Hlavní obsah

Potvrzeno. Česká ekonomika se propadla nejvíc v historii země

Reklama

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí klesla meziročně o 10,9 procent. Informaci o nejhlubším poklesu v historii České republiky v pátek zveřejnil Český statistický úřad.

Článek

České ekonomice se nedařilo ani v meziročním, ani v mezikvartálním srovnání. V porovnání s druhým čtvrtletím roku 2019 propadla ekonomika o 10,9 procenta, mezičtvrtletně zaznamenala pád o 8,7 procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu, který dnes zveřejnil ČSÚ.

Jde o vůbec nejhorší výsledek od vzniku samostatné České republiky. Výsledky ovlivnila pandemie koronaviru a s ní spojená restriktivní opatření.

První odhady z konce července přitom hovořily o meziročním poklesu o 10,7 procenta a mezikvartálním o 8,4 procenta, o měsíc později úřad odhad zhoršil na pokles o 11 procent, respektive o 8,7 procenta.

Podle analytiků má ale česká ekonomika zřejmě to nejhorší letos za sebou. Zároveň ale upozornili, že řada dalších ekonomických ukazatelů včetně nezaměstnanosti se bude zhoršovat až se zpožděním.

Největší podíl na meziročním poklesu české ekonomiky měla zahraniční poptávka a spotřební výdaje domácností. „Domácnosti omezily výdaje zejména na předměty dlouhodobé a střednědobé trvanlivosti a také výdaje za služby,“ uvedl na počátku září ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Naopak mírně pozitivní vliv měly rostoucí výdaje vládních institucí.

Reklama

Doporučované