Hlavní obsah

Pozor, kam vezmete svého mazlíčka. Falešný veterinář mu málem zabil psa

Záhady Josefa Klímy: Vystupuje jako veterinář, ale vzdělání na to nemá. Přestože byl opakovaně odsouzen, dál v klidu ordinuje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Oldřich Novotný vystupuje jako veterinář, ale vzdělání na to nemá. Přestože byl za tento přečin opakovaně odsouzen, dál v klidu ordinuje. Poslali jsme za ním figuranty se psem, kterému nic nebylo.

Článek

„Volal jsem tam z práce, jak to vypadá. A on mi řekl, že to je špatný, že ledviny se zhoršují, že se to nezlepšuje. A že je to jenom trápení toho psa, že je lepší psa utratit. Řekl jsem mu, že určitě ne, že takhle jednoduše to nevzdáme,“ vzpomíná Zdeněk Svoboda. Jeho stafordovi Aresovi bude za pár měsíců 5 let. Je plný energie a evidentně má radost ze života. V dubnu 2019 mu ale šlo o život. Stačilo málo: aby dal jeho páníček na doporučení veterináře.

Celá anabáze začala tím, že pes přestal močit. Zdeněk Svoboda ho odvezl na veterinární kliniku Canisvet ve východočeském Provodově do ordinace Oldřicha Novotného.

„Pan Novotný to vyhodnotil tak, že se asi nacpal nějakými kostmi, píchl mu nějaké rozvolňovadlo a sdělil mi, že do druhého dne pes určitě tu potřebu vykoná. Uběhlo 24 hodin, psovi nepomohlo vůbec nic, ale už na tom byl tak špatně, že nemohl skoro chodit,“ pokračuje Svoboda.

Následovaly další návštěvy na klinice. Oldřich Novotný stanovil diagnózu abnormálně zvětšené prostaty a začal psa léčit. Jenže léčba nezabírala, stav zvířete se den ode dne zhoršoval. Začal podle svého majitele krvácet do žaludku, zvracel krev, ztrácel rychle na váze, nebyl už schopen pohybu.

Zhruba po týdnu léčby přišel Oldřich Novotný s tím, že by u Arese doporučoval provést eutanazii, protože jeho stav je kritický a nemá šanci na přežití. To ale Zdeněk Svoboda razantně odmítl. Psa odvezl na jinou veterinární kliniku – do České Skalice. Tam mu po kompletním vyšetření psa řekli, že na původní klinice Canisvet stanovili špatnou diagnózu a podávali psovi špatné léky. Ares měl ve skutečnosti v močovém měchýři kameny, které bylo třeba odstranit.

Trvalo několik dalších týdnů, než se Ares dostal z nejhoršího. Kameny mu veterináři vyjmuli a postupně ho vyléčili tak, že dnes jen s lehkou dietou normálně funguje. Řeklo by se – konec dobrý, všechno dobré. Jenže když se Zdeněk Svoboda začal blíže zajímat o veterináře Novotného, zjistil, že to vlastně žádný veterinář není.

„K tomu, aby člověk mohl dělat veterinárního lékaře, je třeba vystudovat Veterinární univerzitu, nejlépe obor všeobecné veterinární lékařství,“ říká MVDr. Stanislav Počta, předseda okresního sdružení Komory veterinárních lékařů ČR. „Pokud mám správné informace, tak pan Novotný má vystudovanou Střední veterinární školu a potom nějaké kynologické kurzy na veterinární univerzitě v Košicích, ovšem to nemá se vzděláním veterinárního lékaře nic společného. Takže činnost veterinárního lékaře nemůže vykonávat. Nemá na to odpovídající vzdělání,“ dodává Počta.

Komora veterinárních lékařů jméno Oldřicha Novotného dobře zná, v minulosti se na ni obracela už řada majitelů zvířat s tím, že nebyla spokojená s jeho léčebnými postupy. Kvůli tomu, že provozuje veterinární praxi bez patřičného oprávnění, ho několikrát vyšetřovala policie.

„Víme, že dotyčný byl opakovaně pravomocně odsouzen. Krajská veterinární správa pro Královéhradecký kraj opakovaně poskytla v této věci součinnost Policii ČR. Bylo opakovaně zjištěno a ve zprávách pro PČR konstatováno, že dotyčný neměl oprávnění k výkonu práce veterinárního technika a již vůbec nemohl vykonávat úkony v oblasti veterinárních služeb vymezené soukromým veterinárním lékařům v době, kdy dle všeho tyto úkony vykonával,“ říká Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy.

Podle informací redakce však Oldřich Novotný činnost, za kterou byl opakovaně souzen, provozuje dál.

Veterinární kliniku Canisvet sice oficiálně zaštiťuje opravdový veterinární lékař s titulem – MVDr. Peter Eichler –, ale šéfem kliniky je právě Novotný.

Abychom ověřili, zda muž i v současnosti skutečně sám ordinuje a ošetřuje zvířata, poslali jsme v době pohotovosti na kliniku dva figuranty. Nikola a Tomáš tam vyrazili s vymyšlenou historkou o tom, že jejich pes zvrací a zřejmě něco špatného snědl. Celou návštěvu dokumentovali na skrytou kameru. Ze záznamu je patrné, že Oldřich Novotný vystupoval suverénně jako veterinář. Postupně pejska vyšetřil a navrhl další léčebný postup. Aplikoval mu i léky na bolest. Naše figurantka má ale sama veterinární vzdělání a měla vše pod kontrolou tak, aby podané léky nemohly psovi uškodit. Pokud by chtěl Oldřich Novotný psa rovnou operovat, měli instrukci celou akci zastavit a zákrok odmítnout.

Po celou dobu vyšetření byl Novotný na klinice sám a svůj postup s nikým nekonzultoval ani telefonicky. Na závěr vystavil potvrzení, na kterém figuroval jako ošetřující lékař MVDr. Peter Eichler.

Poté, co Nikola s Tomášem opustili ordinaci, šli jsme Oldřicha Novotného navštívit s kamerou také. Chtěli jsme jeho vyjádření k právě absolvovanému vyšetření. „Kdo vám říkal, že nejsem veterinář? Já jsem veterinář,“ ohrazoval se Oldřich Novotný. Na dotaz, jaké má tedy vzdělání, odvětil, že z vysoké školy, a vystrkal nás ze dveří.

Jak se k celé situaci staví MVDr. Peter Eichler, jehož jménem vystavuje Oldřich Novotný lékařská potvrzení a který oficiálně zaštiťuje činnost kliniky? Co na to Komora veterinárních lékařů?

Zjistíte v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované