Hlavní obsah

Používání jen na vlastní nebezpečí: po 10 letech končí Windows 7

Rozhovor s Janem Hájkem z TheNetw.org a držitelem ocenění Microsoft MVP.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Úterý 14. ledna 2020 je posledním dnem pro deset let starý operační systém Windows 7. Podle odhadů na něm běží minimálně desetina všech tuzemských počítačů. Kdo nepřesedlá na novější verze, nedočká se od Microsoftu žádné podpory a může se stát terčem kybernetických útoků.

Článek

Systém Windows 7 vznikl na základech neoblíbeného Windows Vista a objevila se v něm řada pokrokových vylepšení. Výsledkem byl moderní operační systém, který se na trh dostal 22. října 2009. Společnost Microsoft se u něj poprvé zavázala poskytovat technickou podporu a aktualizace po dobu deseti let. To tedy splnila a dnem 14. ledna 2020 podpora končí.

„To pro uživatele znamená, že systém přestane dostávat bezpečnostní aktualizace. Uživatelé už nebudou chráněni před dennodenními hrozbami. Bavíme se tedy o aktualizacích na úrovni operačního systému, což jsou stěžejní aktualizace, protože pokud se objeví bezpečnostní hrozba přímo v jádru systému, nemusí být Microsoftem opravena,“ vysvětluje Jan Hájek ze společnosti TheNetw.org, který je zároveň držitelem ocenění Microsoft MVP.

Zároveň dodává, že u staršího systému Windows XP se minimální podpora ze strany Microsoftu objevila i po avizovaném konci. Spolehnout se na to však nelze a užívání systému i po jeho konci je tak doslova na vlastní nebezpečí.

V ohrožení jsou všechny veřejné instituce, které W7 používají

Tito uživatelé se pak mohou stát snadnou kořistí pro kyberútoky, které se v poslední době nejen v Česku, ale i v zahraničí objevují. Oběťmi takových útoků jsou často státní instituce, školy nebo nemocnice, kde často i k používání zastaralých programů a systémů dochází.

Podle některých odhadů běží zastarávající Windows 7 stále na desetině až pětině tuzemských počítačů a ve dvou pětinách zařízení menších firem. Ačkoliv se čísla zdají být vysoká, Jan Hájek to vidí opačně.

„Ten trend pro Českou republiku je klesající. Ono je to dáno tím, že většina lidí využívá více zařízení. Běžně tráví čas na telefonu, tabletu a k tomu mají ještě počítač. A ten nepoužívají tak často, protože spoustu věcí, na které dříve potřebovali počítač, už dnes zvládnou z telefonu nebo tabletu,“ říká.

Anketa

Jaký operační systém na počítači používáte?
Windows 10
24,8 %
Windows 7
65 %
Windows XP
4,6 %
macOS
2,2 %
Linux
2,8 %
Chrome OS
0,6 %
Celkem hlasovalo 1519 čtenářů.

Microsoft sází na cloudové služby

Kromě nových operačních systémů je podle Jana Hájka byznys Microsoftu postaven na dalších pilířích, jako jsou cloudové služby, krabicové licence (zařízení s novou licencí nebo pouze licencí), byznys aplikace (prostředí pro firmy a jejich vlastní aplikace), hardware (patří sem například i herní platforma Xbox) a vlastní příslušenství.

„Microsoft prošel digitální transformací a přešel primárně na cloudové služby. Do popředí by se tak měl dostat cloud, produktivita a byznys aplikace, krabicové licence by měly ustoupit,“ komentuje další působení Microsoftu Hájek.

Ve světě IT jsou zároveň stále aktuálnější kvantové počítače, které dokážou mnohonásobně zrychlit výpočty, a použít se dají nejen ve zdravotnictví. Má to ale dopady na bezpečnost, nové technologie totiž podle Hájka přinášejí i nová rizika.

Reklama

Doporučované