Hlavní obsah

Poslanci projednají redukci mikrotenových sáčků. Přibylo by varování jako u cigaret

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Nedávejte zeleninu, ovoce a pečivo do mikrotenových sáčků. Iniciativa Youth, Speak Up! předložila pozměňovací návrh k novele zákona o obalech.

Reklama

Spotřeba mikrotenových sáčků v Česku je podle analýz jedna z největších v Evropě. Poslanci proto navrhují, aby od příštího roku bylo u sáčků povinné upozornění, že jejich používání ničí životní prostředí.

Článek

Poslanci budou ve středu projednávat novelu zákona o odpadech a obalech. Zásadním cílem návrhů Ministerstva životního prostředí je především zvýšit třídění a recyklaci. A naopak snížit množství skládkovaného odpadu, a tím splnit evropské závazky, podle kterých musí Česká republika za deset let recyklovat veškerý komunální odpad ze 60 procent.

V rámci novely zákona o obalech je ale i pozměňovací návrh za snížení mikrotenových sáčků, který je z pera mládežnické organizace Youth, Speak Up!, jež se mimo jiné zabývá ekologií a ochranou životního prostředí.

Pokud by poslanci pro návrh zvedli ruku, znamenalo by to pro obchody informační povinnost zveřejnit u mikrotenových sáčků pro zákazníky informaci, že používání sáčků ničí životní prostředí.

„V supermarketech, kde jsou volné dostupné mikrotenové sáčky, například u ovoce a zeleniny, by byla výstraha jako u cigaret, tedy že mikrotenové sáčky škodí životnímu prostředí a zákazník by si měl rozmyslet, jestli si je vezme,“ řekla Seznam Zprávám vedoucí iniciativy Jana Soukupová.

„Chtěli bychom, aby supermarkety a další obchody svoje zákazníky vzdělávaly a nabádaly je k nižšímu využívání tohoto typu obalu,“ uvedl poslanec za ANO Ondřej Babka. Za návrh se postavila i Markéta Adamová, šéfka TOP 09, poslankyně za STAN Jana Krutáková nebo šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Spotřeba mikrotenových sáčků v České republice je podle analýz jedna z největších v Evropě.

„Problém ohledně spotřeby mikrotenových sáčků je v Česku opožděn a jsme jedna ze zemí, která má v rámci Evropy nejvyšší spotřebu. V rámci iniciativy bychom chtěli řešit problém edukativně, což je podle nás lepší způsob než volit restriktivní formu řešení tohoto problému,“ uvedla pro Seznam Zprávy Hana Fořtová, členka iniciativy a zakladatelka společnosti Frusack, která vyrábí ekologické sáčky, takzvané frusacky.

Iniciativa se nechala inspirovat modelem ze Švédska, které zavedlo informační povinnost pro obchody, a tím edukovalo zákazníka, který následně snížil spotřebu.

Ve Švédsku se rok poté, co fungovala v obchodech ohledně mikrotenových sáčků informační povinnost, počet spotřeby snížil o jedenáct procent. „V Česku je spotřeba sáčků na osobu za jeden rok zhruba 300 až 400 kusů, v případě stejného úspěchu zavedení informační povinnosti jako ve Švédsku by novela měla dopad na snížení spotřeby sáčků o více než 350 milionů kusů,“ uzavřela Fořtová.

Reklama

Doporučované