Hlavní obsah

Požár cisterny v hlavním městě Sierry Leone si vyžádal nejméně 91 obětí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Na rušné křižovatce ve Freetownu, hlavním městě afrického státu Sierra Leone, se v pátek pozdě večer srazila dvanáctimetrová cisterna s jiným vozidlem. O život přišlo nejméně 91 lidí.

Článek

V hlavním městě afrického státu Sierra Leone přišlo o život po explozi cisterny s palivem nejméně 99 lidí. Oznámil to dnes náměstek ministra zdravotnictví Amara Jambai. Podle bilance zveřejněné tamními úřady je těžce popáleno 88 lidí.

Zraněné ve dvou nemocnicích navštívil viceprezident Mohamed Juldeh Jallon. Prezident Julius Maada Bio, který je na klimatické konferenci ve Skotsku, řekl, že je „zarmoucen tou strašnou ztrátou životů“. Ve svém tweetu uvedl, že vláda udělá vše, aby pomohla rodinám mrtvých.

Foday Musa z jednotky intenzivní péče freetownské nemocnice, jehož citovala agentura AP, řekl, že 30 z popálených nepřežije.

Dvanáctimetrová cisterna se srazila v pátek pozdě večer s jiným vozidlem na rušné křižovatce ve Freetownu. Na snímcích publikovaných místními médii bylo vidět množství spálených těl. Ředitel místní márnice Sinneh Kamara, jehož citovala agentura Reuters, řekl, že zařízení přijalo 91 těl.

Videa na sociálních sítí zachycují zuhelnatělá těla, hořící vozy a domy. Agentura Reuters jejich autentičnost nedokázala ověřit. Velitel záchranářů Brima Bureh Sesay událost označil za „strašný incident“.

„Kolují zvěsti, že o život přišlo více než 100 lidí,“ napsala na Facebooku už dříve starostka Freetownu Yvonne Akiová-Sawyerrová. Vysvětlila, že výbuch po nehodě si vyžádal oběti mezi těmi, kteří se seběhli nabírat unikající palivo.

Rozsah škod na majetku zatím není znám, uvedla starostka a dodala, že na místě je policie a její zástupce, kteří pomáhají lidem z úřadu řízení katastrof.

Přístav Freetown s milionem obyvatel byl v minulých letech dějištěm jiných tragických událostí. V březnu se zranilo při požáru v tamním slumu 80 lidí a přes 5000 se muselo vystěhovat. V roce 2017 po silných deštích následoval příval bahna, které zaplnilo město. O život přišlo na 1000 lidí a 3000 dalších zůstalo bez domova.

Reklama

Související témata:

Doporučované