Hlavní obsah

Požár ropné šachty má už 21 obětí. Dalších 38 lidí je velmi vážně popáleno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Není vyloučeno, že počet obětí ještě poroste. Šachta byla vyhloubená nelegálně.

Reklama

Článek

Nejméně na 21 mrtvých stoupla bilance požáru, který vypukl ve středu krátce po půlnoci místního času u nelegálně vyhloubené ropné šachty v indonéské provincii Aceh. Informovaly o tom dnes místní úřady, které citovala agentura AFP. Popáleniny utrpělo několik desítek lidí, z nichž 38 je stále hospitalizováno ve vážném stavu. Není tedy vyloučeno, že počet mrtvých ještě vzroste.

Policie stále prověřuje příčinu požáru, který mohl vzniknout například od zapálené cigarety. Hasiči bojovali s vysoko šlehajícími plameny několik hodin, než se jim je podařilo dostat pod kontrolu.

Požár ropné šachty zachytili svědci na mobil.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

Oheň mimo jiné zničil pět domů v okolí. Mluvčí záchranářů řekl, že ze šachty vyvrtané do hloubky 250 metrů se řinula ropa, kolem níž se shlukli lidé a snažili se ji odčerpávat.

V provincii Aceh, která leží na severním cípu ostrova Sumatra, je velké množství ropných vrtů, které často vznikají nelegálně. Není to ale jen záležitost Acehu - odhaduje se, že v celé Indonésii jsou desítky tisíc podobných nelegálních vrtů. Obyvatelé také často hledají zbytky „černého zlata” i v opuštěných oficiálních vrtech, aby pak odčerpanou ropu prodali na černém trhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované