Hlavní obsah

Povolení dostala i Valašská rally. Diváci, nechoďte, vyzývá pořadatel

Foto: ČTK

Letos se Valašská rally uskuteční bez diváků a za přísných hygienických podmínek.

Reklama

Jednou ze sportovních akcí, které dostaly zelenou od Ministerstva zdravotnictví, je tradiční rally závod Valašská Rally ValMez. Pojede se od pátku do neděle, ale bez diváků. Pokud se lidé budou srocovat, závod může být přerušen.

Článek

O udělení výjimky požádali organizátoři Národní sportovní agenturu, která požádala Ministerstvo zdravotnictví o závazné hygienické a protiepidemické podmínky, za nichž je možné rally uskutečnit.

Všichni přímí účastníci závodu a přítomní pořadatelé musí podstoupit PCR test, který nesmí být starší než 48 hodin. K tomu samozřejmě platí nošení ochrany úst a nosu. Vyloučená je účast diváků.

Organizátoři připouští, že stoprocentně nelze zajistit, aby se na průjezd aut lidé nepřišli podívat. Aby se ale snížila divácká atraktivita, tak organizátoři mimo jiné posunuli ochranná pásma okolo tratě.

„Lidé by se neměli shromažďovat. V okamžiku, kdy by se to dělo a porušovali by zákon, tak to budeme dokumentovat a museli bychom vyzvat policii, aby zasáhla. Budeme se snažit to udělat v naprosto krajním případě. Zároveň jsme připraveni, pokud by lidé porušovali zákon v nadměrné míře, tak bychom přistoupili ke zrušení rychlostní zkoušky. To se ale pohybujeme zatím v rovině hypotéz,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jaromír Tomaštík, předseda organizačního výboru závodu.

O uskutečnění závodu žádali organizátoři i proto, že má status Mistrovství ČR a zároveň je součástí evropského tour European Rally Trophy. Účastnit by se tedy měli i zahraniční závodníci.

A zároveň z tohoto důvodu budou na bezpečnost dohlížet i zástupci Mezinárodní automobilové federace FIA, pod jejíž záštitou se akce koná.

Starostové: Věříme, že lidé budou opatření respektovat

Vedení místních obcí, skrz které některé rychlostní zkoušky vedou, ohledně bezpečnosti závodu nemají obavy.

„Za mě nevidím žádné nebezpečí. Ta rally už se jede poněkolikáté přes obec Hukvaldy a vždycky to proběhlo bez problémů. Samozřejmě letos poprvé v době epidemie. Ale pokud budou lidé dodržovat potřebná opatření, tak v tom nevidím žádný problém,“ říká Ladislav Bujnošek, starosta obce Hukvaldy.

Přidává se k němu i starosta obce Lešná Jaromír Zavadil: „Je to o tom, že si každý občan musí uvědomit, jaká jsou dána pravidla a nařízení. Když lidé v minulých letech respektovali bezpečnostní zóny a další předepsaná pravidla, tak předpokládám, že budou respektovat i tato nová současná omezení a nařízení.“

Organizátoři uvedli, že mají personál, který by měl dění kolem trati sledovat.

„Jediné, co se může stát, je, že se někdo bude nezákonně dožadovat vstupu nebo projetí zákazu vjezdu a neuposlechne lidi, kteří jsou od nás pověřeni a policií schváleni. Pokud by se stalo, že by je někdo ohrožoval, což se historicky stalo, tak bychom volali policii,“ vysvětluje Tomaštík.

Dle reakcí na sociálních sítích lze čekat, že někteří fanoušci plánují závod zhlédnout na vlastní oči. V komentáři pod jedním z příspěvků na oficiálních facebookových stránkách závodu uživatel píše: „Ofiko (bez diváků, pozn. red.) ano, ale vždy se dá nějak podívat, pokud víte, kam se postavíte.“

Většina facebookových fanoušků však u příspěvků vnímá osobní účast na závodě negativně: „Pánové, prosím, raději to nedělejte. Sice byste fandili, ale rally byste uškodili. A to snad není účel. Děkuji.“

Organizátoři také kvůli snížení počtu účastníků a dodržení podmínek nastavených vládními opatřeními a Ministerstvem zdravotnictví celkovou trať závodu zkrátili o zhruba 15 až 20 procent.

Pořadatelé soutěže také čelili kritice za to, že využívají zdravotnických služeb pro svůj závod v době, kdy je české zdravotnictví extrémně vytížené.

„Pomáhá nám soukromá záchranná služba ze Středočeského kraje. Jsou to sanitky firmy, která se v motorsportu pohybuje nejenom v rámci Valašské Rally, ale na spoustě dalších akcí. Personál sanitek s sebou nese také nějaká specifika nutná pro motoristický sport, protože poskytnout pomoc posádce v závodním voze je něco jiného než ji poskytnout v civilním autě,“ vysvětluje Tomaštík.

Pořadatelé chtějí zájemce o závod udržet doma také možností zhlédnutí živého přenosu. „Očekáváme, že tam bude velký objem diváků. Máme zjištěno, že v rámci přípravy se na mapy jednotlivých rychlostních zkoušek podívalo online 30 až 90 000 lidí. Doufáme, že ten velký objem ustojíme a prostřednictvím našich stránek půjde rally sledovat,“ říká Tomaštík.

Reklama

Doporučované