Hlavní obsah

Pouštět jen očkované? Ekonomická sebevražda, říká jednatel akvacentra

Foto: Shutterstock.com

Opět prázdné hlediště? Zástupci kultury se ohrazují proti myšlence zakázat vstup testovaným divákům. Tvrdí, že kulturní akce dokazují, že jsou dlouhodobě bezpečné (ilustrační snímek).

Reklama

I jen zmínka o dalším zpřísňování je pro nás tvrdá rána, zlobí se zástupci kultury a sportu. A dodávají, že zákaz vstupu testovaným by bez dotačních programů znamenal jejich likvidaci.

Článek

Akvacentrum v Šumperku se po rozsáhlé rekonstrukci otevřelo loni na podzim, aby krátce nato muselo opět na řadu měsíců zavřít kvůli pandemii. Znovu otevřelo až v létě a teď opět hrozí, že své dveře návštěvníkům zavře.

A to v případě, že by začalo platit vládou zvažované zpřísnění podmínek pro neočkované lidi. Kabinet Andreje Babiše bude rozhodovat o tom, že pouhý test nebude stačit jako doklad o bezinfekčnosti.

„To by vygenerovalo každý měsíc takovou ztrátu, že by to byla ekonomická sebevražda. V bazénu by bylo jen pár osob. Energie, technologie a personál nás ale stojí nemalé prostředky,“ vysvětluje Miroslav Pospíšil, jednatel společnosti Šumperské sportovní areály.

Podle Pospíšila představují lidé bez očkování značné procento návštěvníků zrekonstruovaného vodního světa. „Nabízíme na pokladně prodej samotestů. Je o ně opravdu velký zájem. Každý den prodáme desítky kusů. Spoustu lidí bychom z řad návštěvníků vyloučili. To by bylo na zavření,“ pokračuje Pospíšil.

Jak by zákaz účasti neočkovaných lidí dopadl na koncerty, si neumí ani představit Jiří Daron, ředitel agentury Pragokoncert.

V prosinci se přitom chystá pod jeho záštitou velký koncert oblíbené metalové skupiny Nightwish. „Nevíme, co by se udělalo s lidmi, kteří mají lístky a nemůžou tam jít. Když si lístky pořizovali, tak tam žádná taková podmínka nebyla, stát by jim to musel kompenzovat,“ říká Jiří Daron.

Ředitel navíc netuší dopředu, kolik lidí chystajících se na koncert je naočkovaných a kolik ne.

Na zvažované zpřísnění opatření upozornila ve čtvrtek redakce Seznam Zpráv. Podle dvou nezávislých zdrojů seznámených s průběhem jednání Rady vlády pro zdravotní rizika se zvažuje jako reakce na horšící epidemickou situaci takzvaný „rakouský scénář“, tedy že za bezinfekční by se považovali pouze očkovaní nebo lidé, co nemoc prodělali.

A to všude tam, kde se vyžaduje systém OTN (očkování, testování, prodělání nemoci), s výjimkou hotelů. Kde nakonec bude změna platit, bude kabinet řešit příští týden.

Oslovení zástupci kultury i sportovišť s tím ale nesouhlasí. Zmiňují zejména to, že kultura je podle nich bezpečná, od léta probíhá kontrola testů či očkování. Doplácejí prý na to, že podobná epidemická opatření nefungují i v jiných odvětvích společenského a pracovního života.

„Určitě se budeme ohrazovat, pokud zase bude znevýhodněná kultura a sport. To není fér,“ říká Marek Vohralík, ředitel Festas – festivalové asociace. Zároveň ovšem říká, že čeká na detailnější informace k samotnému návrhu.

Podle prezidentky České komory fitness Jany Havrdové by neuznávání testu znamenalo další úbytek zhruba 20 až 30 procent klientely. „Samozřejmě by to bylo komplikované a odřízlo by to lidi, kteří se z různých důvodů očkovat nechtějí, od pohybových aktivit, což je taky špatně. Zvyšují si tak kondici a imunitu,“ říká Jana Havrdová.

„Kultura už půl roku kontroluje v režimu OTN, je vlastně nejbezpečnější,“ říká Jana Heřmánková z Asociace promotérů a producentů v oblasti kultury a zároveň ředitelka společnosti, která zajišťuje kulturní akce.

Podotýká, že zájem diváků o kulturní akce je navíc na podobná vládní prohlášení velmi citlivý. Samotná zmínka o možném zpřísnění znamená pro kulturu tvrdou ránu. To se stalo například při oznamování opatření platných od 22. listopadu, která se mylně popisovala tak, že u akcí nad 1 000 lidí už neplatí antigenní testy.

Reálně ale vláda přijala opatření, podle něhož může první tisícovka diváků využít antigenní testy a teprve další příchozí už jen PCR test nebo musí být očkovaní.

„Nejhorší je ten mediální obraz, který to vytváří. Je to zase chaos, není žádný plán a dělá se to stylem rychle, rychle. Dostávají nás do situace, kdy já jdu počítat, jak dlouho přežijeme,“ zlobí se Jana Heřmánková s tím, že konkrétně její firmě se už od minulého týdne zrušily desítky akcí.

Jakub Vedral z Českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu a Asociace nezávislých divadel zase popisuje, že v samotném Rakousku, z něhož chce vláda čerpat inspiraci, vyhlásili nejdříve jiné kroky.

„To znamená aktivovat pro kulturu kurzarbeit. Sanovat ztráty, které v kultuře vzniknou. Jsou prodané akce, kdo bude vracet peníze za lístek nenaočkovanému? Pořadatel? Proč? Je tam spousta dotazů, které vůbec nejsou domyšlené,“ upozorňuje Vedral.

Reklama

Doporučované