakub Patočka.

Ten však navzdory svému postavení ve spolku Seznamu řekl, že o konferenci nemá informace. Odkázal na členku spolku Gaby Khazalovou, která podle něho měla zdravotnický projekt spolu s konferencí na starosti.

Spolek: Je to nedorozumění, peníze vracíme

Khazalová trvá na tom, že konference se v Ivančicích skutečně konala, říká dokonce, že se jí účastnilo okolo třiceti lidí. Ověřit to však nejde, protože informace, kdo konkrétně se akce zúčastnil, či v jakém místě Ivančic se konala, pořadatelé odmítají sdělit.

„Bohužel vám nemohu sdělit konkrétní prostor konání, protože sám provozovatel zařízení si nepřeje to v médiích zveřejňovat. Část z účastníků si také přála anonymitu, takže konkrétní jména vám nemůžu sdělit,” zdůvodňuje to Khazalová.

Podle ní tak došlo pouze k chybám v komunikaci, které pojišťovna vykládá jako neplnění smlouvy, což respektuje. „Peníze jsme proto už ve středu odeslali zpět,” dodává.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR je podobně jako jiné resortní či oborové pojišťovny zvláštní právnickou osobou podle speciálního zákona. Nemá akcionáře (narozdíl od klasických státem ovládaných podniků), ale je řízena generálním ředitelem a správní radou složenou z nominantů vlády, odborů a zaměstnavatelů.

Většina členů správní rady je nějakým způsobem spjata s Ministerstvem vnitra, které řídí předseda ČSSD Milan Chovanec. Buď jde přímo o nominanty, nebo o představitele některého ze sborů spadajícího pod vnitro.

Reklama

Doporučované