Hlavní obsah

Pozitivní testy bez adresáta. 908 nakažených Němců nedostalo výsledky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Dnešní Středoevropský deník informuje o selhání v bavorském systému testování na covid-19. Kromě toho například rozebírá, jak bude Slovensko od pátku chránit své hranice s Českem.

Článek

908 Němců nedostalo informaci o pozitivním testu na covid-19

V Bavorsku se v posledních dnech řeší selhání tamních úřadů a laboratoří, kdy 44 000 navrátilců z dovolené čekalo příliš dlouho, nebo dokonce marně na výsledky testů. Ještě horší ovšem bylo zjištění, že kvůli datovým zmatkům nedokážou laboratoře ke konkrétním lidem přiřadit 908 pozitivních vzorků. Dotyční tak netuší, že se nakazili novým typem koronaviru, a mohli po celé zemi v posledních dnech nevědomky nakazit další stovky lidí.

Ve všech německých spolkových zemích mezitím skončily letní prázdniny a u našich západních sousedů tímto okamžikem také skončila možnost bezplatného otestování po návratu z ciziny. Podle televize ARD se vláda i spolkové země bály možného přetížení německého zdravotnictví, hlavně pak samotných laboratoří.

Zatímco poslední červencový týden byly laboratoře v Německu podle Institutu Roberta Kocha (RKI) „zatíženy“ 580 000 testy, na konci prázdnin to bylo i kvůli testování „gratis“ 1,1 milionu týdně, což bylo jen těsně pod hranicí maximální kapacity.

RKI přitom varoval kromě enormního tlaku na osazenstvo laboratoří a další personál i před dalšími negativními důsledky. Čím více testů se pošle laboratořím, tím déle trvá jejich zpracování. Tím později také jednotlivé hygienické stanice přijmou potřebná opatření. Doporučení Institutu Roberta Kocha tak zní: I testování musí mít své stanovené priority.

Přijmeme 1500 běženců, shodla se Merkelová a Seehofer

Spolková republika Německo by měla na svém území přijmout půl druhého tisíce běženců, převážně někdejších obyvatel tábora Moria na Lesbu. Dohodli se na tom kancléřka Angela Merkelová (CDU) a spolkový ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). Podle Augsburger Allgemeine se má ve většině případů jednat o rodiny s dětmi, které i podle Řecka potřebují ochranu.

Návrh už byl předběžně projednán s řeckou stranou, přitom o něm ještě nevěděl koaliční partner SPD a téma neprojednaly ani špičky stran křesťanské unie CDU/CSU, poznamenal web televize ARD. Podle některých německých médií si němečtí sociální demokraté představují mnohem velkorysejší pomoc. Spolupředsedkyně SPD Saskia Eskenová totiž mluvila o přijetí několika tisícovek běženců živořících v Řecku.

Horst Seehofer v pátek uvedl, že země EU přijmou 400 nezaopatřených dětí, přičemž asi 100 až 150 z nich má zamířit právě do Německa. Spolkové ministerstvo vnitra chce na ostrov Lesbos vyslat speciální delegaci, aby vyhodnotila situaci přímo na místě a posoudila, které osoby potřebují nejnutnější pomoc.

Slovenské hranice budou střežit hlídky i monitoring mobilů

Do pátku se mohou navrátilci z Česka na Slovensko vyhnout karanténě nebo povinnosti předložit negativní test na covid-19. Od 18. září budou na provoz na hranicích s Českem dohlížet policisté, pokud osoba cestující z Česka nebude mít s sebou negativní test na covid-19, musí se zaregistrovat přes formulář na vládních stránkách a nastoupit do domácí karantény. Ta se pro navrátilce z rizikových zemí podle SME zkrátila na deset dní.

Slovenská policie plánuje na hranicích namátkové kontroly. Dodržování opatření se bude kontrolovat i prostřednictvím monitorování polohy mobilních telefonů, uvedl podle SME státní tajemník ministerstva zahraničních věcí Martin Klus. Regionální úřady veřejného zdravotnictví podle něj budou mít k dispozici seznam telefonních čísel, která byla přihlášena do mobilních sítí v Česku, hygienici si ho pak porovnají se seznamem lidí registrovaných do domácí karantény. Pokud někdo nebude v obou seznamech, bude podezřelý, že se karanténě vyhnul.

Široký seznam výjimek

Výjimky z omezení budou platit pro takzvané pendlery, kteří pracují do 30 kilometrů od hranic, studenty, pedagogy a další specifické skupiny lidí, jako jsou zdravotníci, výzkumníci, někteří sportovci a umělci.

Slovensko zároveň podle Kluse může kdykoliv zařadit mezi „červené“ země na koronavirovém semaforu Rakousko a Maďarsko. V příštích dnech má padnout i rozhodnutí o zpřísnění cestování na Ukrajinu, slovenská pandemická komise navrhla úplné zavření hranic s východním sousedem.

Česká rodina v Rakousku pašovala 665 kilogramů zlata a stříbra

Česká rodina chtěla propašovat přes 665 kilogramů zlata a stříbra přes Rakousko. Celníci vzácné kovy objevili v jejím automobilu na západě alpské republiky. Češi se zjevně chtěli vyhnout placení cla a nyní budou muset zaplatit vysokou pokutu, informoval dnes rakouský deník Heute.

Rakouské úřady rodinu zadržely na rakousko-švýcarském hraničním přechodu Feldkirch-Wolfurt. Nejdřív v kufru zjevně přetíženého vozidla celníci našli 707 stříbrných prutů o hmotnosti 662 kilogramů.

Při kontrole tašky dcery narazili celníci na učiněnou zlatou žílu, 74 prutů zlata o celkové hmotnosti 3,25 kilogramu.

Rodina přitom předtím celníkům tvrdila, že si pouze vyzvedla 4000 eur v Lichtenštejnsku a vlastně měla namířeno do Curychu. Ani jedno ale celníci Čechům neuvěřili.

Celníci předpokládají, že rodina chtěla poklad v hodnotě 700 000 eur (téměř 18,7 milionu korun) převézt do České republiky bez zaplacení dovozního cla ve výši 96 700 eur (asi 2,6 milionu korun).

Na Čechy nyní čeká podle listu Heute „enormní“ pokuta, neboť zboží v hodnotě nad 10 000 eur je třeba celníkům hlásit. V souvislosti s případem cituje Heute i rakouského ministra financí Gernota Blümela, který vyjádřil hrdost na rakouskou celní správu. „V boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu má potírání ilegálních pohybů peněz zásadní význam,“ řekl Blümel.

Orbán sebral nezávislost univerzitě, shodli se evropští rektoři

Skupina šesti evropských rektorských konferencí, včetně České konference rektorů (ČKR), vydala prohlášení vyjadřující solidaritu s maďarskou Univerzitou divadelních a filmových umění, jejíž nezávislost ohrožuje vláda premiéra Viktora Orbána. Informovala o tom tajemnice ČKR Marie Fojtíková.

Maďarský parlament v květnu převedl vlastnictví univerzity se 155letou tradicí ze státu na soukromou nadaci. Do její správní rady pak vláda dosadila jí vybrané osoby, zatímco kandidáty navržené univerzitou odmítla. Vedení školy před dvěma týdny na protest proti tomuto postupu odstoupilo a studenti následně obsadili budovu univerzity. Proti vládním krokům 6. září protestovaly v Budapešti tisíce lidí.

„Po nuceném přesunu Středoevropské univerzity a loňském zrušení autonomie Maďarské akademie věd jsou tato opatření dalším krokem k umlčení kritických postojů snížením politické nezávislosti umění, kultury a vědy v Maďarsku,“ uvádí se ve společném prohlášení české, německé, polské, slovinské a dvou rakouských rektorských konferencí zveřejněném v pondělí.

Signatáři upozorňují, že postup Orbánova kabinetu vůči maďarské Univerzitě divadelních a filmových umění „porušuje mezinárodně přijaté a všeobecně platné principy akademické svobody a samosprávy akademických institucí“.

Prohlášení v této souvislosti vyzývá maďarskou vládu k obnovení plné autonomie uvedené univerzity. Zároveň vyjadřuje solidaritu s odstoupeným vedením školy a s protestujícími studenty.

Reklama

Související témata:

Doporučované