Hlavní obsah

Pozor na dezinfekci rukou v létě. Vaší kůži může uškodit, varují lékaři

Foto: Profimedia.cz

V jihofrancouzském Cannes se už otevřely pláže, snímek je z pláže l'Ecrin.

Reklama

Letní horka se zvolna blíží a Evropané se chystají vyrazit na pláže. Stále se přitom musejí chránit před koronavirem, a to i pomocí dezinfekčních gelů. Dermatologové však před jejich používáním na slunci varují.

Článek

Dezinfekční gely, které si lidé stříkají na ruce jako ochranu před koronavirem, obsahují alkohol. A to může být problém – alkohol totiž činí naši kůži zranitelnější vůči slunečním paprskům. Gel se sice vsákne do kůže a i díky své bezbarvosti dělá dojem, že už ho na rukou nemáme, působí ale stále, varovali španělští dermatologové citovaní listem El Mundo.

Běžně používané dezinfekční gely obsahují na 70 procent alkoholu. Pokud si jimi postříkáme ruce a strávíme nějaký čas na prudkém slunci, kůže se spálí. Ještě nebezpečnější jsou pak gely obsahující parfémy nebo esenciální oleje, jejichž kombinace se slunečními paprsky vede až k hyperpigmentaci (vzniku tmavých skvrn na pleti, pozn. red.). Předtím než vyjdete na slunce, si proto umyjte ruce raději mýdlem, doporučují dermatologové.

Samotné používání dezinfekce na pláži je zbytečné, argumentují. Opalující a koupající se člověk se totiž obvykle nedotýká žádných madel či tlačítek ve výtahu, ale pouze svých vlastních věcí a písku.

Tvrzení španělských dermatologů potvrzuje i jejich francouzská kolegyně Catherine Oliverèsová-Ghoutiová, která v rozhovoru pro server 20 minutes mluvila i o nadměrném používání dezinfekčních gelů, jež také škodí. „V poslední době ošetřuji pacienty, kteří používají dezinfekční gel s alkoholem během celého dne a mají z něho podrážděnou a vysušenou pokožku,“ říká. U některých lidí se pak objevují červené fleky nebo přímo popáleniny.

Dermatoložka zároveň připomíná, že bychom při opalování na pláži či terase neměli zapomínat na klasická doporučení, jako je používání opalovacích krémů a nevystavování se slunci mezi 12. a 16. hodinou. „Koronavirus ještě cirkuluje, ale neodstraňuje rizika melanomu,“ připomíná francouzská dermatoložka.

Reklama

Doporučované